In deze raad kwamen de onderwerpen thuiszorg, glasvezel, schip Berezina, meeuwen voeren, sponsoring en scholenloting aan de orde.
Het GroenLinks amendement ’daadwerkelijke loonkosten’ voor hulp bij huishouden (WMO) is met een meerderheid aangenomen. Het contract voor thuiszorg moet voor bijna anderhalf jaar verlengd worden; met waarschijnlijk dezelfde partners als in 2009. Het College stelde voor drie categorieën thuiszorg een minimumtarief voor. Echter voor categorie 1 op basis van een benchmark; een vergelijking met andere gemeenten en voor categorie 2 en 3 op basis van de berekening van loonkosten, overhead, coördinatie en dergelijk uit 2009 met opgeteld de prijsindexatie. Het amendement paste dezelfde berekening toe op categorie 1 thuiszorg zodat de voorgestelde minimumprijs van € 19,68 wordt verhoogd naar € 21,18
O.a. de PvdA diende het amendement mede in. Maar ook de VVD steunde de motie omdat zij ook het toepassen van twee verschillende berekenmethoden niet juist vindt. D66 verdedigde het voorstel van de wethouder en stelde ietwat detailvragen aan woordvoerder Daphne Huysse. De wethouder stelde dat de raad, alleen maar, een minimumprijs moet vaststellen om te voorkomen dat aanbieders onder de kostprijs gaan aanbieden. Naast D66 stemde ook Fedde Reeskamp en het CDA tegen.
Dick Bol feliciteerde het college met de verkoop van Prinsenbolwerk 3 en de harde afspraak voor een oplossing voor jongerencentrum Flinty’s. Zie eerdere artikel.
Glasvezel
Er komt geen onderzoek naar glasvezel in Haarlem. Aanleiding voor het collegevoorstel voor onderzoek was een burgerinitiatief en motie van 2 jaar geleden dat daartoe opriep. De VVD steunde toen die motie maar was nu tegen samen met D66, CDA en Sociaal Lokaal en Haarlemplus. Lukas Mulder noemde glasvezel belangrijk maar de VVD en consorten vinden dat het vanzelf wel door de markt wordt gerealiseerd en stemden in meerderheid tegen het collegevoorstel.
Burgwal en schip Berezina
In het bestemmingsplan Burgwal is het milieueducatieschip Berezina ingetekend. De wijkraad is tegen; m.n. vanwege de Bed&Breakfast functie die het illegaal heeft. Daardoor zou het weer uit het bestemmingsplan gehaald worden. De wethouder stelde dat de ligplek ook via een liplaatsvergunning geregeld kan worden en dat de B&B een handhavingprobleempje is. Anderen stelden dat de rondvaartkantoor/terrasboot ook ingetekend is. Een motie om het in het bestemmingsplan te behouden van de VVD werd met steun van GroenLinks ingediend en aangenomen.
APV en meeuwenvoerverbod
Het CDA wilde dat er actief werk wordt gemaakt van het aanwijzen van gebieden waar meeuwenvoeren verboden is en overtreders beboet worden. Deze wens van het CDA is al in het nieuwe APV, dat op de agenda stond, opgenomen en dus riep de motie eigenlijk alleen op tot het actief toepassen van het APV. Dat is inherent aan een APV dus was het in de ogen van GroenLinks een non-motie voor de bühne die geen steun waard is.
Sponsoring
Bedoeld als tegenwicht tegen de verontwaardiging van D66 over sponsoring door Spaarneland, diende het CDA een motie in die wilde dat de gemeente stimuleert dat bedrijven waar de gemeente Haarlem een relatie mee heeft, hun marketing-/communicatiebudget inzetten voor sponsoring van Haarlemse verenigingen of evenementen. De motie is met steun van GroenLinks aangenomen.
Loten
Het CDA wilde, n.a.v. de gevolgen van loting voor het voortgezet onderwijs, dat de gemeente een onderzoek doet naar behoefte aan uitbreiding van scholen in Zuidwest. Wethouder Nieuwenburg stelde dat de schoolbesturen daar geen behoefte aan hebben, de scholen in dat stadsdeel hebben tussen de 1200 en 1800 leerlingen. Er is capaciteit genoeg in de stad.
GroenLinks steunde deze motie niet maar deze werd met een meerderheid aangenomen tot irritatie van de wethouder.