De raad werd vereert met het bezoek van Sinterklaas die enkele raadsleden en wethouders op een bankje nodigde om hen enkele vragen, met een knipoog, te stellen.
Daarna stelde Daphne Huysse namen GroenLinks vragen aan het College over de afgeschafte ID-banen en het lot van deze mensen. Organisaties konden eventueel extra subsidie aanvragen om deze mensen in dienst te houden. Sommige organisaties draaiden m.n. op ID-banen zoals Release en worden (door het college) aangemerkt als “van groot maatschappelijk belang”. Op subsidieaanvragen moet wettelijk binnen 13 weken beslist worden. Die termijn is verstreken maar organisaties hebben nog geen besluit vernomen. Wethouder Jack vd Hoek antwoord dat met de 4 organisaties die extra vergoeding hebben aangevraagd overleg wordt gevoerd o.a. Release, Mutare en Straatjournaal. Bovendien zijn er 20 personen die in aanmerking komen voor “Haarlemse banen”.
Namens D66 werd voor vier maanden tijdelijk benoemd: Dineke Lens ter vervanging van Mirjam Breed.
Vrije koopzondagen en Verordening winkeltijden
Over dit onderwerp volgt nog een apart nieuwsitem door woordvoerder Dik Bol.
Het CDA wilde het besluit uitstellen omdat het niet voldeed aan een voorwaarde genoemd in eerder raadsbreed aangenomen motie. Er was geen visie of onderliggend plan voor handhaving. “Eerst regelen dan besluiten”. Wethouder Jan Nieuwenburg toverde wel 20 duizend euro incidenteel uit de hoge hoed voor 4 handhavers en zegde toe het te gaan regelen. De coalitiepartijen erkenden in meer of mindere mate de omissie van het college maar vertrouwden er op dat het college de zaken goed zou regelen.
Tegen het besluit om de koopzondagen vrij te geven stemmen SP,CDA, Haarlem Plus, Ouderen partij, 1 PvdA raadslid Roel Schaart en GroenLinks, samen 18 stemmen en dat is met 39 zetels te weinig. Het voorstel wordt aangenomen.
De motie om de door het college aangegeven tijden van 12.00 tot 20.00 uur te beperken naar: 12.00 uur tot 18.00 uur werd aangenomen met steun van PVDA, SP, Haarlem Plus en GroenLinks. Daardoor moet de verordening winkeltijden 2012 aangepast worden en kan deze pas in de volgende raad ter stemming gebracht worden.
Grondverkoop voor woningbouw “Land in Zicht”
Lukas gaf aan blij te zijn dat dit grote project enigszins een succes is. De raad is goed geïnformeerd. De actiepartij was die mening niet toegedaan en wees op het ‘gerommel’ bij grote projecten. Lukas stelde dat het ‘gerommel’ al jaren plaatsvindt en kritiek van de rekenkamer krijgt, maar dat dit college en de raad een eind willen aan het gerommel. Naar aanleiding van een (daarom) ingetrokken motie van de actiepartij zegde de wethouder toe, nadat alle contracten zijn getekend een onderzoekje of evaluatie te plegen en de uitkomst naar de raad te sturen.
Aanbesteding accountantswerkzaamheden
De keuze van de accountant gebeurt door een selectiecommissie die bestaat uit raadsleden (de Auditcommissie) en de wethouder financiën. Met adviserende stem van twee ambtenaren. (Het college had graag meer invloed gehad via wethouders en ambtenaren met stemrecht) dat werd aangenomen via een amendement. Het Programma van Eisen werd ook aangenomen raadsbreed ondanks dat het college en een enkele partij de goedkeuringstolerantie hoger wilde dan de 0,5% waartoe besloten is.
Evaluatie (bouw-)leges.
De leges van bouwprojecten zijn niet kostendekkend er wordt 2,4 miljoen verlies gemaakt.
Tenda stelde dat het goed is dat de leges kostendekkend worden gemaakt. Wethouder Cassee wil op voorstel/motie van de SP onderzoeken of de leges achteraf kunnen worden berekend.
Een amendement van de actiepartij om het plafond uit de leges te halen werd verworpen.
Een motie van de actiepartij over meer maatwerk voor ID baners werd verworpen, Wethouder Nieuwenburg had in reactie gezegd dat hij een inspanningsverplichting heeft en geen resultaatsinspanning, waarbij de middelen beperkt zijn en het nog niet januari 2012 is waarop de balans echt opgemaakt kan worden en hij openheid kan geven.
Het CDA wilde via een motie de Kermis weer op Koninginnedag op de Grote Markt. Lukas stelde dat GL en een raadsmeerderheid de kermis op de Grote Markt wil, maar dat de planning een zaak is voor het college. GL stemde ook niet voor de CDA-motie die het met een nipte minderheid niet haalde.
Haarlem Plus stelde verontwaardigd een kritische vraag over de Omnibusenquête. Daarin wordt gevraagd op welke partij de invullers nu zouden stemmen, maar de mogelijkheid ‘Haarlem Plus” staat daar niet bij. De burgemeester sloot zich aan bij het excuus van de afdeling Onderzoek en Statistiek en beloofde dat de vraag inclusief de partij Haarlem Plus zal worden voorgelegd aan het Digipanel.
Sinterklaas en Piet die aan het begin de raad overvielen (Bij afwezigheid van raadslid Roel Schaart en een bode). Gaf de burgemeester een ‘scharlaken koord’ om, om te hangen. Gaf Jur Visser de letters CDA en Pieter Heiligers chocoladegeld. Gaf Rob van Doorn aspirine vanwege de hoofdpijndossiers terwijl hij op het bankje zat naast Louise van Zetten die de letters: P O N T kreeg en niet wilde beloven minder flapuit te zijn, Wethouder Jack vd Hoek zat naast Sibel Özoğul; tegenstanders die ‘beiden het beste willen voor de VIVA thuiszorgers, zij moesten samen een banketstaaf delen. Tenda zat op het bankje met ervaringsdeskundigen Arti en Merijn waarmee zij en de gehele raad en tribune een liedje zong, zij kreeg een rol beschuit.
Bart Jonkers SP en Wybren van Haga VVD zaten op het bankje en kregen de opdracht samen een goed doel te zoeken, waarna Wybren een zak ‘apenootjes’ kreeg. Femke de Leeuw (Ouderen Partij) en Cees Schrama (ex-Ouderen Partij) van Haarlem Plus kregen de opmerking dat het slim aangepakt is om dubbele spreektijd te krijgen en Schrama; die nogal breedsprakig kan zijn, kreeg een kookwekker om zich aan zijn spreektijd te houden. Paul Marselje kreeg een sneertje omdat hij onderwijl de krant las.