Woensdag 2 juli zal er in de Tweede Kamer gesproken worden over de wet- en regelgeving rondom het lokaal opwekken van duurzame energie. De huidige wet- en regelgeving rondom dit thema bevat teveel onduidelijkheden voor projecten zoals DE (Duurzame Energie) Ramplaan in Haarlem
Dit project, waarbij 200 bewoners van de Ramplaan het plan hebben ontwikkeld om door middel van het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de nabijgelegen Fablohal in hun eigen energiebehoefte te voorzien, dreigt ten onder te gaan door belastingregels vanuit Den Haag.
In maart zijn hierover schriftelijke vragen gesteld aan de minister maar de antwoorden zijn niet helder, zodat meer duidelijkheid is gewenst. De grootverbruikersaansluitkosten van de verzameling zonnepanelen zijn vanwege vreemde regels absurd hoog. Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over de kosten die aan de netbeheerder Liander zouden moeten worden betaald voor het leveren van de duurzaam opgewekte energie in de wijk.
Lokale initiatieven om duurzame energie op te wekken worden steeds vaker als coöperatie opgericht. De lokale overheid en Rijksoverheid moedigen dat aan en stimuleren door middel van subsidies en voordelen. Desondanks zitten er hiaten in de wet- en regelgeving waar het om het belastingregime gaat. GroenLinks Haarlem wil zo spoedig mogelijk opheldering over deze kwestie zodat het project DE Ramplaan alsmede andere duurzame lokale energie-initiatieven in de toekomst, kunnen worden ondersteund en uitgevoerd zoals bedoeld in het coalitieakkoord.