"Het kan toch niet zo zijn dat de provincie op kosten van alle Noord-Hollanders steeds meer geld uittrekt voor nieuw asfalt en de natuur links laat liggen."  Aldus de lijsttrekker voor GroenLinks in de Provinciale Staten Alwin Hietbrink.

Hij presenteert de  ‘Groene Belofte voor Noord-Holland’ een plan om het Natuurnetwerk de komende jaren in de helft van de tijd af te maken. En o.a. meer ondersteuning van vrijwilligers werkzaam in het groen.

De vaart moet erin. De aanleg van natuur gaat veel te langzaam en er komt weinig terecht van een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden.  

  1. Elk jaar 500 hectare natuur erbij!

  2. In 2019  10 procent duurzame landbouw!

  3. Verdubbeling geld voor beheer en onderhoud van nieuwe natuur!

  4. Voldoende middelen voor ondersteuning van vrijwilligers!

  5. Gebiedsgericht aan de slag!

Natuurnetwerk

Hietbrink: “Vergeleken met de andere provincies is Noord-Holland ongelofelijk divers: je kunt er genieten van bossen, heide en duinen, van polders, het IJsselmeer en de Waddenzee. Door verbindingen tussen natuurgebieden te maken, kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden. Aaneengesloten natuurgebieden zijn gevarieerder en er kunnen meer soorten planten en dieren leven. Ook voor mensen is natuur onmisbaar. Steeds meer mensen gaan fietsen en wandelen en genieten zo van ons prachtige landschap; Noord-Hollanders, maar ook de vele toeristen die onze economie versterken.”

Om de aanleg van het Natuurnetwerk te versnellen is geld en menskracht nodig. GroenLinks Noord-Holland wil de komende jaren elk jaar 500 hectare nieuwe natuur realiseren.

Vrijwilligers in het groen

Hietbrink: "Al die nieuwe natuur moet ook onderhouden en beheerd worden. En dat doen veel organisaties in onze provincie, organisaties die een beetje geld krijgen maar die vooral heel veel vrijwilligers ondersteunen om onze natuur te beheren en om onze kinderen in te wijden in de wondere wereld van planten en dieren. Naast sneller natuur realiseren en meer duurzame landbouw moet er dus ook meer geld komen voor beheer van die nieuwe natuur. Ook dat willen wij verdubbelen.

En wij willen dat er voldoende geld is voor de ondersteuning van vrijwilligers. Want het kleine bedrag dat er was voor het betrekken van mensen bij groen is door de zittende coalitie weg bezuinigd. Met steun dus van PvdA en D66. Waar ging het om? Om drie procent van de provinciale begroting. Twee? Of één? Nee, om een schamele 0,2 procent van onze begroting. En toch hebben PvdA en D66 ingestemd met het schrappen van dit bedrag.”

Geen nieuwe bedrijventerreinen en grote megastallen

Hietbrink: “De VVD en het CDA vindt de grenzen tussen het bestaand bebouwd gebied en onze polders maar lastig en wil het opheffen. Waarvoor? Voor woningbouw op plekken waar het nu mooi groen is en voor bedrijventerreinen waar geen gegadigden voor zijn. Voor steeds grotere megastallen die steeds intensievere vormen van landbouw en veehouderij mogelijk moeten maken. GroenLinks maakt andere keuzes: voor het openhouden van onze polders, voor woningbouw binnen bestaand bebouwd gebied en tegen nieuwe bedrijventerreinen. Voor nieuwe natuur en een goede bescherming van de natuur die we hebben.

Biodiversiteit

Voor een duurzame landbouw die een belangrijke rol kan blijven spelen als beheerder van ons groene buitengebied en als onmisbare schakel in het vergroten van de biodiversiteit in onze provincie. Want daarmee is het dramatisch gesteld. Volgens recent onderzoek is er in NH nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit en neemt het aantal soorten nog steeds verder af. 25 tot 30 procent van die soorten dreigt bovendien nog eens te verdwijnen als we niet snel werk maken van het natuurnetwerk in NH.

Genieten van natuur

Sinds de jaren ’60 zijn we veertig procent van onze natuur kwijt geraakt! Die ontwikkeling moet een halt worden toegeroepen. Natuurlijk omdat de natuur van zichzelf waarde heeft. Maar ook omdat iedere inwoner van NH wil blijven genieten van een groene leefomgeving en wil blijven recreëren in natuur die dichtbij is. En ook voor de toeristen die onze provincie bezoeken omdat zij willen genieten van al het moois dat ons dagelijks omgeeft.”

Duurzame landbouw

Wij willen ook meer duurzame landbouw. Omdat de landbouw heel belangrijk is als beheerder van het gebied, maar alleen als het ook goed en dus duurzaam gebeurt. GroenLinks heeft daarvoor een initiatiefvoorstel ingediend. Ook hier moet de vaart erin. De afgelopen periode is er nauwelijks duurzame landbouw bijgekomen, terwijl de zittende coalitie dat wel wilde. Ook hier is het bij mooie beloftes gebleven. Van de meer dan 120.000 hectare landbouwgrond in NH is nu nog geen vijf procent biologisch, terwijl het streven was nu op 7% te zitten. Ook daar willen we verdubbelen. Op naar de 10 % dus!