GL heeft onderzoek laten doen en de helft van de cliënten geeft aan hoge kosten te maken, ook de lagere inkomens. Probleem is dat de lagere inkomens ook minder een beroep kunnen doen op mantelzorg. Een kwart geeft aan minder zorg te krijgen.
Mantelzorgers, en dat zijn vooral vrouwen, komen onder druk te staan.
PGB's
Uit het publiek wordt commentaar gevraagd op de PGB-problemen. Corinne stelt dat dit in feite een andere kwestie is; want een centralisatie. PGB’s moeten een volwaardig alternatief zijn, alleen als de zorg duurder is hoeft de gemeente het niet te doen. Bij de Sociale VerzekeringsBank gaat het drastisch mis. Klanten zitten in onzekerheid. Klanten sturen drie keer een contract op maar het komt niet aan. Klanten zijn veel tijd kwijt met administratie. Zorgverleners krijgen al 2 maanden niet uitbetaald. GL heeft een motie ingediend om de noodmaatregelen met drie maanden te verlengen en die is aangenomen.
De meeste gemeenten, net als Haarlem, hebben een reservefonds, maar als de gemeenten in de knel komen heeft Van Rijn een stelselverantwoordelijkheid.
Een aanwezige in het publiek vertelt dat zij een goede ervaring heeft met de gemeente. Die kwam vorig jaar langs om te vragen wat de goede kanten van de PGB zijn.
Viva!
Ziggy Klazes raadslid o.a. in de commissie Samenleving: Haarlem had haar zaken op orde, tempo was goed het zag er op papier goed uit.
Maar bij de huishoudelijke ondersteuning door Viva! gaat het niet goed. Bezuinigingen spelen een grote rol. Viva! heeft een andere interpretatie van de regels. De raad stelde als randvoorwaarde dat iedere klant zijn/haar oude vertrouwde hulp moest houden, zoveel mogelijk. Viva! heeft ieder een nieuwe hulp gestuurd.
Een aanwezige brengt naar voren dat het bij de andere zorgaanbieders met een gelijk contract niet mis gaat, dus dat het niet aan de contracten ligt maar aan Viva!.
Op een vraag vanuit het publiek antwoordt Ziggy dat de raad vooraf de contracten niet heeft ingezien maar dat de raad vooraf de kaders heeft aangegeven. De contracten zijn vaak regionaal geregeld in samenwerking met verschillende gemeenten. Een aanwezig raadslid uit Heemstede stelt: als je je met de details van contracten bemoeit krijg je het verwijt dat je op de stoel van ambtenaren gaat zitten.
De fractie wordt door een deelnemer aan de discussie gecomplimenteerd met het feit dat ze via een motie er voor hebben gezorgd dat het loon van de thuiszorgers niet omlaag is gegaan.
Regels
Een aanwezige vindt dat geprobeerd moet worden regelvrij de zaken aan te pakken, weg met de managers. Corinne vertelt dat GL gevraagd heeft om de verantwoording te standaardiseren want nu moet elke instantie weer een ander soort formulier. De Jeugdhulp is 30% kwijt aan administratie. Een deel moet vrij zijn vanuit het vertrouwen in goede hulp, anderzijds moet een deel verantwoord worden vanwege de besteding van gelden. Iemand stelt dat de controle door de zorgvrager moet gebeuren. Corinne antwoordt dat de kwaliteit door de instelling en klant moet worden beoordeeld. Zorverzekeraars en gemeenten moeten zich zo min mogelijk met de inhoud bemoeien. Ziggy voegt daar aan toe dat bij de werknemer de passie zit om te helpen en kwaliteit te leveren, niet om administratie te doen.
Een ambtenaar reageert dat er tijd- en kwaliteitseisen zijn en dat het college uiteindelijk verantwoordelijk is. Ellemeet: maar ga als gemeente niet zelf kwaliteitseisen ontwikkelen, maar laat dat de instelling en de klanten doen. Pas het principe toe van “high trust high penalty”: dus veel vertrouwen maar hoge straf als het misgaat.
Een zorgverlener stelt dat de uitvoerenden er op de werkvloer last van hebben als er controle op controle is vanuit het systeem dat niet weet hoe het werkt op de werkvloer.
Right to challenge
Een betrokkene bij een buurtbedrijf ziet niet veel ‘right to challenge’ initiatieven op het gebied van zorg, wel op andere gebieden als energie.
Ellemeet: het gebeurt weinig inderdaad; het is er wel o.a. op verzoek van GL. VNG heeft helaas niet zo’n goed raamwerk geleverd.
Ziggy vertelt dat zij en twee andere partijen een document ‘buurtrecht’ heeft gemaakt waarover wordt gediscussieerd. Bewust is begonnen met het fysieke domein omdat de zorg te kwetsbaar is.
Op welzijnsgebied wordt een voorbeeld genoemd van een speeltuin, gerund door ‘Haarlem Effect’ een groep bewoners zegt: "dat kunnen wij beter en goedkoper".
Iemand noemt een voorbeeld in Lierop waar een aantal bewoners een buurthuis voor ouderen in stand houden, de gemeente faciliteert alleen.
Een docent Personeelswerk: kijk naar ‘best practices’ bijvoorbeeld Buurtzorg, zonder managers, dat werkt goed. Is motiverend voor het personeel. Ondanks bezuinigingen want mensen zijn gemotiveerd om de zorg zelf in de hand te nemen als werknemer.
De informatievoorziening over de zorg moet beter. Is een opmerking.
Ellemeet: VWS is op het matje geroepen omdat zij de transities te rooskleuring voorstelden.
Ombudsfunctie Meldpunt
Ziggy vertelt dat GL een motie ombudsfunctie in de regio-gemeenten heeft ingediend en aangenomen gekregen. Dat wordt nu uitgewerkt. Het mag van de nationaal Ombudsman geen ombudsfunctie heten, maar het wordt een ‘meldpunt’ op die manier kan er wat met een klacht gebeuren het is ook informatie voor de raden over de voortgang en de knelpunten. Overigens heeft elke organisatie verplicht ook een eigen klachtenregeling.
De aanwezigen lachen schamper als Ellemeet vertelt dat staatsecretaris Van Rijn van mening is dat de klant als hij vindt dat hij te weinig zorg krijgt maar naar de rechter moet stappen.
Opgemerkt wordt dat het voor veel mensen met een verstandelijke beperking te moeilijk is om op hun strepen te gaan staan.
Investeren en de menselijke maat
Naar aanleiding van enkele stellingen wordt opgemerkt dat inderdaad de bezuinigingen de decentralisatie in de weg staat, er zou geïnvesteerd moeten worden. Meer Deskundigheidsbevordering zou goed zijn. De kwaliteit van zorg heeft veel te maken met de manier waaròp gezorgd wordt. Het moet allereerst duidelijk zijn wat de zorgvraag is.
Een zorgverleenster vult aan: het moet gaan om de menselijke maat, je moet, de mens kennen, die zorg krijgt.
Corinne vertelt dat GL voor het eerst tegen het gemeentefonds heeft gestemd omdat de gemeente te weinig geld krijgen voor de decentralisatie.
Corinne stelt dat gekeken moet worden naar wat gezond leven is vanuit perspectief van patiënt, misschien niet alle pijn wegnemen maar voldoende om deel te nemen aan de maatschappij. Niet alles wat medisch mogelijk is hoeft te gebeuren, vanuit de professionele zorg is er ook een prikkel om steeds meer te doen.
Corinne maakt zich zorgen over de mensen die een beperkt aantal uren zorg kregen. Bijvoorbeeld 2 uur. Dat zijn meestal mensen die (al te) weinig vragen. Als je die de zorg afneemt, dan komen ze in de knel, dat wordt een boemerang, als we niet oppassen
WGR
Aan de orde komt de regionale samenwerking via de Wet Gemeenschappelijke Regelingen zoals dat nu gebeurt in o.a. de zorg. Daar zit een democratisch gat. Dat wordt erkent door de aanwezige raadsleden. Daphne Huysse vertelt dat GLH vorig jaar een motie heeft ingediend dat bij WGR zaken, tijdig en vooraf een startnotitie naar de raad moet zodat gepraat kan worden over randvoorwaarden en kaders, niet pas als alles rond is en de raad schijnbaar alleen maar ja kan zeggen.
Ziggy: de Jeugdwet werkte niet goed, de nieuwe wet ziet er goed uit. Stel dat het lukt, ik zie kansen. Maar zonder taakstellende bezuiniging zou het beter gaan.
Iemand vreest dat als bij een activiteit waar kinderen met een verstandelijke beperking komen, enkele kinderen te horen krijgen dat ze niet meer mogen komen omdat ze uit een regio gemeente komen waar Haarlem geen samenwerking mee heeft. Werken de gemeente goed samen en is er genoeg (tijd voor) overleg?
Ellemeet stelt dat de landelijke media ook een controlerende functie hadden voor de landelijke zorg en misstanden aan de kaak stelde. De vraag is of regionale media na bezuinigings- en reorganisatie ronden en met minder specialisten, die functie kunnen vervullen.
Sociale Wijkteams
In Sociale Wijkteams zijn vaak veel disciplines vertegenwoordigd. Ziggy stelt dat de teams nog op zoek zijn naar een goede vorm. Daphne vraagt zich af hoe de teams zich ‘vindbaar’ maken. De samenstelling wisselt want in de ene wijk zijn bijvoorbeeld meer ouderen dan in de andere wijk.
Corinne stelt dat expertise belangrijk is, maar die is wisselend in dergelijke sociale wijkteams, bijvoorbeeld voor de toegang tot de jeugdzorg moet er eerst een goede diagnose worden gesteld.
Burhan noemt een goed voorbeeld in Zuid, daar is voor een probleem van twee bewoners laagdrempelig hulp geboden, de juiste deuren zijn gewezen en geopend. De twee bewoners zijn tevreden.
Corinne is van mening dat er een aantal basisrechten en voorzieningen moeten zijn die in elke gemeente hetzelfde is.
Mirjam Fopma bedankt de aanwezigen en inleiders en geeft de tip dat op 15 april in de Pletterij een zorgdebat plaatsvindt.