Slechts 1 bespreekpunt in de raad, maar met vragen en interpellaties en moties-vreemd werd het toch nog een vergadering die drie uur duurde. Roel Schaart; PvdA; stelde kritische vragen over bezuinigingen van de Provincie die leiden tot verschraling van buslijnen in Schalkwijk. Een route die verlegd wordt, terwijl er net drie nieuwe haltes zijn aangelegd. Wethouder Rob van Doorn was al van plan de Provincie hierover kritisch te benaderen.
Over de herinrichting Julianalaan is een flink participatietraject geweest waarbij men elkaar kon vinden in het aanleggen van fietsstroken langs de rijbaan. De Provincie wilde fietsstroken echter niet subsidiëren. Op een dergelijke laan, stelt het verkeers-kennisinstituut CROW moeten vrijliggende fietspaden aangelegd worden, dat is veiliger. Toen Rob van Doorn de weigering om fietsstrokente subsideëren, heel laat, van de provincie vernam is hij dat de bewoners mondeling gaan vertellen en heeft het in een brief uitgelegd. Vrijliggende fietspaden op een dergelijke weg is ook bestaand beleid; het staat in het Haarlems Verkeers en Vervoersplan (HVVP) als richtlijn. Het college wil de subsidie van 230 duizend euro niet mislopen. Een meerderheid van de raad, op VVD en éénmanspartijen na, steunde het plan voor vrijliggende fietspaden. Kritiek was er echter ook raadsbreed op de procedure, waarbij een plan dat in de participatie brede steun had, uiteindelijk niet wordt uitgevoerd.
Het CDA dat uiteindelijk de aanleg van de vrijliggende fietspaden steunde, wilde dat de wethouder excuses zou aanbieden voor het proces. De wethouder had wel gesproken van betreuren en balen maar hij gaf het CDA niet haar zin door die gewenste excuses aan te bieden. Toen diende het CDA een motie van afkeuring in over het proces. Niet over de wethouder als persoon, want die werkt heel hard. Rob van Doorn stelde dat het college de motie naar aard en strekking overnam, waarop het CDA de motie introk.
Het HVVP wordt binnenkort aan de orde gesteld.
Cora Yfke Sikkema hield als voorzitter van de Rekenkamercommissie een betoog over een onderzoek dat gedaan is naar verzelfstandiging van gemeentelijke afdelingen en taken. Les die getrokken is betreft m.n. de aanbeveling om de tijd te nemen voor een dergelijk proces. Dat niet na te gaan is of verzelfstandiging ook 'winst' oplevert werd als kritisch punt vastgesteld.
De commissie bestuur gaat over het rapport spreken.
Een amendement van Bart Jonkers van de SP leverde veel discussie op. Wybren Haga van de VVD stelde dat de 39 raadsleden niet lastige gevallen moesten worden over een korting (niet verhoging) van 1,75 euro op het bibliotheek-lidmaatschap voor Haarlem Pas houders. Dat bleken er maar 300 te zijn. Uiteindelijk werd het amendement met instemming van het college aangenomen.
Bij de SP vertrok raadslid Liane Dogtrop en wordt opgevolgd door Peter Schouten.
Het CDA diende een,door andere partijen aangepaste, motie in om te evalueren: de gang van zaken omtrent de Gemeenschappelijke regeling Het RecreatieSchap Spaarnwoude en de plannen met het fort benoorden Spaarndam en de wethouder die met mandaat daar zitting in heeft. De motie werd raadsbreed aangenomen.
De motie “de Haarlemse schuldenberg is vanuit de ruimte te zien” (aan de creatieve benaming valt af te leiden dat deze van de Actiepartij afkomstig is) werd niet aangenomen. De motie wilde m.n. degelijke cijfers. De wethouder stelde dat hij ‘in control’ is en dat de raadsleden een maand voor de begroting de cijfers krijgen.
Wouter Rutte van de VVD maakte zich boos over een zin in een beantwoording van een bezwaarschrift van St. Present waaruit hij opmaakte dat het college amendement 33 van de raad niet uitvoert en het bezuinigingsbedrag op subsidies niet gaat halen. Wethouder Jack vd Hoek stelde dat de beantwoording niet gebaseerd was op een college-uitspraak en als niet geschreven moet worden beschouwd. Als iets niet haalbaar blijkt vanwege ongewenst effect of omvallen organisatie, wordt dat eerst in college besproken en dan in de raad.
Een bedrijfongevalletje noemde de burgemeester het. De VVD diende haar klaarliggende motie niet in.
Een motie van het CDA hieromtrent kreeg weinig steun.