D66
Evert de Iongh D66 heeft zijn raadslidmaatschap neergelegd, Pascal Spijkerman die 30 oktober zijn D66-zetel had neergelegd komt weer terug en wordt deze vergadering beëdigd.
De D66-fractie bestaat nu uit 8 personen i.p.v. 9. Plv. Fractievoorzitter Dillia Leitner is nu het enige fractielid met ervaring: een periode als raadslid en een periode als schaduwraadslid. De overige leden van deze, nog steeds, grootste fractie, zijn deze periode nieuw.
Louise van Zetten is uit de fractie gezet maar zij levert haar, via D66 verkregen, zetel niet in.
Zij vormt een nieuwe eenpersoons-fractie “Hart voor Haarlem” geheten. In een verbitterde en verontwaardigde toespraak vertelt ze ‘haar waarheid’ omtrent de D66 fractie en de opgestapte Cassee.
In de publiciteit rept D66 niet over zetelroof, wat wel gebeurde door Louise van Zetten toen in de vorige periode; in 2012, Fedde Reeskamp uit de D66-fractie stapte. Toen hij dat deed meldde hij loyaal te blijven aan het coalitieprogramma, het D66-programma en het College. Louise van Zetten zegt niet iets soortgelijks. Als raadslid voor D66 is Van Zetten gewend te winnen, macht te hebben en haar zin te krijgen. Nu is zij de duidelijke verliezer. Eerder noemde Louise de VVD vaak haar vrienden. In deze raadsvergadering bleek bij stemmingen over moties dat zij opvallend vaak, net als de VVD, tegen bepaalde moties stemt.
Van Zetten was voorzitter van de commissie Samenleving op voordracht van D66, die functie moet zij inleveren, net als het bijbehorende lidmaatschap van het Presidium. Bas van Leeuwen wordt gekozen als de nieuwe voorzitter van Samenleving.
Reclamebelasting Cronjé
De winkeliers van de Cronjé vragen de gemeente om reclamebelasting te heffen van 600 euro per jaar. Dat wordt in een fonds gestopt dat een stichting beheert. Daarvan worden uitgaven gedaan voor activiteiten in de Cronjé. Nu betalen de leden van de winkeliersvereniging dat, terwijl lang niet alle winkeliers lid zijn. Voortaan hoeven de leden geen lidmaatschapsgeld te betalen omdat ieder reclamebelasting betaalt en geen precario.
Van de 137 winkeliers hebben maar 41 gestemd, waarvan 40 voor. Anne Feite (SP) stelt het draagvlak ter discussie omdat hij ook tegenstanders heeft gesproken. De meerderheid van de raad volgt hem niet. De wethouder is bereid om de evaluatie van de invoering van de reclamebelasting niet in 2018, maar in 2016 te doen. De wethouder zal met de stichting bespreken dat alle winkeliers bij de beslissingen betrokken moeten worden.
Bestemmingplan Spaarndamseweg 1e partiele herziening
Het gaat m.n. om de bij de woonboten gebouwde schuttingen en schuurtjes die niet aan de regels voldoen: ze zijn te hoog en te groot. Dat is kennelijk al 30 jaar gedoogd, tot een bewoner handhaving eiste. Er zijn mogelijkheden door ambtenaren, wethouders en raadsleden gezocht om bewoners tegemoet te komen en dat is deels gelukt, maar dat kan en mag juridisch niet voor 3 situaties. Robbert Berkhout vraagt warmhartig om te gaan met m.n. de oudere bewoner met een volière. De wethouder antwoordt dat indien de hokken iets anders worden neergezet het aan de regels voldoet.
Moties Vreemd aan de orde van de dag
De SP wil graag rapportage van de besteding van duurzaamheidsgelden. De gelden die GroenLinks bij de coalitieonderhandelingen heeft binnengehaald en nu door het college binnen het kader duurzaamheid worden bestemd. Wethouder Duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema kan vrolijk melden dat ze dat sowieso van plan was. De SP trekt de motie in.
De moties die het beste willen voor de daklozenopvang worden aangenomen.
Ook de motie die aandacht vraagt voor spoedzoekers, mensen die door economische oorzaak dakloos zijn, maar niet verslaafd of met psychische problemen, krijgt veel steun.
De motie: “eten, onderdak en kleding voor iedereen”, die de zorgplicht voor asielzoekers, ongedocumenteerden en illegalen benoemt, is een motie geïnitieerd door GroenLinks en stamt uit november 2013. Tot schrik van GroenLinks Abid Azannay, Jeroen Fritz (PvdA) en alle andere fracties, die de motie mede indienden of steunden, vermeldt wethouder Langenacker zonder schaamte dat er nog geen gevolg aan is gegeven en dat het pas volgend jaar februari duidelijk is. Het kwam ter sprak naar aanleiding van een motie van de ChristenUnie “Bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers”.
Trots stelt vragen over verkoop van woningen in de Patrimoniumbuurt. Wethouder Langenacker vertelt dat de 318 woningen in de buurt gewoon huurwoningen blijven, maar dat de woningen aan de Kloppersingel door Pré-Wonen sinds 2013, bij mutaties verkocht kunnen worden.
Chip-niveau
Jeroen Boer VVD dient een motie in om Spaarnelanden een goedkopere chip aan te laten schaffen door Spaarnelanden op de ‘plastic/papier’ bakken die ingevoerd worden.
Robbert Berkhout noemt dit een conservatieve reflex op toekomstgericht beleid.
Hij vraagt of de VVD ook offertes gaat aanvragen voor vuilniswagens indien Spaarnelanden meldt dat er nieuwe wagens worden aangeschaft. Met andere woorden: een partij bemoeit zich met de uitvoering.
Bas van Leeuwen (D66) ondersteunt deze kritiek. Wat verfrissend is omdat voormalig D66 fractielid en woordvoerder op dit onderwerp Louise van Zetten, net als de VVD, niet vies is van een partijtje Spaarnelanden-bashen.
Wethouder Sikkema stelt dat de VVD invloed heeft gehad op het beleid door de privacy aan de orde te stellen bij het verwerken van de gegevens van de chip door Spaarnelanden. Daar complimenteert zij de VVD mee. Maar Spaarnelanden heeft na het akkoord van de raad de bestellingen geplaatst. Terugdraaien is onwerkbaar.
De motie krijgt steun van de VVD en Hart voor Haarlem, Trots, OPH en de SP: en behaalt geen meerderheid.