Burgemeester Schneiders gaf als eerste de VVD fractievoorzitter het woord. Deze gaf aan verheugd te zijn over de landelijke uitslag van de verkiezingen en verwachte over twee jaar na de raadsverkiezingen op de plek van de PvdA aan de raadsvergadertafel te zitten. Waarmee hij aangaf te verwachten de één na grootste te worden. De grootste partij zit links van het college uit gezien, dat is nu D66. De PvdA als op één na de grootste zit nu rechts.
Overigens is het aantal zetels van D66, PvdA en GroenLinks nu: voor alle drie 7 nadat Fedde Reeskamp uit D66 stapte.
Daarna stelde hij Cornelis Mooij voor als kandidaat wethouder namens de VVD. Mooij nam op uitnodiging van Schneiders plaats aan de collegetafel en ging zitten; nog niet bekend met het gebruik om te gaan staan als je iets gaat zeggen. Hij vertelde dat hij niet de eerste en enige is die is teruggekeerd omdat in het college ook Rob van Doorn zit die ook raadslid was en Bernt Scheiders ook voormalig raadslid voor de PvdA. Mooij is 10 jaar wethouder van Haarlem geweest en 6 jaar Gedeputeerde verkeer en onlangs waarnemend burgemeester in Waterland. Mooij beschouwt deze belangrijke functie niet als een stap terug.
Mooij is bekend van “De Nacht van Mooij” in 1990, waarin hij tijdens een openbare Collegeonderhandeling door de toen grootste partij PvdA, in de nacht in de wandelgangen een college smeedde met o.a. D66 (Marselje); zonder de PvdA.
Van de gelegenheid om vragen te stellen door de raad maakte alleen Snoek, CDA, gebruik en vroeg naar het financiële beleid. Waarop Mooij antwoordde nog niet ingewerkt te zijn maar dat hij goede controle zal voeren en de raad inzicht zal geven. Hij heeft vaak de portefeuille personeel gehad en zal, daarnaar gevraagd, ook op personeel bezuinigen.
De schriftelijke stemming leverde een unanieme benoeming op.
AKO-literatuurprijs
Haarlem Plus vroeg naar de reden dat de uitreiking AKO-literatuurprijs niet meer in Haarlem plaatsvond. De burgemeester stelde dat er een contract voor 3 jaar was. Het koste tienduizend maar leverde minder publiciteit op dan verwacht bovendien wilde de organisatie dat de gemeente een diner voor 150 mensen zou leveren. De uitreiking is nu in Den Haag. Schneiders hekelde het shoppen van dergelijke organisaties.
Bij het bespreken van de hamerstukken noemde Louise van Zetten, (D66) een antwoord van het College: “labbekakkig”.
Voorbereiding verkoop Noord-Schalkwijkerweg 117
Noord-Schalkwijkerweg 117 is een pand langs het Spaarne bij de aanlegplaats van het pontje. Arti Ramsodit: “Horeca,komt ten goede aan het vertier aan het Spaarne”.
Louise van Zetten vond het prima dat het pand aan de Noord-Schalkwijkerweg een horecabestemming krijgt maar eerst moet de financiële onderbouwing geregeld zijn en het vertrek van de huurders geregeld. Van Haga (VVD) was er niet gerust op. Een huurder betaald nauwelijks huur, daar moet een huurherziening voor komen aldus Wybren. Lukas Mulder was het wel eens met de verkoop maar een pas op de plaats is mogelijk verstandig.
Het Collegestuk werd uiteindelijk op verzoek van de wethouder aangenomen met een voorbehoud dat er een regeling komt met de huurders en dat er een stuk aan de commissie wordt voorgelegd met meer gegevens.
Wisseling commissievoorzitters
Roel Schaart (PvdA) wordt opgevolgd door Marceline Schopman (PvdA) in Ontwikkeling en Louise van Zetten (D66) door Dik Bol (GLH) in commissie Beheer. Louise van Zetten blijft wel in het Presidium.
Vaststellen gebiedsvisie Kleverlaanzone
Lukas Mulder gaf aan dat het groene en open karakter van het gebied behouden moet blijven.
Autarkische woningen
Wie is er tegen autarkische (zelfvoorzienende) woningen als voorbeeld van duurzaam wonen?
GroenLinks…. omdat er niet in het groen gebouwd moet worden. De meerderheid van de raad en bewoners/insprekers steunen deze visie. Wel dient GL de motie van de PvdA mede in om een alternatieve plek voor autarkische te zoeken met de aangemelde initiatiefnemers. Jeroen Fritz stelt dat de PvdA plekken heeft geïnventariseerd waar de woningen zouden kunnen komen, elders in de stad. D66 van Zetten noemt; dat gelegd langs de sociale liberale meetlat, de initiatiefgroep autarkische woningen het zelf maar moet uitzoeken. De wethouder antwoord dat de initiatiefnemers een gemeentelijke lijst krijgen met mogelijke kavels. Daarmee werd de motie overbodig en wordt die ingetrokken.
Veel partijen noemen de norm groen voor groen en rood voor rood. (rood staat voor reeds bebouwd oppervlak waarop weer gebouwd (rood) zou mogen worden). Wethouder Cassee wijst er op dat er in het plan 500m² minder wordt bebouwd dan bestaand (kassen als rood gerekend). Hij is tevreden over de lange en intensieve inspraak via internet.
Duurzaamheidscentrum
Lukas Mulder concludeert dat er een jaar uitgetrokken wordt om geld uit de stad te genereren voor de totstandkoming van een duurzaamheidscentrum in de Kleverlaan zone. De gemeente gaat faciliteren en coördineren, maar niet subsidiëren. Het wordt een groeimodel en in een jaar wordt gekeken naar de haalbaarheid. GL hoort graag hoe dat gaat gebeuren. Wethouder van Doorn antwoord dat het via een projectmatige aanpak gaat waarvoor op zeer korte termijn de commissie een plan van aanpak ontvangt.
De gebiedsvisie wordt unaniem aangenomen.
Artisklas
Sjaak Vrugt van de Actiepartij diende een motie in om de Artisklas in het Schoterbos een stukje snippergroen in gebruik te geven zodat ze kunnen uitbreiden. M. Otten (VVD) heeft van de Artisklas vernomen dat er al wordt onderhandeld naar tevredenheid. De wethouder stelt dat dit onderwerp in de commissie aan de orde is geweest n.a.v. een brief van de ChristenUnie. Het is opgepakt en zit in de pijplijn. Lukas is van mening dat de wethouder een punt heeft en dat we prodedures moeten volgen. De motie wordt verworpen.
SP van 5 naar 2
Er heeft een uitstap plaatsgevonden uit de SP. 3 Leden gaan verder onder de naam Sociaal Lokaal Haarlem. De 2 overgebleven SP raadsleden (Bart Jonkers en Sibel Özoğul) zijn van plek verhuisd en zitten nu naast het CDA. Volgens verklaringen in het Haarlems Dagblad (het conflict is strategisch t/m de verkiezingdatum stil gehouden) vonden de 3 ex-SPers de SP te actievoerderig worden en willen meer parlementair werken. M.n. de actie om de VIVA-thuiszorg-medewerkers telkens bij raads-commissie vergaderingen te halen om het arbeidsconflict op het bordje van de Raad en het College te leggen was voor de 3 aanleiding om te stoppen aldus het HD.
Deze actie werd geleid door raadslid Sibel Özoğul die tegelijk voorzitter van de SP afdeling Haarlem is. De hard werkende actiegroep “Wij zijn de Thuiszorg” werd ondersteund door vakbondsman Pieter Elbers. De voormalige SP-fractievoorzitter die toen overigens gelijktijdig afdelingsvoorzitter was.
De 3 (Peter Schouten,Ronald Hiltemann en Jan van de Manakker) vinden ook, volgens het HD, dat kandidaat raadsleden voor over twee jaar al ingewerkt moeten worden, wat niet gebeurt. Dat de drie hun zetel niet ter beschikking stellen aan de SP (en geen partijafdracht meer doen) leidt uiteraard tot veel chagrijn.
Uit het persbericht van de nieuw partij:
Al geruime tijd waren er verschillen van inzicht met betrekking tot de toekomst van de Haarlemse SP en de richting die ingeslagen dient te worden om ook in 2014 weer met een lijst met kwalitatief goede en bekwame SP kandidaat raadsleden de verkiezingen in te gaan. Over de manier waarop dit doel bereikt zou moeten worden ontstonden onder de individuele fractie- en bestuursleden onoverbrugbare meningsverschillen.