Een afdelingsbijeenkomst; om terug te kijken op de Landelijke GroenLinks ontwikkelingen en daarover “stoom af te blazen” en om vooruit te kijken.
De leden keken kritisch naar de interne-partij-visievorming en keken vooruit naar de gewenste- en ongewenste koers en standpunten.
Voorzitter Anita toonde via de beamer het aantal zetels van de landelijke fractie de afgelopen 18 jaar en de peilingen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Uit de cijfers van het aantal leden in Haarlem blijkt dat in 2011 er veel meer leden bijkomen dan er af gaan, maar in 2012 is dat andersom. Aanwezig zijn o.a.Ida Sabelis lid van de commissie van Dijk, Ruud Grondel o.a. lid van het landelijk Interim bestuur en iemand van het GL Magazine.
De ongeveer 40 leden gaan eerst met hun buren in gesprek over wat er mis ging, wat het probleem is en wat daar de oorzaak van is. Waarna dat plenair wordt gedeeld.

Van de leden noemt een enkeling zich links-liberaal, een ander een ‘Sappiaan’, weer een ander ouderwets-links terwijl ook modern-links genoemd wordt; velen noemen zich groen en duurzaam. De geluiden zijn divers.
Het blijkt dat men zich vaak stoorde aan het gerommel en de 2-spalt in de landelijke fractie en het ‘amateuristische’ bestuur.
De jongeren, die een lid sprak, hielden niet van ‘gedoe’ dus stemden niet GL, maar gedoe hoort bij het leven, maar houdt het wel intern, want de pers pakt het graag op.

Partijstandpunten
Er worden een aantal problemen en oorzaken genoemd.
De fractie is de Kunduzmissie ingeluisd met zwakke beloften van Rutte aan de keukentafel. Weliswaar was een meerderheid tijdens het Congres voor, maar stelt iemand: het Congres is onder druk gezet om Jolande niet af te vallen.
Een ander stelt: GroenLinks had niet een adequaat antwoord op de actuele maatschappelijke discussie waar duurzaamheid geen item was, maar de crisis wel, het heeft zich niet geprofileerd op linkse - en sociale zaken. GL miste een antwoord op hypotheekrente kwestie en sociale zekerheid; m.n. het versoepelen van ontslagrecht is omstreden.
De Partij is gewoon slecht in crisiscommunicatie wordt gesteld.

Een lid: duurzaamheid moet je uitleggen, het is geen aanslag op je portemonnee.
Het gaat om een duurzame samenleving en duurzame economie. In Duitsland hebben ze hetzelfde programma anders gecommuniceerd/geframed.
De meeste aanwezigen zijn het eens: GroenLinks is een duurzaamheidspartij. Maar zeggen verschillende leden in de zaal: dat is te weinig zichtbaar.

Links is niet behoud van verworven rechten maar verder kijken meent iemand.
Een bij de TK-2012-PvdA stemmer stelt dat hij behoefte heeft aan een radicale groene partij die links is. Er worden te gemakkelijk verworven rechten, die veel strijd gekost hebben, opgegeven zoals ontslagbescherming/recht.
Een ander ziet dat anders: progressief zijn is belangrijk is maar niet perse de verworven rechten. Iemand stelde: “mij gaat het om het Duurzame, niet perse het behoud van linkse ideeën.”

De knuppel die iemand gooit; dat we ons moeten opheffen en verdergaan als beweging, wordt met gehoon ontvangen en bestreden met het argument dat er veel redenen zijn om door te gaan. Wel constateert iemand dat er sprake is van twee stromingen in de partij.

Partijorganisatie

Een lid stelt dat er te weinig geluisterd is naar de leden. Leden hadden de partijleider moeten kiezen. “We willen een leider met visie en charisma en geen gerommel”. Er wordt te weinig gedaan met signalen van de partijraad, die heeft te weinig macht. Er is een te grote afstand tot de leden. Er is te weinig interne diskussie, waarop Tenda stelt dat er de laatste jaren wel “Zin in de toekomst”- bijeenkomsten zijn geweest en “Diskussie in de tent”.

Een kritisch lid  wil na een dergelijke verkiezingsnederlaag een grote bijeenkomst beleggen en heeft kritiek op de focusgroepen voor de commissie van Dijk, met selectie.
Ida reageert dat een grote zaal ingewikkeld is. Maar een mail sturen is ook een mogelijkheid, daar wordt naar gekeken en wat mee gedaan.
Ruud stelt dat het interim bestuur twee weken actief is en ieder initiatief ondersteunt en faciliteert. In Noord Holland Noord komt bijvoorbeeld een Open Space bijeenkomst.

Ruud zijn analyse is dat de partij is verwaarloosd, er is een te kleine club die vanuit de Haagse cockpit ideeën dropte. De fractie was  teveel losgezongen van partij.
“Je moet ideeën ontwikkelen met elkaar. Nu moeten we nieuwe vormen vinden waarin de partij ideeën vormt.”
GL zou een 6 tal speerpunten moeten kiezen en daarvan 2 en die uitgebreid, twee jaar lang bediscussiëren/er ruzie over maken.
Mensen in werkgroepen zijn wel enthousiast, maar hebben niet altijd kwaliteit. Hoe organiseer je dat?
Het rapport van Femke en Ineke is drie keer op een congres geweest met telkens 60% voor en 40% tegen. Die 40% blijven tegen, daarover moet je doorpraten, wat betekenen de standpunten concreet.
Er was te weinig bestuurskracht. De Partijraad gaat niet over dagelijkse zaken maar over visie op langere termijn.
Het Rapport van Dijk, zal, met advies van het bestuur, op het congres worden behandeld, daaraan voorafgaand aan het congres komen bijeenkomsten.

De cockpit-metafoor wordt door enkelen doorgetrokken met vermelding van parachutes en de passagiers die diskussiëren over de koers.
Karel noemt het Toekomstproject  van Ojik, dat is twee jaar bediscussieerd en daarna in de la verdwenen

Tenda wordt vaak gevraagd: “heb je er last van, het landelijke gedoe?” Haar antwoord is: nee, GL plaatselijk gaat gewoon door, in de coalitie,(dat is lastig genoeg).
"We moeten een goed verkiezingsprogramma  neerzetten en een heldere boodschap afgeven." Tenda vermeld een aantal knelpunten, maar ook bereikte punten en gewenste zaken. Dat laatste doet wethouder Rob van Doorn ook die zo enthousiast is dat hij met applaus moet worden afgekapt.

Anita geeft aan dat GL Haarlem zich wil laten uitdagen en voeden door gesprekken met maatschappelijke organisaties t.b.v. het verkiezingsprogramma. Ze noemt de planning en taken voor de Gemeetneraadsverkiezingen. Enkele leden geven zich op voor taken in de voorbereiding van de verkiezingen.


De vrijwilligers die meewerkten aan de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen worden bedankt met een fles biologische wijn.