Op woensdag 26 juni antwoordde het college op de beschouwingen en vragen van de fracties.
Wethouder Rob van Doorn antwoord op vragen van GroenLinks dat hij bezig is om de doelen voor duurzamer afvalverwerking te halen en dat er een plan komt vóór oktober.
Rob van Doorn ligt onder vuur van D66 en VVD over de verbreding Waarderweg.
D66 stelt dat de wethouder omtrent dit dossier de relatie met de Provincie verslechterd maar gelooft de ontkenning daarvan door de Wethouder (en in de vorige raad door de burgemeester) niet. D66 wordt verweten af te gaan op geruchten en geen bewijzen op te voeren omdat een verslechterde relatie met de Provincie niet blijkt uit correspondentie.
De VVD probeert de wethouder te vangen op de brieven van en naar de provincie. Jeroen Boer afgewisseld met Pea Bosma vuren detailvragen op de wethouder af. Als Boer de wethouder verwijt niet aan de raad te hebben gemeld dat de voorbereidende werkzaamheden zijn stilgelegd en dat dat (na een motie om spoed) een doodzonde is, citeert Rob van Doorn uit een brief aan de raad dat de “werkzaamheden zijn aangehouden” maar wordt hij niet gelooft door Boer en Bosma. Als Rob van Doorn stelt dat uit het financiële overzicht dat aan de raad gestuurd is en de correspondentie tussen Haarlem en Provincie en de brief aan de raad van 20 maart blijkt dat er sprake is van een verschil in interpretatie van de status van de 3,6 miljoen (is de helft van het) voordeel bij de aanbesteding van de Fly-over, spreken Bosma en Boer van “ongeloofwaardig”en “laatste kans”. Aan de ontevreden en boze gezichten te zien bij de VVD en D66 wordt het vervolg op donderdag 27 juni nog spannend.
Burgemeester Bernt Schneiders legde uit dat de tekorten worden veroorzaakt door bezuinigingen van het rijk, afwaardering van het vastgoed en minder inkomsten via leges. Wethouder Mooij vond dat hij met het voorstel van verhoging OZB met 7,5 procent langs de rand van het coalitieakkoord scheerde maar dat het gaat om financiële deugdelijkheid. Daar waar VVD fractievoorzitter Rob de Jong het had over het niet verhogen van OZB/woonlasten als “Heilige Graal” van de VVD, stelde Mooij dat hij daarin verschilt van de fractie. De wethouder had geen problemen met de wijzigingen die de coalitie+deel oppositie voorstelt via amendement. Daarmee was de spanning tussen VVD fractie en wethouder uit de lucht en “leek het wel een Algemene Ledenvergadering van de VVD” zoals Cora-Yfke Sikkema opmerkte.
Wethouder vd Hoek beantwoorde vragen over het gebruik van WMO reserves, niet helemaal naar tevredenheid. Hij bestreed het beeld dat elke ‘match’bij BUUV wel 600 euro kost. Dat geld alleen voor ingewikkelde ‘matches’ bij kwetsbare mensen. Een gemiddelde ‘match’ kost in deze opstartfase € 170,--. Wethouder Jan Nieuwenburg werd boos om vragen over de kwijtscheldingregeling die via het amendement niet wordt opgeheven maar dat schrappen zou in 2015 wel zou kunnen gebeuren omdat het rijk mogelijk de regeling zou schrappen maar dat niet gedaan heeft.