In deze Raad worden behandeld: Jaarrekening en Jaarverslag 2013 en het Rekenkamer rapport “Wankele Evenwicht”, Veiligheidsregio Kennemerland, Recreatieschap Spaarnwoude en vrijwillige brandweer.

Jaarrekening en Jaarverslag 2013 en het Rekenkamer rapport “Wankele Evenwicht

Daphne Huysse wijst er op dat de zaken zorgwekkend zijn en dat er in een wankel evenwicht veel gebalanceerd moet worden. Er zullen verstandige financiële stappen moeten worden ondernomen. Budget beheersing gaat beter, maar moet verbeterd worden. Het gemeentelijk apparaat moet evolueren naar een nieuwe rol voor de gemeente richting bewonersinitiatieven en zelfredzaamheid die ondersteund moeten worden.

Zij pareert de kritiek  en het verwijt van de oppositie dat 2 miljoen niet teruggestort wordt in de Algemene reserve. Want dat bedrag wordt gereserveerd in een bestemmingsreserve voor het Sociaal Domein dat een risico moet afdekken op een tekort.Daphne maakt zich zorgen omtrent het onderhoud waar de achterstand/werkvoorraad steeds groter wordt. Zeker omtrent groenonderhoud, een soort stiefkindje in de budgetten, is GroenLinks bezorgd.

Overigens deelt oppositiepartij VVD bij monde van Rob de Jong de zorgen, maar laat dat vergezeld gaan van een dreiging richting wethouder Sikkema dat ze haar goed in de gaten zullen houden.

De VVD dreigt ook, bij monde van Wybren van Haga, richting wethouder Cassee dat het vastgoed volgens hen nog steeds niet op orde is. En bij monde van Rob de Jong dat wethouder Cassee geen financiële visie heeft.

Wethouder Cassee merkt over het jaarverslag fijntjes op dat dit nog is opgesteld door het vorige college (met VVD). Hij belooft, al voor een motie die daartoe oproept en die later wordt aangenomen, dat de aanbevelingen van de Rekenkamer worden uitgevoerd in overleg met de Rekenkamer.

Cassee meldt ook dat het college wil kijken naar de Verbonden Partijen dus o.a. de gemeenschappelijke Regelingen (Recreatieschap Spaarnwoude, VRK enzovoort) en hoe de raad betrokken kan worden op het moment dat het er toe doet. Hij refereert aan de breed aangenomen GroenLinks motie om tijdig een startnotitie aan de raad aan te bieden ingeval van regionaal beleid.

Lichtste vorm van huishouden

Abid Azannay vindt het een goede zaak dat er maatwerk geleverd wordt en dat het college gaat monitoren hoe het in de uitvoering gaat. Abid complimenteert wethouder vd Hoek, dat hij zelf ook per gemeentelijke steekproef in gesprek gaat met klanten om de kwaliteit en tevredenheid te onderzoeken. Abid stelt dat de fractie ook altijd verhalen te horen krijgt uit de doelgroep. Abid is tevreden over de komst van een klankborgroep. Hij vraagt wel aan de wethouder of de huidige medewerkers zich zorgen moeten maken om hun baan.

De wethouder stelt dat er 40% wordt bezuinigd. Door innovatie, mantelzorgers e.d. komen er minder medewerkers aan bod dan nu. Een nieuwe zorgverlener die een contract krijgt van de gemeente om de eenvoudige hulp in het huishouden uit te voeren moet zich inspannen om het personeel van de vorige contractant over te nemen. Althans voor het aantal dat aan het werk kan in de nieuwe situatie. De wethouder verzet zich tegen het beeld dat SP en Trots scheppen van onzelfstandige en angstige klanten. Hij stelt dat het klanttevredenheidsonderzoek gebeurt door een aparte organisatie, dus geen ‘slager keurt eigen vlees’ situatie.

De SP stemt als enige tegen de nota hoewel ze het wel eens is met de keuze van het scenario.

Recreatieschap Spaarnwoude

De raad vraagt de vertegenwoordiger van Haarlem in het recreatieschap Spaarnwoude wethouder Sikkema per 2 aangenomen moties een aantal zaken in te brengen in het bestuur van het Recreatieschap.

Een onafhankelijk efficiencyonderzoek. De genoemde uitkomsten bekend maken aan de raad vindt de wethouder uiteraard prima, maar niet op de termijn, voor 1 oktober, zoals die genoemd wordt. Het onderzoek kan alleen het recreatieschap betreffen en niet de NV Receatie NH zoals vermeld wordt, omdat Haarlem daar niet over gaat.

De motie “Sober groen staat niet rood” stelt voor het schap zich te laten concentreren op de kerntaak om het gebied als groen bufferzone te beheren, waarvoor zij ten slotte is opgericht en een basaal exploitatiescenario met sobere uitvoering uit te laten werken. Met een tweede scenario voor aanvullende zaken. De scenario’s voor te leggen aan de deelnemende gemeenten.

Wethouder Sikkema zal dit in het bestuur naar voren brengen maar wijst er op dat er verschillende belangen een rol spelen. Haarlem wil de Landal plannen niet, Amsterdam wil geen natuurbegraafplaats als concurrentie van haar eigen plannen enzovoort. De raad vindt de huidige plannen niet ambitieus genoeg op weg naar een evenwichtige begroting en het aantrekkelijk houden van de groene bufferzone.

Burgemeester Schneiders wijst van Haga (VVD) terecht omdat hij het woord ‘jarenlang wanbeheer’ in de mond neemt, vanwege een uitspraak van gedeputeerde De Bont dat ze expres het budget met 1 miljoen overschreden hebben.

Een motie van de ChristenUnie met de vraag om gedetailleerde prioriteiten wordt ontraden door de wethouder omdat die ‘voor de troepen uitloopt’, deze wordt verworpen.

VRK

Jaarverslag en ontwerpbegroting worden goedgekeurd.

De actiepartij wil via een motie bereiken dat de directie van de brandweer excuses aanbiedt aan de vrijwillige brandweer en alternatieve plannen die zij hebben ontwikkeld voor bezuinigingen serieus worden bekeken. Sjaak: er is een arbeidsrechtelijk conflict en ze worden op een zijspoor gezet. De burgemeester stelt dat er een onderzoek is naar de wijze van actievoeren. Ze worden nog steeds ingezet bij kleine branden en het gaat om geschaad vertrouwen. De motie wordt verworpen.