Het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland organiseert in het Mondiaal Centrum Haarlem een Debat Tweeluik onder de titel Vreemde? Woensdag 4 april vond de eerste discussie plaats. Het thema was ´Vreemde in eigen land´, waarbij de visie van de ontevreden autochtonen centraal stond. Op 26 april is deel twee van deze Tweeluik, met als titel ‘Je wordt nooit een Nederlander’, waarbij de visie van ‘allochtonen’ wordt belicht.

In 2010 heeft Forum een onderzoek gedaan onder ontevreden autochtonen. Het is volgens mij voor het eerst dat de ‘multiculturele samenleving’ zo uitgebreid is onderzocht vanuit de visie van deze ontevreden groep Nederlanders. Dit onderzoek is op 4 april toegelicht door Chris Huinder en was één van de basiselementen van het debat.

Chris Huinder gaf aan dat de ontevreden autochtonen zich gastheer voelen van gasten die zich niet gedragen. Bij mij komt dan de vraag omhoog: maar hoe gastvrij is de gastheer eigenlijk? En hoe welkom zijn de gasten?

Ik denk dat deze twee kanten van het verhaal de kern van dit lastige vraagstuk is en ook aanleiding is voor deze Tweeluik. De neiging is groot is om te belanden in een welles-nietes discussie. Dat gebeurde gelukkig niet bij het debat in het Mondiaal Centrum.

Voor mij als raadslid is het belangrijk om beide kanten van de medaille te blijven zien. En beide kanten ook kritisch te bevragen. Naar aanleiding van het debat op 4 april heb ik voor mijzelf twee conclusies getrokken. Ten eerste is het belangrijk dat mensen hun frustraties ergens kwijt kunnen, dat er naar ze wordt geluisterd. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar het gevoel dat er in elk geval geluisterd wordt, kan al een stukje van de angel doen verwijderen. Vraag hierbij door naar concrete voorbeelden en wees kritisch. Uit het onderzoek van Forum komt namelijk naar voren dat feiten en gevoel nogal eens door elkaar worden gehaald.

Ten tweede is het goed om in wijken waar de frustraties groot zijn te starten met kleine, concrete projecten om de dialoog en binding tussen groepen mensen te vergroten. Deze projecten moeten niet eenmalig zijn, maar beklijven (het woord ‘verduurzamen’ viel weer eens ;-)).

De Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad (SAMS) Haarlem houdt zich al tien jaar bezig met vraagstukken op het gebied van de multiculturele samenleving. Ik ben hier vier jaar voorzitter van geweest, in die zin zijn mijn twee conclusies bij het debat een feest der herkenning. In de periode dat ik voorzitter was, heeft de SAMS zich intensief bezig gehouden met het vraagstuk ‘dialoog en binding’. Dit heeft geresulteerd in twee rapporten en een aantal druk bezochte debatten in de stad.

In één rapport zetten we goede en minder goede projecten uit andere steden op een rij en zetten we uiteen welke randvoorwaarden belangrijk zijn voor succes. Ik ga dat rapport maar weer eens uit de la halen.

GroenLinks Haarlem staat voor een open en pluriform Haarlem, waarin iedereen een zo groot mogelijke vrijheid heeft om te participeren en zich te ontplooien. Het samen-leven in Haarlem gaat gelukkig over het algemeen heel goed, maar wij moeten met elkaar alert blijven op ontwikkelingen die tot ontevredenheid of spanningen kunnen leiden.

Ik kijk uit naar deel 2 van de Tweeluik op 26 april in het Mondiaal Centrum.

 

Link naar verslag 1e debat van Tweeluik: http://www.bdkennemerland.nl/index.php?p=nieuws&ID=229

 

Link naar informatie over 2e debat van Tweeluik

http://www.mondiaalcentrumhaarlem.nl/index.php?page=13&item=41

 

Link naar SAMS advies over dialoog en binding

http://www.samshaarlem.nl/?publicaties/adviezen/view/23

(Tekst Cora Yfke Sikkema, foto: met dank aan  Harry van Kesteren)