In deze afsluitende vergadering voor de vakantie was er enige irritatie bij de voorzitter Jur Visser (die de burgemeester die op vakantie was verving) over de gang van zaken. Veel hamerstukken met stemverklaring werden alsnog bespreekpunt en sommige zaken werden net zo gedetailleerd besproken als in de commissie.
Het Houtmanpad kwam aan de orde door vragen van D66er Marselje. Het college stelde: Er zijn geen onomkeerbare plannen gestart door het college Er wordt op de afronding van de inspraak gewacht. De inspraak gaat over het hoe, niet over of, want dat heeft de raad al besloten. Haarlem plus stelde vragen over een grootschalig evenement dat een kleinschalig evenement bleek te zijn.
Met de nota “Vernieuwing participatie & inspraak, wijkradenstelsel” kon zelfs de VVD instemmen. De VVD heeft problemen met status en representativiteit. Tenda stelde namens GroenLinks dat mensen die in eigen tijd vrijwillig participeren door de gemeente wel de tijd gegeven moet worden om te kunnen reageren op vragen en stukken. Digitaal participeren moet niet te ingewikkeld worden. De raad was akkoord met de nota.
De Tijdelijke fietsenstalling Raaks had de VVD problemen mee hoewel de VVD niet tegen fietsers is zoals Wybren Haga gezegd wilde hebben. Hij was van mening dat het sober en niet overdekt moest. GroenLinkser Hessel Kruisman stelde daar tegenover enthousiast voor deze voorziening te zijn en de fietsen niet in de regen te willen zetten. De raad ging akkoord.
Herziening woningbouwprogramma zuidstrook Slachthuisbuurt.
SP heeft nog vragen of er genoeg sociale woningbouw is. GL Dik Bol had die zorgen aanvankelijk ook, maar na de brief met antwoorden van Jan Nieuwenburg heeft GL voldoende vertrouwen dat het goed komt. (Zie ook het aparte artikel hierover van Lukas Mulder).
Initiatiefvoorstel Haarlemse Banen begeleid werken. PvdA-Helga Koper verdedigde dit vanachter de collegetafel. Het gaat om banen voor zwakkere groepen die geholpen moeten worden naar een reguliere baan. Net als de drieduizend werkzoekenden. Kritiek in de commissie dat loonwaardebepaling stigmatiserend is wijst ze af en verwijst naar werknemers in deze regeling in Den Bosch die daar erg trots op zijn. Dit is één van de manieren om mensen naar werk te leiden. De VVD is kritisch. De Aktiepartij stelt dat het bij de ID-banen niet gaat om mensen die in de bijstand zitten, maar mensen die er in dreigen te komen. Merijn CDA, roept op: laat organisaties een extra aanvraag doen voor subsidie van de ID-banen.
GL er Abid Azzanay stelt dat organisaties mogelijk hebben afgewacht of de ID-banen echt geschrapt zullen worden en gewacht hebben met het omzetten van deze banen tot een normale baan. Abid stelt dat de ID baners reguliere baan nodig hebben zonder etiket. Wethouder Jan Nieuwenburg stelt dat geld vanuit het rijk voor het begeleiden naar werk met miljoenen naar beneden gaat. Organisaties mogen proberen om voor de taken (van de ID-banen) subsidie te vragen. Op Aktiepartij en Trots na wordt het initiatiefvoorstel raadsbreed gesteund..
Onderzoek Zijlpoort
Cora Yfke Sikkema als voorzitter van rekenkamer stelt dat er een onderzoek van de rekenkamer kan komen maar het moet geen politiek onderzoek worden. Enkelen zoals CDA, Aktiepartij en Haarlem plus zijn voor een raadsenquête maar voorzien dat dit geen meerderheid haalt . Da aktiepartij zou zeker willen onderzoeken of er verband is met andere Fortress projecten bij een raadsenquête. De VVD en D66 zijn aarzelend maar gaan akkoord.
GL Tenda: wat ons betreft wordt het een onderzoek rekenkamer, met de onderzoeksvraag die de rekenkamer zelf heeft opgeworpen en geeft duiding van het feitenrelaas. Waar is het misgegaan en wat kunnen we er van leren? Politiek is er al eerder een oordeel gegeven, dat is geweest. N.a.v. een opmerking van het CDA geeft Tenda aan dat er grote raakvlakken zijn met de raadsenquête vastgoed. Dus die moet niet overgedaan worden.
Merijn CDA stelt dat het onderzoek na de zomer mag beginnen. Het gaat om waarheidsvinding niet om politieke klappen uit te delen. D66 Reeskamp is niet voor een spoedig onderzoek. Wethouder Cassee stelt dat het onderzoek geen invloed zal hebben op het lopende project. De VVD vraagt een schorsing aan. Daarna stemt de gehele raad op Haarlem Plus na voor een rekenkameronderzoek.
Heroverweging bestemming WMO-reserve Wie wat bewaart heeft niets. Een motie van CDA medeingediend door GLH, SP, Aktiepartij. Het gaat om projecten jongerenwerk voor meiden en bestrijding eenzaamheid bij ouderen waarvoor geld ingezet moet worden. Wethouder J vd Hoek kan niet garanderen dat ze projecten kunnen bedenken. De motie wordt aangenomen.
Motie “Niet zomaar kwetsbaar” wordt raadsbreed aangenomen. Wethouder Jack van de Hoek geeft na de stemming aan dat de motie die vraagt om mensen waarvan de indicatie is verlopen in beeld te brengen, moeilijk is uit te voeren.
De nota “Samen leven in Haarlem: begeleiding van Haarlemmers met een beperking en kwetsbare Haarlemmers” wordt aangenomen.
VVDer Wybren Haga geeft aan moeite te hebben met de Kredietaanvraag uitvoering fase 2 Noordkop Waarderpolder die 4.13 miljoen kost. Het gaat niet goed vanwege de crisis, er is leegstand, hij wil liever uitstellen en wachten tot er afnemers zijn. Lukas, geeft aan wel gevoelig te zijn voor de argumenten van VVD hoewel hij er wel voor is om een watergang aan te leggen. Wethouder Jan Nieuwenburg is verrast maar trekt het voorstel terug.
Het Houthof. Een motie vraagt om aanpassing van een 'goot'. GL Lukas: het is mooi, een kantoor wordt wonen en nog duurzaam ook. Dat bewoners van het naastliggende gebouw bezorgd zijn om de veiligheid is misschien aanleiding om de brandweer er nog eens naar te laten kijken. De VVD roept de bouwer op om te luisteren naar bewoners.
Wethouder Casse is wat geïrriteerd en stelt dat het gaat om het plan in de inspraak te brengen En verwijt de raad de commissiebehandeling over te doen.
Inmiddels is de ingeplande debattijd op zodat de voorzitter geen interrupties meer toelaat..
Raadsbreed wordt de "ontwerpverklaring geen bezwaar Het Houthof" aangenomen.
Een amendement van Haarlem Plus om de Overdracht grond Plesmanplein/Daaf gelukschool te wijzigen in verhuren voor 1 euro wordt niet aangenomen.
"Huisvesting werkplein Zijlsingel" wordt raadsbreed aangenomen. De Motie Duinwijckhal wordt raadsbreed aangenomen.
Sportcomplex Olympia, lichtoverlast en geluidsoverlast : Wethouder vd Hoek stelt: alles is aangepakt. Naar licht en geluid wordt nog eens gekeken in de herfst. De motie van de Aktiepartij wordt niet aangenomen.
Coffeeshops. Een motie van de Aktiepartij. GL-Cora-Yfke stelt dat het goed is dat er weer goed overleg is tussen coffeeshophouders en burgemeester. En dat er een keurmerk komt. De motie is voor een ander sanctiebeleid en wordt aangenomen.
Een motie Stationsplein door de VVD die bussen over het Kennemerplein.wil laten rijden wordt niet aangenomen. GL-Daphne toonde zich verbaasd over deze motie.
Een motie van de SP over de Kruisweg wordt afgewezen.
SPer van de Manakker beschuldigt "broeder Ugh" (Paul Marselje) dat hij "spreekt met dubbele tong", over deze kwestie.
Een D66 motie dat vraagt om onderzoek naar de Prinsenbrug wordt bijna raadsbreed op het CDA na, aangenomen.
Een VVD motie die verzoekt om te onderzoeken de benaming van de parkeergarage te verbeteren wordt raadsbreed aangenomen.