geschreeuwd had over “ongelukken op de brug” en “alle Haarlemmers willen de brug in twee richtingen open”. Kallenbach blijkt betrokken bij een nieuw op te richten plaatselijke partij “Meebeslissen.nl”, samen met (ex-GL, ex-SP) Piet de Vries en Maurice van Ulden (actievoerder tegen kilometerheffing), die gebruik maken van peilingen via de site “meer-democratie.nl”
Wijnand Duyvendak vertelde over zijn nieuwste boek “Het groene optimisme – het drama van 25 jaar klimaatpolitiek”. Duyendak wil lessen trekken uit die periode. Hij stelde dat in 1986 voor het eerst klimaatpolitiek op de agenda stond. De VVDers Winsemius en Nypels waren belangrijk in die beginfase van bewustworden. In de 90er jaren speelden milieuorganisaties een belangrijke rol, nu zijn het meer de Duurzame Doe Het Zelfers, bedrijven, gemeenten en particulieren. De ambitie van Kyoto was een halvering van de uitstoot, de situatie: een verdubbeling van de uitstoot.
Het probleem is lastig aan te pakken omdat:
Klimaatproblemen niet tastbaar zijn, op wereldschaal spelen en op lange termijn.
Weerstand bestaat tegen verandering
De aanpak vrijwillig en vrijblijvend gebeurt met softe maatregelen.
Voor succes is nodig:
Solidariteit en compassie met mensen elders
Erkenning en acceptatie dat het een prijs heeft
Dat links en rechts het samen doen
René Leegte (VVD2e kamer) Is betrokken geweest bij duurzame bananen en is vleesverlater. Hij is trots dat hij de helft CO2 uitstoot in vergelijking met GL kamerlid van Tongeren. Stelt dat alleen de PVV niet gelooft in klimaatproblemen. ‘Silent Spring’ was een boek over pesticiden en gaf een beeld dat de wereld vergaat. Maar we moeten niet beginnen uit angst, maar uit optimisme: de wereld vergaat niet maar veranderd wel. Nederland is maar 1% van de wereldeconomie en alle kleine beetjes helpen niet, dus je moet niet voorop lopen, je moet grote dingen doen. Bio-ethanol is de echte oplossing. Bij Kyoto zijn enkele landen ontzien, dus die groeiden en daar ging CO2 intensieve industrie naar toe. Zo maakt China bijvoorbeeld i-pod’s. Leegte is voor groene groei en banen creëren want je moet geld hebben om de dijken te verhogen.
Duyvendak stelt dat Nederland wel voorop moet lopen zoals ook Nypels stelt. Maar voor de VVD mag het niets kosten. Het is te gek dat we de luchtvaart subsidiëren met 7 miljard door geen BTW te heffen op kerosine.
Leegte reageert daarop door te stellen dat de NS ook geen btw op elektriciteit betaald, dat is een generiek maatregel voor alle grootgebruikers. Zijn motie om de verplichte bijmenging van biobrandstoffen in diesel en benzine naar 10% te verhogen; dat is volgens hem vooroplopen.
Van Ulden stelt de vraag of er geen “grenzen aan de groei” (een rapport van de Club van Rome uit 1972) zijn? Leegte stelt dat onze economie tot 2050 moet groeien om uit de schulden te komen.
Duyvendak vindt dat we iets minder hoeven te groeien, maar het probleem nu moeten aanpakken omdat het nu goedkoper is, dan in de toekomst als de verwarming te ver is opgelopen want dan kost het vele malen meer.
Met de zaal vindt een discussie plaats over Bio-ethanol en voedselverdringing en CO2 uitstoot bij verwerking van Bio-ethanol. Duyvendak is geen voorstander van de gevaarlijke en onbeheersbare kernenergie in tegenstelling tot Leegte. Leegte verdedigt de 130km maatregelen door te wijzen op de uren tijdwinst voor bedrijven en het feit dat het binnen de norm blijft. Duyvendak noemt het een klein probleem maar er zijn juist geen normen en het levert netto meer uitstoot op; het punt is meer de verkeerde mentaliteit die er uit spreekt. Op de vraag of eerlijke prijzen waartoe Duyvendak oproept niet leidt tot problemen voor lagere inkomens, verwijst hij naar GL-plannen voor een andere inkomstenverdeling.
Fredie Kuiper zong begeleid door haar accordeon en een saxofoon het MC lied een een melancholisch herfstlied. Franc Knipscheer zette zich af tegen de boekenweek voor grote uitgevers, prees een aantal boeken aan en kondigde dichter en schrijver Harry Vaandrager aan. “Nee, Nee en nog eens Nee.”
Truus Boerma vertelde over Transition Towns de plaatselijke en wereldwijde groene beweging van mensen die willen wonen, werken en leven op een minder olie-afhankelijk manier en niet klimaatbelastend. Truus vertelde over Permacultuur; het maken van een eetbare tuin ‘met de natuur mee’. En noemde een aantal (verwante) projecten: de Haarlemse Moes, eetbare tuinen, LED’s, Stichting de Nieuwe Akker, Landje van de Boer.
Een Repaircafé is gestart In Speeltuin Klarenhof, Brouwersplein 45 en een groot succes. Discussie volgde of alle oude apparaten niet te veel stroom gebruiken, waarop ingenieur van Broekhoven stelde dat dat soms het geval is.
Erwino Ouwerkerk en Jan van Eeden presenteerden het café kritisch en met een kwinkslag.