Groot Onderhoud HaarlemmerHout
De raad stemt in met groot onderhoud met tegenstem van PvdA, die wil uitstellen en het geld aan andere projecten besteden maar dient geen motie in
Ziggy Klazes is blij met aanpak van het onderhoud van het bos in een versteende stad, de Hout is een belangrijke ecologische schakel.
Bas van Leeuwen-D66, gebruikt een opvallende term om aan te geven dat de Hout van iedereen is en zegt “de ongedeelde stad die we zijn” (ongedeeld in de zin van gemengd, rijk-arm door elkaar, divers, geen getto’s). Opvallend omdat het er op lijkt dat D66 collega Diederik Mohr niet in dit idee gelooft.
Brug Industriehaven
Er komt een brug over de industriehaven bij Figee. De provincie betaald 1.1 miljoen. 40 Ondernemers dragen 2,5 ton bij en de gemeente 1,26 miljoen. Opgemerkt wordt dat de kosten voor de baat uitgaan. De gemeentegrond eromheen wordt door de ontsluiting meer waard. De financiering van de gemeentelijke bijdrage moet, op termijn, worden opgebracht door de verkoop van de grond in de omgeving van de brug.
Louise van Zetten houdt een tirade over de financiering. De VVD gaat niet mee met een motie van ‘vriendje’ SP om de zaak te vertragen en alleen geld voor de voorbereiding beschikbaar te stellen. Robert Berkhout noemt de brug een ‘missing link’ met toegevoegde waarde die het gebied een boost geeft. Robbert vraagt de wethouder in gesprek te gaan met De Vlieger over parkeren op het terrein er omheen zodat hij iets terugdoet voor deze verbetering binnen zijn projectgebied. De wethouder zegt dat toe.
Agenda voor de Sport 2015-2019 Samen Bewegen.
Abid Azannay ziet in de Agenda, kansen voor scholieren stageplekken en optimaal benutten van accommodaties. GLH maakte zich zorgen om concurrente met wijkcentra; die zorg is weggenomen, het is een aanvulling. GLH is blij met vergroenen van schoolpleinen, hiervoor heeft GroenLinks bij de coalitie onderhandelingen innovatiebudget bedongen.GLH verzoekt om een evaluatie, niet zoals gepland over twee jaar, maar na een jaar. Als burgers een initiatief nemen, zodat mensen aan sport gaan doen en sociale component versterken, zou dat uit het sportstimuleringsfonds betaald kunnen worden, is GLH van mening. De wethouder stemt daarmee in als er een wijkraad of rechtspersoon is aan wie betaald kan worden. De wethouder wil niet over 1 jaar een evaluatie want dat kost ambtelijke tijd. Tussentijds aan de wethouder vragen hoe het er mee staat is prima.
Een CDA motie mede ingediend door GroenLinks wordt aangenomen en vraagt de wethouder; aan de Honkbalweek organisatie de voorwaarde te stellen, dat het meebrengen van consumpties (koeltassen) niet verboden wordt.
Veel raadsleden merken op dat die voorwaarde eigenlijk ook aan Bevrijdingspop gesteld moet worden.
Gelijke behandeling in de Sport
De sportverklaring gaat over gelijke behandeling, zonder onderscheid naar huidskleur, geloof, handicap, sekse of seksuele gerichtheid. In de verklaring wordt opgeroepen mensen bij sportverenigingen er op aan te spreken als ze een ander discrimineren, om welke reden dan ook, het thema seksuele gerichtheid te bespreken- met elkaar, in het clubblad, bij ouderbijeenkomsten, als bestuur van een sportvereniging gelijke behandeling nadrukkelijk uit te dragen en de sportverklaring voor iedereen zichtbaar op te hangen in de sportkantine.
De verklaring is oktober 2012 opgesteld en nog maar 15 clubs van de 220 sportclubs heeft getekend. De wethouder streeft naar 45% (100 clubs) maar een CDA-motie gesteund door o.a. GroenLinks wil in 2019 minstens 90%. De motie vraagt om een beloning- of sanctiesysteem.
Allerlei raadsleden komen in hun betoog uit de kast over hun sportverleden.
Kennelijk heeft de gemeente onvoldoende het belang van de ‘verklaring gelijke behandeling in de sport’ gepromoot, tot nu toe, denkt Abid Azannay.
De ChristenUnie wijst op grondwetartikel 1 en vindt de verklaring teveel gericht op homodiscriminatie. Frank Visser (die klinkt als een SGP-er) stelt dat het van onderaf moet komen, het moet geen papieren tijger worden en de gemeente moet niet overgaan tot sanctioneren dat gaat tegen verenigingsrecht en de vrijheid van verenigingen in.
Opgemerkt wordt dat discriminatie niet zomaar voorbij gaat.
Louise van Zetten vindt het betutteling.
De wethouder wil het wel uitvoeren als hij maatwerk mag leveren, dus b.v. niet dat elke club een vertrouwenpersoon hoeft aan te stellen. De nota en motie wordt aangenomen.
Mondelinge Vragen
De VVD, Anne Sterenberg stelt vragen over het doorgeven van burgerservicenummers van cliënten in de jeugdhulpverlening aan de gemeente. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft geconstateerd dat het doorgeven in de wet niet goed geregeld is. Wethouder Snoek vertelt dat er genoeg waarborgen voor privacy zijn genomen door de gemeente, daarover is een brief geschreven die hulpverleners aan cliënten kunnen geven.
De burgemeester spijbelt als voorzitter omdat hij jarig is. Dus zit Jur Visser-CDA voor.
De jarige Sander van den Raadt van Trots is aanwezig en trakteert. Hij stelt o.a. een vraag over veiligheid van de kermis in de Zaanenlaan en vraagt ook of de raad nu een verklaring opstelt over het feit dat de VVD zaken wil doen met dictators. Die vraag is hem waarschijnlijk ingefluisterd door één van zijn schaduwraadsleden. Het is een retorische vraag aan de raad. (Landelijk onderwerp, er ligt geen voorstel uit de raad).
Stadskweektuin
De VVD en ‘Keihard voor Haarlem’-Louise van Zetten hebben elkaar gevonden in een aanval op de Stichting Haarlem Kweektuin. De gemeente gaat de exploitatie van dit toekomstige stadspark uit handen geven aan de Stichting. De VVD en Louise hebben al een lange lijst schriftelijke vragen gesteld. Wybren van Haga-VVD noemt de stichting een “Geitenwollen sokken- bananenrepubliek” wat tot protest van Daphne Huysse-GLH en de voorzitter leidt; “het gaat om mede Haarlemmers”. Wybren slikt het niet in. N.a.v. een aanzegging van het huur opzeggen van Stadshout Kennemerland willen de vragenstellers dat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Wethouder van Spijk zegt dat toe, de komende maanden worden spannend vanwege contracten. In 2016 komt er een goed juridisch verhaal. Het college heeft de stichting ontraden om de horeca al toe te wijzen.
Nieuwe Gracht
De SP vraagt naar de situatie Nieuwe Gracht en de verzakking en afzetting. De wethouder geeft informatie, die het alerte Haarlems Dagblad ook al had verzameld in een artikel.
Huishoudelijke Ondersteuning
Verschillende partijen stellen vragen over Huishoudelijke Ondersteuning of dienen een motie in.
Wethouder van der Hoek legt uit dat de gemeente eindverantwoordelijk is. Een klant doet een melding met een hulpvraag, er volgt een onderzoeksfase door de zorgverlenende organisatie en als er overeenstemming is geeft de gemeente een beschikking. Als de zorginstelling en hulpvrager er niet uitkomen doet de gemeente het onderzoek en neemt de beschikking. De term indicatiestelling van vroeger is niet meer van toepassing.
De raad heeft gevraagd om een snelle afhandeling van alle klachten omtrent Viva!, 1 april is als deadline genoemd voor afhandeling, dat is niet gehaald, dus is de raad zeer kritisch. Volgende week gaat wethouder Van der Hoek een bestuurlijk gesprek voeren met Viva! over de vraag waarom het niet gelukt is voor 1 april alle klachten af te handelen, de voortgang van de klachtafhandeling, de methodiek en de ‘tweede tranche’. Hij wil afspraken over termijnen. Hij belooft, na aandringen, dat als deze termijnen niet gehaald worden er juridische stappen worden ondernomen. Tot nu toe heeft de wethouder de motie, die om juridische stappen vroeg, niet uitgevoerd.
Stedenbouwkundig Programma van Eisen De Remise
Er is kritiek van enkele partijen dat er alleen sociale koopwoningen in het plan zitten en geen sociale huur.
Diederik Mohr D66 verwijt de PvdA dat het project Vitae Vesper gekoppeld wordt aan de Remise. Marceline Schopman-PvdA zegt dat ze juist geen koppeling maakt en wil het uitsluitend over de ‘Remise’ hebben.
Opheffing Geheimhouding 2010-2014
Burhan Gün wilde in de commissie een volledige lijst van geheimverklaarde stukken en de raad heeft deze gekregen. Hij is tevreden dat is vastgesteld dat de raad gaat over wat geheim is en wat niet.
Geheimhouding Klucht
Uw verslaggever vanaf de publieke tribune is tenenkrommend getuige van een chaotisch orde-debat.
Het betreft geheimhouding van de “samenvatting van de informele bijeenkomst raadsleden inzake technische vragen ViVa!”
Uiteraard ging het toen o.a. over de wens van de raad om te zorgen dat klanten van ViVa! die huishoudelijke ondersteuning krijgen hun vertrouwde huishoudelijke hulp uit 2014 ook in 2015 van dezelfde persoon krijgen.
De VVD wil de geheimhouding opheffen.
De geheimhouding is door een meerderheid van de commissie Samenleving (de coalitiepartijen) opgelegd nadat zij van de wethouder te horen kregen dat de juristen in dienst van de gemeente dat hebben aangeraden.
De VVD-motie wordt afgewezen.
Daarna volgt een chaotisch orde-debat. Enerzijds omdat Anne Sterenberg van de VVD blijft dreigen en zuigen, tot hilariteit van de VVD-fractie, dat ze in een besloten vergadering moties gaat indienen om elke regel uit het verslag te beoordelen op de mate van geheim zijn. (Wat volgens de orde helemaal niet kan omdat het om een onderwerp gaat dat niet op de agenda staat en ‘moties vreemd aan de orde’ van te voren aangekondigd moeten worden.)
De vergadering verloopt ook chaotisch omdat de voorzitter Jur Visser zichtbaar zit te zoeken naar een oplossing van het volgende probleem:
Het probleem dat de Aktiepartij een motie heeft ingediend waarin geciteerd wordt uit de geheime notulen. De geheimhouding van dat verslag is in deze vergadering niet opgeheven.
Citeren uit een geheim stuk door een raadslid is een strafbaar feit ex art 272 WvS.
De Aktiepartij had voor de vergadering aan de Griffie gevraagd hoe ze met deze motie en het citaat moest omgaan maar geen antwoord gekregen. Dus ligt de motie op tafel.
Dat wethouder Van der Hoek zegt dat het betreffende citaat geen probleem is omdat hij ongeveer hetzelfde ook in het openbaar gezegd heeft, heft die strafbaarheid niet op. Een schorsing en veel elkaar tegensprekende adviezen van de raadsleden aan elkaar en de voorzitter vreet tijd. Er wordt af en toe zelfs door elkaar geschreeuwd i.p.v. via de voorzitter te spreken. Louise van Zetten helpt de belachelijke chaos nog verder door overbodig om hoofdelijke stemming te vragen.
De oppositie herhaalt vaak dat zij niet zien welke zinnen dan geheim zijn, maar richt zich op het college dat geheim verklaard heeft, maar dat hebben de coalitiepartijen in de commissie en nu in de raad gedaan op advies van het college.
Sterenberg blijft bij haar ordevoorstel dat in een besloten vergadering het verslag zin voor zin wordt doorgenomen zodat de wethouder kan uitleggen waarom wat geheim is. (Maar het geheimhoudingbesluit is al genomen door een meerderheid van de raad!.) Dat voorstel wordt verworpen. Hoewel er eerst een meerderheid leek voor deze motie, met dissidente steun van Diederik Mohr van D66.
Anderen willen besloten vergaderen over de motie van de Aktiepartij, maar de Aktiepartij wil niet dat er in het geheim over de motie wordt gesproken. Het voorstel wordt aangenomen.
Maar nadat het is aangenomen houdt de Aktiepartij de motie aan, dus wordt niet behandeld in deze vergadering.
Motie parkeerbeleid
De VVD wil dat de verhouding 4:1 qua tariefverhoging straattarief-versus parkeergaragetarief niet meer wordt uitgevoerd. Trots noemt het een hypocriete motie en een show van de VVD. De wethouder raadt de motie af maar vindt het logisch om het mee te nemen in de discussie over nieuw parkeerbeleid. De motie wordt verworpen.
NS poortjes
Een D66 motie met steun van GLH vraagt het college in het overleg met NS over poortjes sluiten in het station een aantal zaken mee te nemen zoals over het karakter van de beide viaducten naast het station. De wethouder wil dat zeker gaan doen en de motie wordt aangenomen. Wethouder Sikkema wijst er nog wel op dat onzeker is of er weigergronden zijn.
Correspondentie
De SP dient een motie “Doofpot” in. Ze heeft om correspondentie gevraagd in een bepaalde periode over de ‘vaste medewerker huishoudelijke ondersteuning’. Maar heeft als antwoord gekregen dat er geen correspondentie is daarover. De motie neigt in de formulering naar een motie van wantrouwen. De motie wordt niet aangenomen.
Bezwaarrecht
Een SP motie over “bezwaar maken is een recht”, (betreffende huishoudelijke ondersteuning) wordt raadsbreed aangenomen ook al omdat de wethouder stelt dat het al gebeurt.
Wachtlijst
Een motie over wachtlijst aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling wordt verworpen na uitleg dat de wachtlijst van 200 naar 140 is gegaan en alleen zaken met lage ernst betreft.
Ziggy Klazes zegt in een korte stemverklaring dat het monitoren belangrijk is. Artie Ramsodit-PvdA houdt een, verbazingwekkend lange stemverklaring, wat eerder op de avond anderen ook al deden.
Brug
Moussa Aynan-PvdA stelt voor om (te onderzoeken) of een brug die in de opslag ligt ter vervanging kan dienen van een brug op het Houtmanpad die van de provincie is. Moussa zegt dat hij ‘praat als brugman’ (grijns) om dit te regelen.
Kennelijk staat hij graag te boek als de redder van de brug ongeacht de consequenties.
Wethouder Sikkema raadt de motie af. Zij stelt dat zaken op het Houtmanpad gevoelig ligt en dat zij met bewoners afspraken gemaakt heeft over onderhoud van het pad, waarbij een aantal bruggen vervangen wordt (met bruggen die aangemaakt zijn vanwege het project ‘fietspad naast het Houtmanpad’ dat gestopt is.)
Dat is maanden geleden afgesproken. Dit doorkruist de afspraak over onderhoud en is iets nieuws, want de bewuste brug is niet van de gemeente, goed onderhouden, van de provincie en in bezit overnemen door de gemeente van deze brug betekent extra werk en onderhoud en dus extra kosten.
Meestal stemt de VVD bijna consequent tegen coalitievoorstellen, maar nu zegt Johan Boer: wethouder Sikkema “Cheerio, prioriteit is onderhoud”.
De coalitie is opvallend verdeeld want PvdA en CDA stemmen met enkele oppositiepartijen voor. De brugmotie wordt aangenomen. De motietitel was “Geen brug te veel” !