Harde knallen waren bij de afgelopen jaarwisseling de grootste vuurwerkergernis. Dat blijkt uit een inventarisatie van de klachten van het meldpunt vuurwerkoverlast.nl van GroenLinks. In totaal kwamen er meer dan 82.000 meldingen binnen. Daarvan kwamen er 889 uit Haarlem. Men kon maar 1 klacht per unieke melding aanvinken. Vierenveertig procent van de Haarlemmers gaf harde knallen van vuurwerkbommen aan als grootste probleem.

Foto van kat Nouri van A Gjaltema. Nouri heeft zich op oudjaarsdag bij de hals opengekrabd van de stress door alle knallen en flitsen, al had Gjaltema nog zo goed alle ramen en gordijnen dichtgedaan.


'Vooral sinds 28 december toen de vuurwerkverkoop startte, was het enorm druk op het meldpunt', zegt GroenLinks-raadslid Daphne Huysse. 'We krijgen meldingen binnen van vuurwerkbommen die midden in de nacht afgaan of het soms minuten lang keihard knetteren van vuurwerk vlak bij mensen voor de deur.'

Een andere grote bron van ergernis was het te vroeg afsteken van vuurwerk (31 procent in Haarlem). Zaterdag en zondag werd in heel Nederland massaal te vroeg vuurwerk afgestoken voordat dit op maandag vanaf 10.00 uur wettelijk was toegestaan.
Andere meldingen gingen over vuurwerkstress bij huisdieren (10 procent) en over vuurwerkschade en gevaarlijke situaties op straat (9 procent). 1 Keer werd uit Haarlem bedreiging of belemmering van hulpverleners genoemd.
De meeste klachten over vuurwerkoverlast kwamen uit de grote steden: Amsterdam (3834) en Rotterdam (3601).
Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties waaronder Haarlem. Van 17 december tot 3 januari konden meldingen over vuurwerkoverlast worden gedaan. De GroenLinks-fracties overhandigen de meldingen op 16 januari aan de Tweede Kamer.

GroenLinks pleit voor een 'modernisering van de vuurwerktraditie die overlast, schade en slachtoffers in de toekomst voorkomt. GroenLinks wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om vuurwerkoverlast aan te pakken.