Elmar Kal (vervanger Tenda) kondigde, met Moussa Aynan PvdA, in de commissie Samenleving aan een motie Kinderpardon in te dienen. De wethouder wordt om commentaar gevraagd.
De motie roept het college van B&W op om bij de minister Leers van Immigratie en Asiel aan te dringen op een Kinderpardon. Het gaat hierbij om een structurele oplossing voor asielkinderen die in Nederland geworteld zijn en die dreigen terug te worden gestuurd naar het land van herkomst.
Al 26 gemeenten hebben reeds een dergelijk motie aangenomen, waaronder Hilversum, Utrecht, Dordrecht, Almelo, Schiedam, Leek, Oostzaan.

Zoals niemand ontgaan kan zijn stond een aantal maanden geleden de Limburgse Mauro vol in de schijnwerpers. Deze van oorsprong Angolese jongen heeft jaren in Nederland gewoond en dreigde vanwege het bereiken van de volwassen leeftijd terug te worden gestuurd naar het Afrikaanse land waar hij geen enkele binding meer mee heeft. Gelukkig is dit, alhoewel met een nogal merkwaardige regeling, voorlopig voorkomen, maar voor veel andere zogeheten AMA’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) is dit gewoon staand beleid. Ondanks door slepende procedures jarenlang in onzekerheid te hebben geleefd hebben deze kinderen geprobeerd een ‘normaal’ leven te leiden. Ze hebben zich de taal, tradities en gewoontes van dit land eigen gemaakt en beschouwen zichzelf vaak ook in de eerste plaats Nederlands.

GroenLinks en PvdA vinden het onjuist dat slechts voor de “happy few” die de media aandacht weten te trekken incidentele oplossingen worden gezocht, terwijl er uit het zicht via de achterdeur anonieme kinderen het land uit worden gezet.
Daarom heeft GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi half november een oproep voor het kinderpardon op het internet gezet (www.kinderpardon.nu) die inmiddels door ruim 123.000 mensen is ondertekent.
Deze actie ondersteunt een initiatiefwet van de PvdA en ChristenUnie om ervoor te zorgen dat er een structurele oplossing komt voor kinderen die 8 jaar of langer in Nederland verblijven. Deze “wortelingswet” koppelt de rechten van kinderen aan de lengte van verblijf en de lengte en kwaliteit van toelatingsprocedures in Nederland. Waar onjuist of traag handelen of nalaten van de overheid aantoonbaar heeft geleid tot langere toelatingsprocedures, waardoor de overheid heeft bijgedragen aan de worteling van het kind, moet de overheid die worteling respecteren en erkennen in de vorm van een verblijfsstatus.

Om extra druk uit te oefenen op minister Leers zijn GroenLinks Haarlem en de PvdA van plan een motie in te dienen waarin het college wordt opgeroepen bij de minister aan te dringen op zo’n kinderpardon. Hopelijk zal, in navolging van 26 andere gemeentes, deze motie donderdag 16 februari worden aangenomen door de raad.