In de vergadering komt o.a.aan de orde: Armoedebeleid, Land in Zicht, Weesfietsen en PrinsBernhardlaan. De sfeer in de vergadering was een stuk vrolijker dan bij de vorige (spoed)vergadering van de raad.
Armoedebeleid
Op initiatief van Abid Azannay is een motie gemaakt op basis van een concepttekst van zijn hand. Anne Floor Dekker van D66 heeft de motie geredigeerd en ingediend, gesteund door alle fracties. Abid stelt dat het feit dat weinig inwoners een beroep op de armoederegelingen doen o.a. kan komen vanwege het schaamtegevoel. Anderzijds bestaat er onbekendheid met de regelingen en zijn de regelingen ingewikkeld. Abid vertelt dat ouders soms bij de uitreiking van de aanvraag voor geldelijke ondersteuning voor een schoolreisje verteld wordt dat ze weinig kans maken Het college heeft veel geld uitgetrokken voor voorlichting en communicatie. De raad wil dat de communicatie gebeurt in samenwerking met zelforganisaties, belangenbehartigers, wijkteams, welzijnsorganisaties en voedselbank. Dus dat men naar de mensen toe moet. Abid vroeg specifiek om het Platform Minima Organisaties te betrekken omdat daarbij17 organisaties betrokken zijn. Wethouder Joyce Langenakker stelt dat zij de motie gaat uitvoeren. PMO kan als dat doelmatig is; betrokken worden en een opdracht krijgen met bijbehorend budget. De wethouder gaat de regels versoepelen en daar volgend jaar over rapporteren. Abid vraagt ook aandacht voor het Jeugd Sport-en Cultuurfonds. De nota " Armoedebeleid de volgende stap" wordt aangenomen.
Aan de orde komt aansluiting bij Milieudienst IJmond waar SP tegen is
omdat het een (ondemocratische) gemeenschappelijke regeling is. Maar opgemerkt wordt dat het een uitvoeringsorganisatie is. De SP stemt als enige tegen.
De Actiepartij wijst op de wachtlijsten bij beschermd wonen die bestreden moeten worden. De wethouder gaat er naar kijken maar de gemeente gaat er pas volgend jaar over en mogelijk zijn de lijsten 'vervuild'.
De kaders voor de transities worden vastgesteld. Ook de verandering van de bezwaarschriftenprocedure wordt aangenomen.
Er zijn een aantal moties vreemd aan de orde van de dag ingediend:
Samenwerking met Zandvoort op gebied van WMO. De SP is tegen. Maar het is een collegebevoegdheid. Het besluit is genomen maar de raad krijgt nog enkele informatieve stukken en er wordt in de commissie over gesproken.
Uitstallingsbeleid daaomtrent zijn enkele raadsleden actief geweest en in overleg gegaan met ondernemers. Er ligt een motie om zaken te wijzigen en verbeteren. De wethouder vertelt dat 1 jaar geleden de regels zijn ingevoerd.
Over enkele weken zou er al een evaluatie komen dat was al afgesproken met ondernemers(organisaties).
Land in Zicht
VVD en SP willen dat het college drie omgevingsvergunningen intrekt omdat er fouten in staan zodat bewoners alsnog in beroep kunnen bij de bestuursrechter.
Wybren van Haga VVD noemt het een mooi project maar de gemeente heeft steekjes laten vallen er hebben verschrijvingen plaatsgevonden. Anne Feite Bloem SP stelt dat er door ambtenaren bewust of onbewust fouten zijn gemaakt. Enkele raadsleden storen zich aan deze insinuatie.
Groenlinkser Robbert Berkhof vraagt de indieners of ze zeker weten dat het om drie omgevingsvergunningen gaat of dat dit een al of niet bewuste verschrijving is. Want hij heeft van de betrokken ambtenaar gehoord dat het om 4 en niet 3 vergunningen gaat. Bovendien betreft een van de vergunningen de bouw van de watervilla’s.
Wethouder Cassee wijst er op dat in de omgevingsvergunning wel het woord vrijstelling wordt gebruikt maar dat daarna de definitie van een ontheffing wordt gebruikt. Het ten onrecht noemen van de hengelsportvereniging is niet nadelig.
Wethouder Cassee vertelt dat ambtenaren van zijn dienst en afdeling verkeer met betrokkenen een afspraak hebben om het parkeer probleem te bespreken. Cruciaal is dat er auto’s op de weg staan die niet in de garage kunnen door een fout van de bouwer met te smalle ingang van garages.
De motie wordt verworpen.
Een motie van VVD en Trots vraagt om een oplossing voor weesfietsen die na inbeslagname door handhaving na drie maanden worden vernietigd, de motie vraagt om hergebruik.
Indiener Wybren van Haga ziet dat als een groene actie die toch sympathiek gevonden moet worden door GroenLinks terwijl hij zich bewust is van het feit dat hij de fietsliefhebbers wel eens minder vriendelijk heeft bejegend.
Louise van Zetten (dissidente D66-ster) geeft aan dat de raad soms te simpel denkt over zaken en dat ze het liefst ziet dat het besproken wordt in de commissie met de wethouder.
Wethouder Cora-Yfke Sikkema vertelt dat er fietsen in beslag worden genomen waarvan een deel wrakken zijn. Bruikbare fietsen gaan naar verschillende clubs, van ANWB-project tot Roads e.d. Maar de opslagmogelijkheid van de gemeente is beperkt tot 3600 en de organisaties hebben ook maar beperkte opslagruimte, dan komt vernietiging in zicht. De wethouder wil kijken of Paswerk een oplossing kan bieden en wil het bespreken in de commissie. De motie wordt verworpen.
Prins Bernhardlaan
CU, GLH en andere partijen hebben ideeën over de oplossing van een verkeersprobleem op de Prins Berhardlaan een uitrit van de Zomerkade is de situatie voor fietsers onveilig, zij zijn, met de Fietsersbond, voorstander van een drempel.
Wethouder Cora-Yfke Sikkema wil met raadsleden, wijkraad en Fietsersbond ter plekke gaan kijken en daarna in de commissie gaan bespreken.