De laatste raad telt veel agendapunten. Aan de raad waren twee commissievergaderingen en de afronding van de Kadernota voorafgegaan.
Rond het bestemmingplan Ramplaankwartier spelen twee kwesties. Een motie voor een laatste poging te “onderhandelen” over behoud van het Scharrelbosje en elders bouwen had in de vorige raad de steun gekregen van GroenLinks bij monde van Lukas Mulder maar haalde geen meerderheid. De Aktiepartij dient de motie nogmaals in maar nu met de tekst “in gesprek te gaan over”; de motie haalt nu wel een meerderheid.

Winkels aan de Ramplaan 36-52
De andere kwestie betreft de winkels aan de Ramplaan 36-52. Op verzoek van o.a de wijkraad is in het bestemmingsplan opgenomen dat wonen op de begane grond niet mogelijk is tenzij winkels een jaar leegstaan. VVD en D66 en een groot deel van de oppositie dienen een amendement in zodat wonen op de begane grond, zonder voorbehoud, mogelijk is. Lukas Mulder pleit ervoor de winkels in de wijk te steunen en stimuleren. Zonder “een drempel” een woning toestaan op de begane grond; zou er toe kunnen leiden, dat het een proces van verdwijnen van winkels, versneld. Het amendement krijgt echter steun van een meerderheid.

Bestemmingsplan Oude Stad
Haarlem plus wil bij het bestemmingsplan Oude Stad een bepaalde functie die er nu is gedogen maar verbieden in het bestemmingsplan; de omgedraaide wereld dat wordt niet gesteund door andere partijen.

Lokaal Akkoord Haarlem
Lukas Mulder stelt dat het terecht is dat er in het Lokaal Akkoord Haarlem (met Corporaties) is opgenomen dat ook particulieren waaronder projectontwikkelaars gevraagd mag worden sociale woningen te bouwen, al is dat onverplicht. Een amendement van VVD en D66 om dat te verbieden wordt verworpen. GroenLinks steunt wel het amendement dat het verbod wordt geschrapt om tijdelijk te verhuren aan gezinnen met kinderen en gescheiden mensen van middelbare leeftijd. Het amendement wordt aangenomen.
Het Lokaal Akkoord wordt aangenomen, ook door de VVD met als toelichting: “soms moet je in een huwelijk” (coalitie) “dingen doen waar je geen zin in hebt”, we stemmen voor het Lokaal Akkoord.”

De Cultuurnota
De Cultuurnota wordt aangenomen, zie het artikel van Dik Bol hierover op de GroenLinks website.

Reclame en uitstallingenbeleid
Bij de bespreking van het reclame en uitstallingenbeleid stelt Dik Bol dat GroenLinks graag de historische aanblik van de binnenstad wil beschermen door op voorstel van de oppositie In de zin: “Bij voorkeur geen lichtbakken” de woorden “bij voorkeur” te schrappen. Deze motie krijgt een meerderheid.
Een motie om sluikreclame op borden bij bouwprojecten te voorkomen of na eventuele vergunning precario voor te laten betalen, wordt raadsbreed gesteund.

Motie vreemd kade Bakenessersgracht
Eén van de moties vreemd gaat over de kade Bakenessersgracht. Wethouder Cassee (tijdelijk vervanger Rob van Doorn) reageert op de motie om een workshop te organiseren waarin gesproken wordt over het herstel van de kade Bakenessergracht. Met als sprekers enerzijds de deskundige namens de bewoners met een alternatieve aanpak en anderzijds de gemeente. Cassee stelt dat, in tegenstelling tot wat de bewoners beweren, het niet zo is dat tot nu toe de gemeente “IJzeren Hein-ig” haar eigen gang is gegaan en bewoners een ‘doorwrocht plan’ hebben. De gemeente zal zich inspannen om tot een oplossing te komen. Het gaat om verificatie van technische verhalen. Uitgangspunten voor Duurzaam Kadeherstel worden niet zomaar de gracht ingegooid. Dat gesprek wordt gevoerd in bijzijn van wethouder Cassee, dan wel opvolger Lukas Mulder.

Beroep tegen Bestemmingsplan Spaarnebuiten
De voltallig raad wil dat het college beroep aantekent tegen Bestemmingsplan Spaarnebuiten. Het college gaat dat, na gesprek met de burgemeester van Spaarnwoude, doen.