De afgelopen maanden heeft B&W gewerkt aan het mogelijk maken van een nieuwe locatie van de reddingsbrigade en zeilvereniging Het Spaarne. Beide organisaties moesten aan een definitieve plek geholpen worden vanwege de aanleg van de Schoterbrug en het bouwproject Land in Zicht.
Tot nu toe was het de gemeente niet gelukt om zelf een geschikte plek te vinden. Tot de reddingsbrigade zelf met een voorstel kwam. “Geef ons een plek op Schoteroog, naast de Haarlemse Jachtclub”.
De randen van Schoteroog behoren tot de EHS en maken deel uit van de bufferzone rond Amsterdam. Ook is het een deel van werelderfgoed de stelling van Amsterdam. B&W besloot aan het verzoek mee te werken om daarmee van het probleem af te zijn. De fractie van GroenLinks heeft vanaf het begin gesteld dat het bouwen in de EHS ongewenst en ongepast is. Tot teleurstelling van de fractie werd zij daarin niet gesteund door de coalitiepartners PvdA, D66 en VVD. Hoewel in het coalitieprogramma staat opgenomen dat we niet meer in het groen zullen bouwen en dat de groene randen van de stad gespaard zullen blijven. Het hemd is kennelijk nader dan de rok, als het erop aankomt.


Onder het mom van recreatie werd door B&W aan de provincie toestemming gevraagd en gekregen. Voorwaarde was dat er zgn. mitigerende maatregelen zouden worden genomen. Dat wil zeggen maatregelen om de schadelijke effecten van de bebouwing tegen te gaan. Voor GroenLinks niet genoeg, je moet gewoon niet aan zo’n project beginnen. We wezen daarbij nog op het failliete Saplaza, een afzichtelijk voorbeeld van verkeerde ruimtelijke inrichting  bij de Veerplas die ook tot de bufferzone behoorde.  Een ander negatief voorbeeld is de Haarlemse Jachtclub, die al op Schoteroog gevestigd was. Kwa ruimtelijke inpassing een voorbeeld hoe het niet moet.  De raad is daar indertijd niet goed over geïnformeerd en het is een raadsel hoe de provincie hier mee akkoord is kunnen gaan.
Donderdag  21 maart  werd het zogenaamde Ruimtelijke Kader Schoteroog aan de raad voorgelegd. De eerste stap naar realisatie van de plaatsing van de reddingsbrigade en het Spaarne op deze ruige en stille plek. Een buitensportbedrijf dat ook voet aan land wilde heeft handig in de procedure meegelift.  Ondanks uitgebreide argumentatie van onze kant tegen het plan, was een grote meerderheid van de raad voor. Een motie van GroenLinks die op het laatst het tij nog wilde keren haalde het niet. Alleen de fractie zelf stemde voor.  Het is weer duidelijk wie er in Haarlem de echte groene partij is.


Lukas Mulder