In deze gemeenteraad was Fedde Reeskamp afwezig. Via o.a. de media is bekend gemaakt dat Fedde Reeskamp uit de D66 fractie gestapt is. D66 fractievoorzitter geeft een korte verklaring waarin ze memoreert dat Fedde en zij een gouden team waren 4 jaar in de oppositie in de vorige periode. “Sommigen zullen daar om lachen”.
In de volgende raad komt Tenda Hofmans terug van zwangerschapsverlof, dan treedt vervanger Elmar Kal af, in deze vergadering is hij gekozen als schaduwraadslid in de commissie Samenleving (waar hij nu, als vervangend raadslid, lid van is.)
Sloop Zwemmerslaan 2-4
Dik Bol was wel akkoord met de voorgestelde sloop van Zwemmerslaan 2-4 (vml. Spaarne Scholengemeenschap/Lyceum Sancta Maria) maar betreurde het dat niet voorkomen is dat het pand door vandalisme onbruikbaar is geworden. Het pand had, tot een nieuwe ontwikkeling, beter gebruikt kunnen worden voor tijdelijk onderdak van maatschappelijke groepen. GroenLinks ondersteunt het plan voor een mobiele (tijdelijke volks-)tuin op het terrein.
De Remise
Later stelde Dik Bol bij de vaststelling Stedenbouwkundig Programma van Eisen De Remise dat het een mooi plan is maar dat hij betreurt dat het Remisegebouw niet bewaard is gebleven. Dik stelt dat Haarlem niet goed omgaat met haar industriële erfgoed en begint met een opsomming van bedrijfsgebouwen die onlangs zijn vernield zoals WITCO aan de Spaarndamseweg, maar de burgemeester breekt hem af. In de verdere stemverklaringen blijkt dat als het museum er niet gehuisvest wordt en de plint minder hoog kan worden omdat er geen bussen in- en uit hoeven, dit in de commissie met de wethouder aan de orde zal komen.
De SP stelde per motie, die niet werd aangenomen, dat er niet vooruitlopend op de vaststelling van de Woonvisie mag worden afgeweken van de eerder afgesproken 30% sociale woningbouw, SP-er Bart Jonkers verweet Dik Bol gebrek aan steun waarop Dik Bol antwoordde dat GroenLinks mogelijk meer vertrouwen heeft in de Woonvisie en het percentage misschien wel 35% wordt.
RKC
Rekenkamervoorzitter Cora-Yfke Sikkema wees op rapporten die de rekenkamer heeft gemaakt en vroeg om agendering van rapport RKC-onderzoek naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO) in Haarlem; Jaarverslag 2011 en Jaarplan 2012 RKC; rapport RKC-onderzoek naar de ontwikkeling van Centra Jeugd en Gezin.
Verzakelijking subsidiesystematiek
De Kadernota subsidiesystematiek in Haarlem kwam aan de orde. Zie voor meer informatie het bovenstaande artikel op deze site van Cora-Yfke Sikkema.
Kernwoord bij deze nota is ‘verzakelijking’. D66 was blij en tevreden met de nota en vond het belangrijk dat de doelen die de gemeente gerealiseerd wil zien en die aanleiding kunnen zijn voor subsidie SMART geformuleerd worden. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch,Tijdgebonden. De PvdA vond het goed dat via de systematiek; samenwerking, m.n. in het sociale domein wordt bevorderd. GroenLinks Cora-Yfke had een aantal kanttekeningen en kritische vragen. Zij stelde dat de organisaties geen last moeten krijgen van overhaaste invoering. Er is nog geen zicht op het uitgewerkte ‘afwegingskader’. 1 juli moeten organisaties hun subsidievraag indienen, dus zou 1 juni bekend moeten zijn wat consequenties zijn en dat kan ook opheffen of fusie zijn, wat i.v.m. personeelslasten frictiekosten met zich meebrengt.
Pieter Heiliegers stelde dat in de zomer het afwegingskader klaar is. Met enkele organisaties wordt onderhandeld. Cora-Yfke kreeg bevestigd van Heiliegers dat bij vaststelling van de begroting 2013 het voor de meesten pas ingaat in 2014. Heiliegers stelde dat alles uiteindelijk in 2016 geïmplementeerd is.
GroenLinks is niet altijd blij met vermarkting omdat dat tot minder controle kan leiden.
Het amendement dat GroenLinks indiende met PvdA en D66 en drie oppositiepartijen om de zinsnede “waarbij kwaliteitscriteria een evenwichtig onderdeel vormen” in te voegen na “aanvaardbare kosten” en “voor doelgroep adequate wijze” werd, met instemming van de wethouder, aangenomen.
De Actiepartij diende een amendement in: “Subsidie Sympathiek”. Daarin stelt Sjaak dat het schrappen van de automatische prijscompensatie in de nota wel een verkapte bezuiniging is. Overigens werd die prijscompensatie aan een aantal kleine organisaties niet toegekend. D66 vond dat het bij de één wel en bij de ander niet nodig is. VVDer Rob de Jong vond dat het kan variëren over meerdere jaren, dan moeten de organisaties maar leren onderhandelen. Cora-Yfke vond dat badinerend; GroenLinks was met SP en Actiepartij de enige die voor dit amendement stemde en het werd verworpen. Een motie van PvdA met steun van GLH, D66 en actiepartij om bij subsidie ook mogelijk te maken dat (onder voorwaarden een bepaald percentage) werklozen, met afstand tot de arbeidsmarkt, in dienst worden genomen, werd aangenomen. Jan Nieuwenburg is al bezig met een onderzoek- en nota over inkoop en aanbesteding waarin dit meegenomen wordt. Een motie die vroeg om een openbaar subsidieregister van PvdA en 5 andere partijen werd aangenomen. De nota werd aangenomen met tegenstem van de Actiepartij.
PPS Schalkstad
De oprichting van een Projectmaatschappij Schalkstad een Publiek Private Samenwerking,PPS, van de gemeente met de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren (CVvE) van het winkelcentrum, kreeg de instemming van de raad.
Haarlemmerhout
Daarna volgde een aantal moties over de Haarlemmerhout en festivals. De Actiepartij vroeg om voor 2013 of 2014 een andere locatie vast te stellen. Het CDA had een motie die vroeg een duurzame oplossing te zoeken en vinden in overleg met deskundigen en een eventuele andere opzet/plaats in te laten gaan in 2014. De Burgemeester als portefeuillehouder vond het voorbarig, hij wil eerst praten met betrokkenen. Zijn insteek is de festivals in de Hout te laten blijven met zodanige maatregelen dat het verantwoord is. In december wordt het aan de raad voorgelegd. CDA Merijn concludeerde dat de burgemeester de CDA motie overnam. Deze stelde dat hij de motie nog niet goed bestudeerd had maar dat mogelijk het CDA heeft opgeschreven wat het college al van plan was. De moties werden verworpen.
Geheimhouding en transparantie
De stemming over de SP motie “Openheid van zaken: toegankelijk en transparant” was opmerkelijk. De SP stelde dat, in lijn met een eerder raadsbesluit, een vergadering openbaar moet beginnen en dan besloten/geheim kan worden na noemen van het onderwerp, dat aangegeven moet worden hoe lang de geheimhouding duurt en dat het verslag en stukken na opheffing geheimhouding in het openbare Bestuurlijke Informatie Systeem (BIS) komt. D66 Paul Marselje stelde dat het onderwerp noemen niet altijd verstandig is. De burgemeester merkte op dat er altijd wel een formulering gevonden kan worden en stelde dat het college de motie overnam. D66 Paul Marselje vond dat de raad het college wat ruimte moet gunnen om af te wijken. Bart Jonkers merkte op dat hij citaten heeft gebruikt die komen uit een nota die op verzoek van D66 is gemaakt en de term ‘kroonjuweel’ valt.
De motie wordt met grote meerderheid aangenomen maar D66 stemt tegen! De fractie volgde loyaal het stemgedrag van haar woordvoerder maar met interpretatie van de lichaamstaal van enkele fractieleden, niet helemaal van harte.
Het CDA stemde ook tegen deze motie. Een soort proteststem. Als reden gaf Merijn Snoek op, dat het college de motie al overneemt “dus dat we de motie niet hoeven te steunen”. Al eerder in de vergadering had Merijn een wat wrokkige maar onduidelijke opmerking gemaakt over het omgaan met moties van oppositie en coalitie.
Leeftijdsgrens Starterslening
Een motie van Trots om de leeftijdsgrens voor een ‘starterslening’ af te schaffen haalde het niet.
Vraag 2,4 miljoen tekort
Het CDA stelde vragen over de uitspraak in het HD van wethouder Cassee dat de 2,4 miljoen tekort op de begroting voor het stadskantoor “wel meeviel”. De wethouder antwoordde zeer kort en verwees naar de komende bespreking in de raad en het rapport van de Rekenkamer.
Meeuwen
Trots wil graag meeuweneieren vervangen door kalkeieren. Rob van Doorn verwees naar het overleg dat gaande is met provincie en rijk en naar de maatregelen met netten op twee hoge gebouwen.