(Foto's: Dik Bol)

Dat veel, heel veel Haarlemmers zitten te wachten op het nachtnet heeft de Facebooksite ‘Haarlem moet op het Nachtnet’ met meer dan 6000 likes, inmiddels wel aangetoond. Maar hoe denkt de Provinciale politiek hierover? Dat was de centrale vraag in het gisteravond gehouden debat over Openbaar Vervoer in de Provincie. Dit debat was georganiseerd door de initiatiefnemers van de Facebooksite om juist deze vraag beantwoord te zien worden.

Onder leiding van debatleider Peter van Meersbergen gingen kandidaten van de 6 grootste partijen in Noord-Holland met elkaar in debat.

Om de interesse te wekken werd de avond ingeluid door een uiterst succesvolle Deense reclamecampagne om de bus weer hip te maken .

Servaz van Berkum is kandidaat voor GroenLinks op nr 3 en de afgelopen 4 jaar woordvoerder Vervoer in de Provinciale Staten. Hij vertelt dat hij in Amsterdam woont en blij is dat er een Nachtnet is. Het is logisch en gunstig als Haarlem ook op het nachtnet wordt aangesloten. Haarlem moet meer bij de Metropoolregio Amsterdam horen. Servaz heeft geen rijbewijs en een auto. Dat laatste blijkt, bij handopsteken, het geval bij veel aanwezigen (m.n. jongeren) in het Patronaat.

GroenLinks is voor aansluiten van Haarlem op het NS-nachtnet maar erkent dat de Provincie daar uiteindelijk niet over gaat. Een proef met een extra trein een uur later of vroeger zoals PvdA kandidaat Jan Nieuwenburg voorstelt ziet hij ook wel zitten. Het voorstel krijgt applaus uit de zaal.

SP-er Marnix Bruggeman is een man van de feiten en cijfers blijkt, hij kent o.a. veel buslijnnummer uit zijn hoofd, vindt het beter als de bussen die per uur rijden, via het Centraal Station gaan. Ook D66 is voor meer bussen. Hanneke Kaamer van Hoegen VVD, noemt een bedrag dat aansluiting zou kosten van 1,2 miljoen. Servaz tekent daarbij aan dat dit bedrag gebaseerd is op een onderzoek van vijf jaar geleden waarin ook Alkmaar zou worden aangesloten op het nachtnet.

Deelnemers uit het publiek maken duidelijk dat het in een warme, veel bochten nemende bus, met dronken mensen, niet prettig is en dat ze liever de trein nemen.

Servaz is blij om in het debat te vernemen dat de SP uiteindelijk ook voor trams i.p.v. bussen over de Zuidtangent/R-net is. CDA-er Joacim de Kam roept dat hij tegen de Gooilijn is, duur voor twee minuten tijdwinst. Servaz vindt dat goedkoop want het gaat bij die buslijn om een betrouwbaar openbaar vervoer. Hein Struben, D66 ondersteunt dat en stelt dat Huizen niet is aangesloten op het treinnetwerk, maar als de bevolking tegen is en de aansluiting niet hoeft, dan blijft er geld over voor andere zaken. Uit het publiek wordt opgemerkt dat het autobezit onder jongeren afneemt dus dat het OV goed geregeld moet zijn.

Van de 800 miljoen reserves van de Provincie, vertelt Servaz dat een deel vast ligt voor investeringen in de toekomst voor de sluis in Velsen, HOV en een weg bij Alkmaar. Zo’n 100 miljoen zal er nog wel vrij te besteden zijn.

In de afsluitende minuut voor een verkiezingsspeech door elke partij stelt de VVD dat asfalt nodig is, ook voor de bus. De SP verwijt de PvdA dat zij in de provincie gezorgd hebben voor ondermaats OV. Het CDA wil frisse ideeën inbrengen. D66 pleit voor het innovatief aaneenknopen van bus-trein-fiets. De PvdA verwijst naar een PvdA initiatief vandaag op gebied van Biologische landbouw. GroenLinks verwijt de PvdA bang te zijn voor het verhogen van de opcenten. D66 bezuinigde als ‘onderwijspartij’ op Cultuur op school. De meest partijen willen meer asfalt die ook weer meer onderhoudskosten met zich meebrengen. GroenLinks wil dat tegenover elke euro voor de auto een euro voor OV en fiets staat.

Gespreksleider van de avond, Peter van Meersbergen, heeft de avond strak en soms streng geleid, bedankt alle deelnemers en aanwezigen.