Wethouder Mooij deelde mee dat de werkzaamheden van de gemeentesecretaris zijn opgeschort vanwege verschillen van inzicht in tempo en aanpak van de reorganisatie.

Uitgangspunten voor het minimabeleid staan in de nota ‘Samen voor elkaar:
Groeien naar financiële zelfredzaamheid’. Daarin staan voorstellen die omstreden zijn. Het onderwerp lag voor, ter bespreking, maar fractievoorzitter PvdA Joyce Langenacker stelde voor het onderwerp uit te stellen, omdat er ideeën leven waar geld voor nodig is. Rob de Jong (VVD) vindt uitstel “Kul” het is lang voorbereid en “bijna een hamerstuk”. D66 en VVD stemmen voor het behandelen in deze vergadering, de oppositie die al een amendement en twee moties klaar had liggen en GroenLinks en PvdA voor. Daarmee is een meerderheid akkoord met behandeling op 1 november.

Stopzetten
Voorafgaand aan de Raad vergaderde de commissie Ontwikkeling over het stopzetten van de onderhandelingen met Lips Capital over de verkoop van de bovenste etages van Brinkmann. Sjaak Vrught (Actiepartij) vroeg de burgemeester om deze kwestie te agenderen. In een brief aan Lips staat dat de raad instemt. De burgemeester voelde niets voor behandeling omdat stopzetten van de onderhandeling een bevoegdheid van het College is en hij geen juridische noodzaak zag. Sjaak wees juist op die noodzaak. De burgemeester bleef tegenstribbelen totdat de voorzitter van de commissie; Sjaak zijn vraag ondersteunde. “Laten we het dan maar doen..maar het is niet nodig”. Bij hamerslag ging de raad unaniem akkoord met de stopzetting van de onderhandelingen.

Huisvesting allochtone zelforganisaties
Stemverklaring bij hamerstuk: Intrekken subsidie regeling allochtone zelforganisaties. Abid Azannay stelde dat de wethouder goed geluisterd heeft naar de problemen en er vertrouwen in heeft dat de wethouder met de organisaties gaat kijken naar een oplossing. Merijn Snoek (CDA) wees er op dat alle projecten huisvestingskosten mogen opvoeren maar de allochtone organisaties niet, het is onduidelijk wat de nieuwe regeling gaat worden.

Cameraobservatie
Bij de stemverklaringen over de “Visienota Handhaving” klonken kritische en ondersteunende stemverklaringen over de mogelijkheid om bijstandsfraude te controleren via cameraobservatie. Sjaak Vrught waarschuwde dat binnenkort huisbezoek toelaten verplicht wordt als het aan de landelijke politiek ligt; hij beschouwt dat als een “Gestaporegeling”.

Straatmuzikanten
De burgemeester gaf de straatmuzikant van D66 het woord; Paul Marselje. Die niet gaat staan als hij het woord krijgt omdat hij tijdelijk in een rolstoel zit. Raadsbreed is de motie “Geef echte muziek op straat de ruimte” ingediend die het college vraagt de Algemene Plaatselijk Verordening te wijzigen en te gaan werken met vergunningen. Andere indieners geven een stemverklaring.
Sociaal Lokaal wil dat niet elke blokfluitspeler op een rommelmarkt een vergunning hoeft aan te vragen.
Kritiek komt er van de indiener van een eerdere motie over dit onderwerp: Sjaak, die te weinig accent ziet op het voorkomen van uitbuiting ook al noemde Marselje wel de praktijk van (veelal Oost-Europese) muzikanten die drie noten kunnen spelen, ‘s morgens uit een busje worden gezet en ’s avonds hun geld moeten inleveren.
De Burgemeester, portefeuillehouder Openbare Orde, blijft zitten terwijl hij spreekt “omdat het kort kan” en stelt dat zijn Idols idee ooit, te vroeg kwam maar nu toch aan de orde is; hij wil het uitbuitingselement in de uitwerking meenemen.

Release
Wethouder Van der Hoek is de trekker in de regio van Regionaal Kompas waarin de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozenzorg voor de regio is geregeld. De wethouder had met de regio afgesproken het werk van Release niet meer te subsidiëren. Dat stuit op verzet van de gehele raad die van mening is dat Release goed werk verricht. De kosten voor 2013 mogen van de raad uit de WMO-reserve komen. De raad wil dat na 2014 Release nog steeds onderdeel uitmaakt van het “Regionaal Kompas”.

Discriminatie ouderen?
Schrama Haarlem+ wil graag dat een overbruggingslening voor starters op de woningmarkt ook voor ouderen beschikbaar is. Hij houdt een motie daartoe aan omdat hij het college vraagt de regeling voor te leggen aan het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. De burgemeester zegt dat toe.

Daarmee eindigt een korte Raadsvergadering.