Er is in Haarlem de afgelopen weken nogal wat commotie ontstaan rondom het onderwerp parkeren. Nu het uiteindelijke beleid op dit onderwerp vorm krijgt naar aanleiding van de in juni 2013 door de raad vastgestelde parkeervisie blijkt er veel onduidelijkheid te bestaan bij de bewoners en dat leidt vervolgens tot veel onrust. Tijd om het een en ander verder toe te lichten:

Waarom moet het parkeerbeleid zo nodig veranderen?

Daarvoor is een aanleiding. Tot begin van dit jaar kreeg Haarlem een bedrag van het Rijk als vergoeding voor de parkeerbekeuringen, die bij overtredingen in de gemeente waren uitgeschreven en uiteindelijk door het Rijk geïnd werden. De vergoeding werden ‘Muldergelden’ genoemd. Maar met ingang van 2015 heeft het Rijk besloten die vergoeding niet meer te betalen, dus ontvangt Haarlem dat geld niet meer en dat scheelt op jaarbasis 250.000 euro. Door het parkeren te ‘fiscaliseren’ komen de opbrengsten van de parkeerboetes weer bij de gemeente terecht.

Overigens geldt in de binnenstad en Winkelcentrum Schalkwijk al fiscaal parkeren.

Wat is fiscaliseren?

Er zijn wijken in Haarlem waar een vergunningstelsel is ingevoerd, omdat ruimte beperkt is en mensen graag in hun eigen wijk willen kunnen parkeren. Bezoekers van de bewoners kunnen met behulp van een bezoekerspas in de wijk parkeren.

Bezoekers van de stad Haarlem kunnen tegen betaling parkeren, ook in wijken waar bewoners een vergunningstelsel kennen, bij een parkeermeter.

Om het parkeren in de wijken te ontmoedigen wordt ervoor gekozen om de tarieven bij de parkeerautomaten in de wijken hoger te maken dan op andere plekken in de stad, zoals in winkelstraten.  Liever zien wij dat de auto’s in de parkeergarages worden gezet. Die zijn er uiteindelijk voor gebouwd.

Parkeerovertreders krijgen een fiscale (=belasting-) heffing opgelegd die op deze manier in zijn geheel ten goede komt van de Haarlemse gemeentekas.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de parkeerdruk in de wijken door deze maatregel toe gaat nemen. Privébezoek blijft natuurlijk mogelijk met de bezoekersparkeervergunning.

Waarom vindt GroenLinks dit een goed idee?

Haarlem heeft maar beperkte ruimte in veel wijken. Allereerst wil GroenLinks Haarlem bewonersparkeren in hun eigen wijk voorrang geven. Bovendien streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van de leefomgeving met zo min mogelijk geparkeerde auto’s in het straatbeeld. Daarbij zien wij liever dat de auto’s in de parkeergarages worden gezet. Die zijn ervoor gebouwd en worden helaas nu ook nog niet optimaal gebruikt. Ook daarom is het parkeertarief bij de parkeermeter op straat hoger, dan dat in de parkeergarage.

Wat verandert er voor de bewoners van Haarlem?

Voor bewoners, ondernemers, privébezoek en andere vergunninghouders verandert er qua parkeerrechten niets. Ook bij voorzieningen als sportverenigingen, fysiotherapiepraktijken en huisartsen, blijft het, net als nu, mogelijk om voor €2,60 per uur te parkeren. De begrenzing van de parkeerzones blijft gelijk. Het is een formele verandering waarbij de bewonersvergunning wordt omgezet in een vorm van parkeerbelasting, net als in de binnenstad het geval is.

Gemeentelijke informatie.

 

Ziggy Klazes