De plechtigheid zou plaatsvinden in een tent op de Grote Markt, maar de tent scheurde vanwege de wind. Om gasten naar de alternatieve locatie, De Refter, te werven werd voor het stadhuis op afvalcontainers en vaten getrommeld. Daar ging Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden op de knieën voor Cora-Yfke Sikkema, wethouder duurzaamheid. Hij deed een plastic ring om haar vinger. Een gerecyclede ring gemaakt van ‘afvalplastic’ op een 3D-printer.

Alles ter lancering van de campagne om afvalscheiding te verbeteren, via detafelvanx.nl

(Overigens zijn Robert en Cora-Yfke nog steeds gelukkig-getrouwd …met een ander.)

De tafel van X laat zien dat afval scheiden tot mooie dingen kan leiden. Met een simpele (X) vermenigvuldiging toont ‘De tafel van X’ welk product uiteindelijk weer van gescheiden afval kan worden gemaakt. Via de site kan de Haarlemmer eigen ideeën over afvalscheiden-een goed idee voor een product van afval-of een slimme truc om afval thuis te scheiden, indienen.

Ook een gescheurde tent kan bijvoorbeeld prima gerecycled worden.

Robert Oosting stelt dat we (slechte) gewoonten kunnen veranderen zoals de gewoonte om overal, ook binnen, te roken. Dus kunnen we ons weggooi gedrag ook veranderen. De gemiddelde Nederlander gooit 600kg aan waardevolle stoffen weg. Alle Nederlanders gooien 124 miljoen kilo herbruikbaar textiel weg. Elke Nederlander gooit, zonder te scheiden, 20 kg papier en karton in de prullemand en 40 tot 50% van onze prukkebak is gevuld met plastic. Bizar.

Zonder nadenken uit gewoonte dingen weggooien zou moeten verandern in: “Ik heb het niet meer nodig, maar ik hou het apart, want dat kan via hergebruik weer voor iemand anders nuttig zijn” (Van ‘ik’ naar ‘wij’)

De tafel van X, vanaf nu is niets meer niks.

Wethouder Cora-Yfke Sikkema vertelt dat ze blij is met de ring:  niet omdat –ie blinkt, maar vooral omdat deze ring laat zien dat je met afval een nieuw, waardevol en liefdevol product kan maken. 

Afval is geen restproduct dat op één grote hoop moet, of moet worden verbrand; afval is een waardevolle grondstof. Van gerecycled materiaal kan een nieuwe trui gemaakt zoals Robert aan heeft: zestig procent gerecycled katoen en veertig procent gerecycled polyester.

Haarlem wil in 2030 klimaatneutraal te zijn. Duurzaam afval scheiden hoort daar ook bij. Op dit moment wordt 37% van het huisvuil in Haarlem gescheiden. Dat percentage kan en moet hoger! In 2016 willen we dat 45% van het Haarlemse afval gescheiden wordt aangeboden. Waarom willen we dat? We willen niet dat grondstoffen verloren gaan, we moeten met z’n allen vooruit denken en zuinig zijn op wat we hebben. En: het scheiden van afval levert ook gewoon geld op en maakt ons minder afhankelijk van grondstoffen die steeds schaarser worden!

Om het  Haarlemmers zo makkelijk mogelijk te maken om hun huisvuil gescheiden aan te bieden, bieden wij de Haarlemmers nieuwe duocontainers  voor het apart inzamelen van papier en plastic. Huis-aan-huis komt Spaarnelanden dat ophalen. Waar niet gewerkt kan worden met duo containers plaatsen we ondergrondse containers voor herbruikbare stoffen dichtbij de woningen. Eind deze maand krijgen de eerste wijken in Haarlem al zo’n duocontainer. De primeur is voor het Ramplaankwartier, de Boerhaavewijk en de Molenwijk. Daar verdeelt Spaarnelanden 3000 containers. In de loop van 2015 zullen in meer wijken in Haarlem duocontainers worden verdeeld, zodat zoveel mogelijk mensen makkelijk papier en plastic apart kunnen aanbieden. Glas en kleding kunnen al in de daarvoor bestemde bakken.

We hopen dat De Tafel van X inspireert en  stimuleert om mee te doen, en om te  delen.