Naar aanleiding van het rumoer, dat afgelopen weken door Haarlem ging, denkt GroenLinks dat het goed is om het parkeren in een ander daglicht te plaatsen. Wonen en werken in een stad als Haarlem betekent schipperen met de schaarse ruimte. Vrijwel iedereen wil die beperkte ruimte voor zichzelf opeisen: bewoners, middenstand en bezoekers, met of zonder auto. Maar het historische centrum en de stad zijn niet berekend op onbeperkt autoverkeer. Tegemoetkomen aan alle wensen van iedereen is dus onmogelijk. Het is ook niet wenselijk. Haarlem moet keuzes maken.

Met de Parkeervisie heeft het college van B&W een discussiestuk gemaakt voor het parkeerbeleid in Haarlem. Het is een visie waarop iedereen nog zijn mening kan geven. Het is slechts een eerste aanzet. Voor GroenLinks wel een hoopvolle aanzet. GroenLinks vindt gereguleerd parkeren in Haarlem, als onderdeel van het complete verkeersbeleid, belangrijk omdat de gemeente daarmee (deels) het auto- en fietsverkeer in de stad kan sturen. En dat is nodig voor een leefbare stad, een schone stad en een vitale stad.

Autoluwe binnenstad
Vrijwel alle Haarlemmers en bezoekers zijn blij met de autoluwe binnenstad. Het historische centrum komt zonder auto’s optimaal tot z’n recht en inwoners en bezoekers kunnen er onbelemmerd terecht voor hun winkels, restaurants, terrasjes of theaters. Bovendien is het centrum nog steeds met de auto bereikbaar, voor bewoners en bezoekers. Zij kunnen er parkeren, maar tegen betaling. De Parkeervisie stelt bewoners boven bezoekers en streeft er voor beiden naar om in de binnenstad zoveel mogelijk in bestaande parkeergarages te parkeren. GroenLinks vindt dit goede uitgangspunten.

Buiten het centrum
Vrijwel iedereen vindt het normaal dat je betaalt voor je parkeerplek in de binnenstad en dat er beperkingen zijn aan het aantal parkeerplekken. Dat ligt anders bij parkeren in de wijken buiten het centrum. Rond de binnenstad zijn nu zones waar het parkeren is gereguleerd. Bewoners met een vergunning en bezoekers met een speciale parkeerschijf kunnen er tegen betaling parkeren. Ook dat is algemeen geaccepteerd omdat zonder deze regels de autodruk geweldig zou toenemen en bewoners hun auto niet meer kwijt kunnen. Buiten deze zones is niets geregeld. Iedereen kan parkeren waar hij/zij wil, zoveel hij/zij wil. De Parkeervisie stelt voor het gereguleerd parkeren voor de hele stad door te voeren. GroenLinks is het daarmee eens, maar wel op verzoek van een meerderheid van de wijkbewoners, zoals nu ook geldt.

Geen melkkoe
GroenLinks benadrukt dat de auto geen melkkoe is om Haarlemmers en bezoekers geld uit de portemonnee te kloppen. Wel wil GroenLinks de problemen van het groeiende autobezit en autoverkeer aanpakken. En die problemen zijn groot. Zo gaat de luchtkwaliteit door het autoverkeer achteruit. En dat is schadelijk voor alle inwoners. Iedereen heeft recht op schone lucht en een gezonde leefomgeving. Daarom moeten we de schadelijke uitstoot van auto’s beperken. Die gezonde leefomgeving wensen we ook voor onze kinderen. Hoe meer ruimte voor de auto, hoe minder ruimte voor (spelende) kinderen. Maar ook hoe minder ruimte voor groenvoorzieningen. Juist dat groen is belangrijk om de versteende stad koeler en gezonder te maken. Ten slotte bedreigt het toenemende autogebruik de veiligheid op straat. GroenLinks wil het aantal verkeersongevallen tot een minimum beperken en de veiligheid in de buurten verhogen.

Wel meer regulering
Hoewel GroenLinks de auto niet als melkkoe voor de gemeente ziet, willen wij het parkeerbeleid wel reguleren. Voor de hele stad. Juist om de stad leefbaar te houden. Daarbij respecteren wij de wens van veel bewoners om hun auto ‘voor de deur’ te kunnen parkeren. In veel wijken kan dat. Maar juist doordat parkeren in deze buurten gratis is, neemt de parkeerdruk daar ook toe. GroenLinks wil die parkeerdruk beperken en de openbare ruimte beter benutten.

Eén parkeerplek per adres
GroenLinks is voorstander van gratis parkeren, maar door de snelle groei van het aantal auto’s zijn vele straten niet groot genoeg voor een ongelimiteerd aantal parkeerplaatsen. Om bewoners de gelegenheid te geven om in hun eigen straat of buurt te parkeren kan er een vergunningen gebied worden ingesteld, waarbij een vergunning wordt afgegeven tegen een basis tarief . Voor een tweede of derde auto moet dan betaald worden. Dit is nu al beleid in Haarlem. GroenLinks is voorstander van het beperken tot één parkeerplek per adres. Dit voorkomt ook dat huishoudens twee of drie parkeerplaatsen bezetten terwijl hun buurman ’s avonds geen parkeerruimte kan vinden. Het (betaald) parkeren van een tweede auto kan in onze visie ook alleen als er voldoende parkeerruimte in de buurt is. Is die er niet, dan komt de tweede auto op een wachtlijst. Er wordt geen parkeervergunning afgegeven zolang alle parkeerplekken in de wijk zijn benut.

Fietsparkeren reguleren
GroenLinks stelt voor fietsen voor om kort parkeren van fietsen in klemmen/vakken meer mogelijk te maken, beperkt geparkeerde fietsen in winkelstraten kernwinkelgebied toe te laten en lang fietsparkeren in stallingen onder te brengen.
GroenLinks meent, dat er meer gereguleerd mag worden voor fietsers. Steeds meer mensen gebruiken de fiets om o.a. naar het kernwinkelgebied te komen, en dat is natuurlijk goed, maar daarmee ondervinden ook steeds meer mensen last van het aantal fietsen, dat op onhandige plekken staat geparkeerd. Fietsers moeten meer gestimuleerd worden om gebruik te maken van de bestaande voorzieningen, zoals rekken en stallingen, maar er moeten ook meer faciliteiten worden ingericht. Op korte termijn door bv. bestaande autoparkeervakken om te bouwen tot fietsparkeren (bijv. op de Botermarkt), op lange termijn door meer fietsparkeerstallingen te bouwen (in panden of ondergronds).
GroenLinks kan zich voorstellen dat het korte fietsparkeren in winkelstraten gefaciliteerd wordt. Geef met vakken en/of rekken aan waar fietsen mogen staan en verbiedt het parkeren van fietsen buiten deze vakken en/of rekken. Dit is nu ook het geval bij het Stationsplein en zou ook zo bij andere drukke punten kunnen worden ingericht. Net als bij autoparkeren is handhaving een noodzakelijke voorwaarde om foutparkeerders te stimuleren hun gedrag te veranderen.
Het wandelgebied van de openbare ruimte komt hierdoor meer beschikbaar voor de toeristische en winkelende voetganger in het kernwinkelgebied.
Voor bewoners zou een norm voor fietsenstallen moeten worden vastgesteld, voor zowel nieuw te bouwen particuliere gebouwen (is al vastgelegd in Bouwbesluit) als publiekstoegankelijke gebouwen, zodat er op eigen terrein fietsparkeergelegenheden dient te worden ingericht. Voor de bestaande gebouwen zouden meer (inpandige) faciliteiten moeten komen om fietsen te kunnen stallen. Hier mag best een redelijk bedrag voor in rekening gebracht worden. Hierdoor hebben mensen eigen stallingsgelegenheid en beperk je het aantal weesfietsen op straat.
Naast de parkeerfaciliteiten zal bebording en wegwijzers de fietsers kunnen helpen de dichtstbijzijnde fietsparkeer/-stallingsgelegenheid te vinden.

Meer groen en meer ruimte om te spelen
Betaald parkeren is voor GroenLinks dus een instrument om het autoverkeer en autobezit binnen de perken te houden. Met het geld dat betaald parkeren oplevert, kunnen parkeerfaciliteiten worden aangelegd of onderhouden. Het kan ook aangewend worden om de openbare ruimte fraaier in te richten, bijvoorbeeld met speelplekken of meer groen. Met gereguleerd én betaald parkeren krijgen we een leefbaarder, schoner en vitaler Haarlem. Meer fietsenparkeerfaciliteiten stimuleren fietsgedrag en daarmee verplaatsen mensen zich ook nog eens gezonder en verspreiden minder luchtvervuiling.