Ballonnen gevuld met helium oplaten is feestelijk. Maar de gevolgen kunnen minder feestelijk zijn.
Opgelaten ballonnen komen uiteindelijk naar beneden. Het is niet te voorspellen waar ze neerkomen maar het is vaak in de groene natuur of in zee. Daar zijn de resten van ballonnen te vinden. De ballon vergaat op termijn, maar dat gaat niet altijd snel. En wat niet vergaat, zijn de plastic touwtjes die aan de ballon zitten. Afgelopen herfst vond Stichting de Noordzee op 100 meter strand zo’n 70 touwtjes van ballonnen. Dieren raken hier in verstrikt of eten touwtje of ballon op.


De ballonnen dragen bij aan een toch al groot probleem van afval in zee en zwerfafval in de natuur. Er worden zelfs ballonnen opgelaten met knipperende led lichtjes erin, die zorgen er voor dat zelfs batterijen terecht komen in de natuur.
Gebruik maken van biologisch afbreekbare ballonnen lijkt een oplossing maar die doen er zes maanden over om op te lossen.


Oproep
Alle grote dieren-, natuur- en milieuorganisaties in Nederland, zoals Vogelbescherming Nederland en De Dierenbescherming, roepen daarom op om voortaan creatief feest te gaan vieren zonder ballonnen. Ook met biologisch materiaal blijft het lang in de natuur.

Daphne Huysse