Afgelopen donderdag is in de gemeenteraad de nieuwe subsidiesystematiek aangenomen. Dit is één van de afspraken in het coalitieakkoord: een nieuwe systematiek voor subsidies die zakelijker kijkt naar het verstrekken van subsidies door de gemeente.

Wat houdt het in?
De gemeente heeft op allerlei terreinen doelstellingen geformuleerd. Om die doelstellingen te kunnen halen, moeten acties worden uitgevoerd en prestaties worden geleverd. Soms worden daarvoor subsidies verleend aan organisaties die voor dat geld de prestaties uitvoeren. Ook is het mogelijk dat er geen subsidie wordt verleend, maar dat de gemeente de prestaties zelf levert, of dat de gemeente het aan de markt overlaat. De keuze voor subsidie, zelf doen of vermarkten wordt gemaakt op basis van een afwegingskader dat in de systematiek is uitgewerkt.

Stel dat het verlenen van subsidies het meest voor de hand ligt, gezien de doelen die de gemeente voor ogen heeft, dan is de volgende vraag: aan wie geven we die subsidie? Dat kan bepaald worden via een open inschrijving, een gesloten inschrijving, een aanwijzing of een waardering. In de nieuwe systematiek staat uitgewerkt wanneer welke methode wordt toegepast. Ook beschrijft de systematiek hoe de organisatie die subsidie heeft ontvangen verantwoording moet afleggen. Zij geven dan aan wat zij met het geld hebben gedaan en welke doelen zijn bereikt.

 

Visie GL

GL heeft als coalitiepartij ingestemd met de ontwikkeling van de nieuwe systematiek. Het is goed dat wij als gemeente kritisch kijken naar de doelen die wij met elkaar voor ogen hebben en hoe wij die het best kunnen bereiken. Ook vinden wij het niet meer dan normaal dat achteraf kritisch bekeken wordt of de prestaties daadwerkelijk zijn geleverd en de doelen worden bereikt. Wij zijn daarom ook akkoord gegaan met de nieuwe systematiek. Maar we hebben wel een paar kanttekeningen geplaatst: het belang van kwaliteitsbehoud; het moet geen verkapte bezuiniging zijn; en de planning bij de invoering.

 

Kwaliteitsbehoud – GL vindt één uitgangspunt van de nieuwe systematiek te ‘marktgericht’ opgesteld. Dit uitgangspunt houdt in dat de gemeente geen subsidie verleent als de markt voldoende in een behoefte voorziet. Voldoende betekent tegen aanvaardbare kosten en op een voor de doelgroep adequate wijze.

Dat zijn erg abstracte begrippen en GL is er niet van overtuigd dat hiermee het kwaliteitsaspect voldoende aandacht krijgt. Via een amendement hebben wij daarom aan dit uitgangspunt toegevoegd dat de kwaliteitscriteria een evenwichtig onderdeel vormen van de keuze tussen markt en subsidie. Dit amendement is aangenomen met steun van de PvdA, D66, Actiepartij, SP en OPH.

 

Geen verkapte bezuiniging - GL heeft er op gehamerd dat deze nieuwe systematiek geen verkapte bezuiniging mag zijn. Dat is volgens de wethouder niet het geval. Toch staat in de nota dat met deze nieuwe systematiek de prijscompensatie niet automatisch plaats gaat vinden. De Actiepartij heeft verzocht deze zin uit de nota te halen. GL heeft dit voorstel gesteund, maar de meerderheid van de raad dacht daar helaas anders over.

 

Planning - Vanaf 2013 wordt gestart met de invoering van de nieuwe systematiek. Dit proces duurt een paar jaar. GL heeft er verschillende keren op gewezen een zorgvuldig invoeringstraject is vereist. De gemeente moet er zelf ook klaar voor zijn om te werken met deze nieuwe systematiek. Voorkomen moet worden dat vertraging in de planning gevolgen heeft voor de uit te voeren prestaties en de te bereiken doelstellingen. GL heeft de wethouder daarom ook gevraagd of hij tijdig met een planning kan komen waarin is opgenomen welke doelstellingen in 2013 worden gekoppeld aan de nieuwe systematiek, zodat de betrokken organisaties hierop kunnen anticiperen en niet voor verrassingen komen te staan. De wethouder heeft aangegeven dat dat gaat lukken. Wij vertrouwen hem daarin en zullen dit proces de komende maanden kritisch volgen.