Vertegenwoordigers van een vijftal duurzame projecten met gemeenschapzin vertellen, in het voormalig badhuis/bouwburo Leidsebuurt, wat ze doen en waarom. De term gemeenschapszin wordt door Jesse Klaver gebruikt omdat de initiatiefnemers zich betrokken voelen bij hun buurt en daarvoor verantwoordelijkheid willen nemen. De vertegenwoordigers vertellen enthousiast over hun projecten. Jesse Klaver Tweede Kamerlid, die Bram van Ojik vervangt die naar een landelijk radio-interview moet, vertelt dat de Tweede Kamerfractie de informatie uit deze en andere bijeenkomsten gaat gebruiken bij de Algemene Beschouwingen. Het gaat om verandering, vernieuwing en transitie van onderop ondanks de crisis.
Het is lastig om bij tegenwerking of traagheid van de bureaucratie de aanvankelijke energie en het enthousiasme te behouden, wordt door de aanwezigen geconstateerd. Wethouder Lukas Mulder geeft aan dat de gemeente actieve burgers zonder meer wil steunen. Er blijkt behoefte aan heldere informatie over kleine en grote zaken. Fractievoorzitter Cora-Yfke Sikkema hoopt dat een Duurzaamheidscentrum daarbij zou kunnen helpen.
Er blijken problemen met wisselende contactpersonen bij de gemeente vanwege reorganisatie.
Informatie over subsidiemogelijkheden, maar ook wat te doen als de belasting langskomt en moeilijk doet over inkomsten van koffie schenken waar men al of niet € 0,50 voor betaald.
Het Bewonersbedrijf Leidsebuurt wil een giftregeling organiseren in ruil voor zonnepanelen, isolatie, autodelen en uren maatschappelijke inzet voor de buurt.
Jesse stelt: We zijn niet voor belastingontwijking, maar iets regelen met de belasting zou mogelijk moeten zijn, dat kan vaak al binnen bestaande regelingen zoals het zijn van een ANBI: Algemeen Nut Beogende Instelling.
Jesse Klaver heeft een motto: “neem het niet op voor de winnaars, maar voor de uitdagers”.
Hij vindt de aanwezigen uitdagers; als aan de orde komt dat de grote energiebedrijven wel kunnen lobbyen maar de kleine energie-initiatieven niet.
Aanwezig : ‘Bewonersbedrijf Badhuis Leidsebuurt Haarlem’; een Bewonerscoöperatie In het Garenkokerskwartier ; ‘DE (Duurzame Energie) Ramplaan’; een wijkinitiatief uit de Koninginnebuurt; 'Groene Moeders Haarlem' uit Haarlem Oost en West; ‘Repair Café Klarenhof’.
In het GroenLinks Ledenblad volgt nog een uitgebreid artikel.