De publieke tribune was overvol, niet met actievoerders, maar met “gasten van de raad”. Voor elke raadsvergadering worden 400 bewoners uit een stadsdeel per brief uitgenodigd. Die komen lang niet allemaal, vaak zo’n 40 personen, maken gebruik van de gelegenheid om naar uitleg van het raadswerk te luisteren door 2 raadsleden (dit keer o.a. Cora-Yfke Sikkema) en de griffie. Vanaf 18.00 uur, dus met soep en broodjes, worden zij ontvangen, krijgen een rondleiding door het stadhuis en in de raadszaal een toelichting op de raadsagenda van die avond. Het staat ze vrij om vanaf 19.30 uur de raadsvergadering op de publieke tribune bij te wonen.

Geen Dolhuysbrugmotie
Nadat de burgemeester de gasten van de raad had welkom geheten kreeg Cora Yfke Sikkema het woord mede namens PvdA en Ouderenpartij. Zij vertelde dat de aangekondigde  Dolhuysbrugmotie niet werd ingediend. Cora Yfke stelde dat het jammer is dat geld voor veel tegenstanders zo’n grote rol speelt, daar waar dat minder speelt bij bijvoorbeeld het verbreden van de Waarderweg.
Het niet indienen van de motie die aan het college vraagt om geld te zoeken, voordat een 50% provinciale subsidiemogelijkheid afloopt, gebeurde voor de tweede keer. Dat leidde tot veel kritiek van andere partijen over onduidelijkheid. CDA Merijn gaf aan GroenLinks de tip om gewoon een motie in te dienen die het niet haalt, wat het CDA als oppositiepartij meerdere malen overkomt, dat kan een goed gevoel geven dat je het geprobeerd hebt. Cora Yfke antwoordde dat er vorige week bij de behandeling van de Bereikbaarheidsvisie twee moties door GL zijn ingediend die alleen de steun van GL kregen dus dat het gevoel bekend is.

Bomenkap
Kritische vragen over bomenkap bij Spaarnehout en Frederikspark van de Aktiepartij zullen “inhoudelijk en principieel” in de commissie Beheer behandeld worden. Overigens gaf wethouder van Doorn aan geen zeggenschap te hebben over het betrekken van omwonenden en bomenwachters bij particuliere projecten.

De VROM-starterslening kreeg o.a. van Lukas Mulder complimenten.

Werk! Kadernota werk en vooruitblik op de Participatiewet
Complimenten en steun van de PvdA en VVD voor de regeling van het kabinet. Aktiepartij Sjaak was kritisch op het overlaten van bijzondere doelgroepen aan maatschappelijke organisaties. Daphne Huysse stelde dat we nog veel niet weten over de regeling. GL vindt het goed dat er een beroep wordt gedaan op de werkgevers. Ze maakt zich zorgen over de wederkerigheid Haarlem oefent nog geen dwang uit maar dat moet in de toekomst ook niet. Een uitkering 3 maanden afnemen als iemand niet solliciteert, gaat te ver.

Aanpassing gemeentelijke regeling werkvoorzieningschap Zuid Kennemerland (Paswerk)
In het algemeen bestuur van Paswerk zitten raadsleden. Dat past niet bij het duale bestel, daarom gaan de raadsleden er uit en worden vervangen door ‘externe adviseurs’. In de tekst van de aanpassingen wordt alles bij het college gelegd, dat roept weerstand op bij de raad die een vinger aan de pols wil houden en niet alleen achteraf controleren. De raad wil o.a. betrokken worden bij de keuze uit scenario’s voor de toekomst. Wethouder Nieuwenburg en burgemeester Schneiders gaven aan dat het machtigen van het college om de verordening vast te stellen niets verandert aan de ‘verordende bevoegdheid’ van de raad. Een amendement om de raad te noemen in de verordening werd verworpen omdat de wethouder toezegde het juridisch nog te laten checken.  Een motie om de aanstelling van externe adviseurs apart te behandelen werd niet in stemming gebracht omdat de wethouder dat al toezegde evenals informatie over de financiering van de adviseurs. Na een schorsing werd een motie van de oppositie aangenomen de het college opdroeg andere raden van de besluiten van Haarlem op de hoogte te brengen. Het voorstel werd met inachtneming van de besproken zaken aangenomen.

Een amendement van Actiepartij voor verbetering van de tekst over de actieradius van scootmobielen in een verordening werd raadsbreed aangenomen met instemming van de wethouder.

Vaststellen Visie en Strategie beheer en onderhoud 2012-2013
Na vele besprekingen werd de visie vastgesteld o.a. met de complimenten van VVD en D66. Maaike Pippel stelde dat de raad aan de knoppen wil draaien en dat dat kan. Wethouder Rob van Doorn nam de complimenten graag in ontvangst. Hij stelde dat het over veel geld gaat, maar m.n. over hoe de stad er uitziet. Er zal gedisciplineerd aan gewerkt worden. Het systeem kan tot goede resultaten leiden ook al zijn er minder middelen. De methodiek kan groeien in de aanpak.
De visie werd raadsbreed aangenomen.

Moties vreemd

"Welkom, Willem-Alexander”
Achter in de raadszaal staat een koperen beeld van Beatrix met een spotlight er op.
VVD Wouter Rutte heeft een ludiek idee om een nieuwe beeltenis van Willem Alexander in de raadszaal te krijgen. Een wedstrijd onder Haarlemse kunstenaars te financieren door ‘crowdfunding’. Een jury onder leiding van de burgemeester.
Uiteraard zijn er in de raad leden die geen voorstander zijn van de monarchie. De bekendste is Sjaak Vrugt (verfbomgooier op de Gouden koets met Maxima in 2002). Tot commentaar uitgedaagd door de voorzitter, stelde Sjaak ”doe mij maar een kamerplant daar”.
Registreer Gehandicaptenparkeerkaart
De PvdA diende een breed gedragen motie in om de gehandicaptenparkeerkaart landelijk te registreren. Deze werd aangenomen met het voorbehoud dat het waarschijnlijk het tweede kwartaal kan worden ingevoerd. Raadsbreed aangenomen.
Een Trafo is geen Ufo
D66-motie, die oproept om afspraken te maken met Liander over vormgeving en plaatsing van trafohuisjes en betrekken van omwonenden daarbij. Raadsbreed aangenomen.
Parkeerplaatsen Jaagpad
In het bestemmingsplan waar het Jaagpad (langs het Spaarne) in Schalkwijk onder valt, staat in de tekst dat er parkeervakken worden aangelegd. Op bijbehorende tekening staan die parkeerplaatsen niet ingetekend maar als groen aangeduid. De tekeningen gelden; dus zijn de inmiddels aangelegde parkeerplaatsen illegaal, er had een vergunning moeten worden aangevraagd. Het CDA gesteund door D66 VVD en nog drie oppositiepartijen dienden een motie in om de parkeerplaatsen weg te halen en desgewenst de juiste procedure te starten.
CDA Merijn stelde dat Jur Visser (afwezig vanwege 40 jaar huwelijksjubileum) de wethouder op tijd heeft gewaarschuwd. De overheid mag niet meer dan anderen. Reeskamp stelt dat de raad “roomser moet zijn dan de paus”.
Rob van Doorn geeft toe dat er iets illegaals is gebeurt, er is een fout gemaakt. Bij een burger wordt deze aangeschreven en wordt gekeken of het gelegaliseerd kan worden. Gekeken moet worden of de juiste procedure tot aanleg leidt of tot weghalen.
Op 7 maart wordt de aanleg behandeld in de commissie Beheer. De hele raad keurt de fout af en is van mening dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven, zeker in een gebied waar na lange tijd van anarchie en gedogen de bewoners gehouden worden aan wetten en regels. Maar vanwege praktische argumenten en om geldverspilling tegen te gaan pleitten PvdA, GroenLinks en Sociaal Lokaal er voor een weekje te wachten met eventueel weghalen tot die vergadering geweest is, maar er tekent zich een meerderheid af voor direct weghalen.
Daarop schorst de burgemeester namens het college voor overleg.
De motie om de parkeerplaatsen weg te halen wordt aangenomen.