In de raadsvergadering kwamen o.a aan de orde het bouwen in het Groen onder protest van GroenLinks, een nieuwe huisvesting voor Hart, de zoektocht naar een opvang voor dak- en thuislozen en een motie met ongenoegen over niet tijdig informeren van de raad over extra kredieten door het college.
Niet bouwen in het Riet
Alle partijen behalve GroenLinks zijn akkoord met het bouwen in het groen op Schoteroog. De GLH-motie “Niet bouwen in het Riet” krijgt alleen de steun van de GLH fractie. De Schoteroog valt binnen de Ecologische Hoofd Structuur en dat is volgens GLH in strijd met het coalitieakkoord waarin staat dat niet gebouwd wordt in de groene zone. De raad was niet gevoelig voor de argumenten door Lukas Mulder verwoord; zie het aparte artikel hierover.

Nieuwe huisvesting Hart
De raad is akkoord met de nieuwe huisvesting voor stichting Hart. Lukas Mulder stelt dat de Egelantier voorlopig nog niet leeg is en - niet verkocht. Lukas legt het accent op wat nog ontbreekt, namelijk huisvesting voor de Popschool en oefenruimte voor beginnende bandjes. Hij herhaalt de toezegging van wethouder Mooij die zijn best zal doen dit te realiseren en bij de begrotingbehandeling met voorstellen komt.

Realisatie klimaatneutrale basisschool
De raad stelt een krediet ter beschikking voor realisatie van neutrale basisschool ML King en speciale basisonderwijs Hildebrand aan het Van Zeggelenplein in Oost. Daphne Huysse betreut het dat voor de bouw van de school monumentale bomen moesten wijken. Anderzijds toont zij zich verheugd op de bouw van een klimaatneutrale school die een veilige haven zal zijn voor kinderen. Zij vindt het goed dat de gemeente creatief is geweest met de financiering (bouw woningen op de school gaat niet door, gemeente stelt grond gratis ter beschikking) net als burgers soms creatief moeten zijn met financiering in deze tijd.

Opvang dak- en thuislozen
De raad geeft brede steun aan het uitwerken van een plan van aanpak voor eerste opvang van dak- en thuislozen volgens scenario 4:24-uursopvang inclusief gebruiksruimten zonder Methadonverstrekking. Abid Azannay stelt dat GL kan instemmen zolang er voldoende zorg en dagbesteding wordt geboden en er doorstroming is naar zelfstandige huisvesting en dagbesteding.

Spaarndamseweg
Bij de plannen rondom de Spaarndamseweg zijn twee moties ingediend. De eerste wordt overgenomen door wethouder Rob van Doorn. Dit betekent concreet dat hij op zoek gaat naar parkeerruimte voor het denksportcentrum op het voormalig Witco-terrein, onder voorbehoud van financiering.
De tweede motie wordt in stemming gebracht. Deze gaat over de openstelling van de Waardebrug. Volgens de motie moet de wethouder opschieten met dit proces. GroenLinks stemt uiteraard niet in met deze motie, want is tegen de tweezijdige openstelling van de brug. Wethouder Rob van Doorn neemt de motie over die een meerderheid krijgt in de raad.

Motie vreemd: verdubbeling Waardeweg
Deze motie vreemd gaat over de verbreding van de Waarderweg en vraagt de wethouder bekend temaken wat de resultaten zijn van de onderhandelingen met de provincie. Rob van Doorn vertelt dat de provincie plotseling een eigen bijdrage wil van Haarlem. GroenLinks is ook tegen de motie, omdat wij tegen de verdubbeling van deze weg zijn. Hessel Kruisman ziet tijdens zijn betoog dat GL nog twee minuten spreektijd heeft en oppert schalks om dan maar één minuut stilte te houden.

Motie vreemd: hoofdverblijf wethouders
Bij de start van de raad komt Wethouder Rob van Doorn met de verklaring dat hij sinds april 2012 is ingeschreven in Haarlem en zoveel mogelijk door de week en soms ook in het weekend aanwezig is in Haarlem en zich Haarlemmer voelt.

Zijn woonsituatie is voldoende besproken, tijd om vooruit te kijken. Maar de motie vreemd van de Actiepartij over woonsituatie van wethouders in een volgende periode ontaardt toch in een oproep van Actiepartij en CDA aan wethouder van Doorn om zich uit te spreken. Waarop voorzitter Schneiders stelt dat Rob van Doorn aan alle vereisten voldoet. De motie wordt verworpen.

Motie vreemd: raad tijdig informeren over extra kredieten
De raad wordt afgesloten met een breed gedragen motie waarin de raad haar ongenoegen uitspreekt over het doen van uitgaven door het college voordat de raad,  zich daarover uitgesproken heeft. Dit is het afgelopen jaar al negen keer voorgekomen.
Wethouder Mooij stelt dat hij het budgetrecht van de raad respecteert en belooft beterschap. Wethouder Cassee waarschuwt hierbij wel dat hij in een besloten commissievergadering één voorval rond de BrinkmannPassage heeft aangekondigd.