8 à 10 Miljoen structureel bezuinigen vanaf 2015. Voor die klus staat de nieuw gekozen raad en het nieuw samengestelde college in 2014. Door ambtenaren zijn bezuinigingsmogelijkheden op een rijtje gezet van 27 miljoen. Het betreft vermindering van taken. De raad kan kiezen uit de verschillende opties en bepaalde opties afwijzen. Om te kunnen kiezen wordt in de week van Sinterklaas begonnen met voorlichting door ambtenaren over de 17 verschillende bezuinigingspakketten. De huidige raadsleden bereiden de bezuinigingen voor, maar de nieuw gekozen raad moet de keuzes maken.
In de periode voor de verkiezingen zullen de partijen, elk vanuit hun maatschappijvisie en politieke waarden aangeven, waar ze wel en niet op willen bezuinigen.
Fractievoorzitter Cora-Yfke Sikkema betrekt de nieuwe kandidaat-raadsleden inmiddels bij de voorbereidingen.
Onderaan dit artikel staan de data en tijden waarop informatie wordt gegeven over de ‘keuzepakketten’ bezuinigingsmogelijkheden. De stukken over de bezuinigingspakketten kunt u via deze link downloaden. https://drive.google.com/file/d/0By5VOtc4PBNaZF9VQjUyN3dyaEk/edit?usp=s…
Er is in de huidige periode al flink bezuinigd: in het coalitieprogramma voor deze periode is afgesproken tot 2018 35 miljoen te bezuinigen, in 2013 en 2014 is daar elk jaar nog eens 8 miljoen bijgekomen. Er zijn efficiencymaatregelen genomen en de kaasschaafmethode is gehanteerd. O.a. de maatschappelijke organisaties hebben dat flink gemerkt. Maar de relatief ‘makkelijke’ bezuinigingen (het laaghangend fruit) zijn op. Nu moeten taken worden geschrapt. Dat kunnen alleen taken zijn die niet wettelijk verplicht zijn en beïnvloedbaar door de gemeenteraad.
Het college waarschuwt de raad dat sommige bezuinigingen pas op de lange termijn effect hebben, bijvoorbeeld omdat er zogeheten frictiekosten zijn. Netjes afbouwen kost geld.
Soms moet er zelfs eerst geïnvesteerd worden voordat er bezuinigd kan worden; bijvoorbeeld bij een keuze om alles te digitaliseren.
Een reductie van taken leidt tot een kleinere organisatie en tot een terugtredende overheid op bepaalde terreinen; ook als taken worden uitbesteed. In 2012 diende GroenLinks een motie in die aangenomen is getiteld: “Klein en krachtig maar vooral ook servicegericht’. Het klein en krachtig maken van de gemeentelijke organisatie kan gaan wringen met het doel servicegericht te werken en goed toegankelijk te zijn als gemeente. Want de gemeente moet betrokkenheid van burgers bevorderen en de samenwerking met partners, organisaties en burgers versterken.
Wethouder financiën Mooij stelde in de raad dat 10 miljoen bezuinigen aan de ruime kant is, dat het tussen 8 en 10 miljoen in ligt. Maar dat de raad er voor zou kunnen kiezen om extra te bezuinigen om de schuldenlast te verminderen.
GroenLinks gaat uiteraard de maatschappelijke effecten na van alle voorstellen en heeft vanuit haar eigen politieke waarden een voorkeur of afkeur van de ene of andere bezuiniging. Zeker als een bezuiniging onomkeerbaar is (als je het bezuinigt, ben je het voorgoed kwijt) wordt zeer zorgvuldig meegewogen.
Op dit moment breekt de informatieve fase aan. Eerst voor de raadsleden in commissies en daarna voor de burgers en organisaties.
Op de volgende data wordt in commissies informatie gegeven door ambtenaren:
- maandag 2 december 17-20 uur: Cie Beheer pakketten 11,12,14 en cie Ontwikkeling pakketten 9, 10,13, 17;
- woensdag 4 december 17-20 uur: Cie Samenleving pakketten 5, 7, 8, 15, 16;
- woensdag 18 december 17-20 uur: cie Bestuur pakketten 1,2,3,4,6.
- donderdag 30 januari 19.30-23.00 uur dialoog met de Haarlemmers
De pakketten hebben titels die de takenreductie aangeven:
1 digitale dienstverlening en communicatie burger en bedrijven
2 Minder ondersteuning bestuur
3 Heroverwegen menukaarten VRK (regionale brandweerzorg)
4 Minder regelgeving en handhaving
5 Minder taken welzijn en zorg
6 Minder inzet fysieke en sociale veiligheid
7 Minder voorzieningen en activiteiten onderwijs en kennisoverdracht
8 Minder sportvoorzieningen en -subsidies
9 Sluiten Egelantier en Philharmonie
10 Minder cultuurstimulerende maatregelen
11 Meer opbrengst en minder kosten parkeren
12 Geen nieuw beleid bereikbaarheid en mobiliteit
13 Dereguleren en optimaliseren organisatie ruimtelijk domein
14 Lager kwaliteitsniveau onderhoud openbare ruimte
15 Beperken minimabeleid en BB tot wettelijk minimum
16 Versoberen schulddienstverlening
17 Beperken beleidsontwikkeling (beleid naar wettelijk niveau)