Volgens een artikel in het Haarlems dagblad groeit de kritiek op het beleid van GroenLinks-wethouder Cora-Yfke Sikkema om parkeerautomaten te plaatsen in de wijken rondom het centrum. De verslaggever voert daarbij de VVD en de wijkraadsvoorzitter van de Patrimoniumbuurt op. GroenLinks plaatst enkele kanttekeningen bij het ongenuanceerde artikel.
De VVD is tegen het fiscaal parkeren. Dat is bekend en consequent. Maar de partij stelt zich op als een dreinend en demagogisch kind dat niet mee mag besturen en z’n zin niet krijgt. Dat doet de partij door luidkeels hele leugens en halve waarheden te verkondigen. En de krant biedt daarvoor de partij alle ruimte. In de krant van vrijdag laat de VVD zich uit in termen als ‘stiekem’, ‘verborgen agenda’ en ‘slinks’. En de verslaggever vraagt zich niet af wat er stiekem, slinks en verborgen is aan de agenda van wethouder Sikkema.
Geen onderbouwing
In plaats van het echte verhaal over het parkeerbeleid verkiest de verslaggever het om wijkraadsvoorzitter Piet de Vries aan het woord te laten. Hij heeft het over het ‘paard van Troje’ en ‘onduidelijke bedoelingen’ van de wethouder. Merkwaardig. Vooral omdat De Vries deze verdenkingen niet had tijdens een voorlichting door ambtenaren aan de wijkraden in Noord. Ook hoeft De Vries zijn verdenkingen van de verslaggever niet te onderbouwen. Van een wijkraadsvoorzitter mag je op z’n minst argumentatie verwachten.
Omdat de VVD, Piet de Vries en de verslaggever het niet doen, vertellen wij maar het echte verhaal achter het fiscaliseren. Daar heeft de lezer meer aan dan aan een partijtje volksmennerij.
Het echte verhaal
Tot dit jaar kreeg de gemeente voor de opgehaalde parkeerboetes een vergoeding van het Rijk. Voor Haarlem was die vergoeding 250.000 euro per jaar. VVD-minister Opstelten heeft in september 2014 besloten die vergoeding te schrappen. Hierdoor krijgen gemeenten vanaf 1 januari 2015 geen cent meer. De gemeente moet dus wel handhaven, maar de opbrengsten gaan volledig naar de staatskas. Dat die abrupte maatregel gaten slaat in de begrotingen van de gemeenten, maakte geen indruk op de VVD-minister. De gemeente moet dat geld maar ergens anders weghalen of de belastingen verhogen.
De coalitie in Haarlem van D66, PvdA, CDA en GLH, kiest niet voor belastingverhoging en ook niet voor extra bezuinigingen. De coalitie kiest voor een slimmere manier van het innen van parkeerboetes. Voortaan worden de parkeerboetes omgezet in een gemeentebelasting (zogenaamde ‘naheffingsaanslagen’). Het grote voordeel: het geld gaat naar de gemeente en niet naar het Rijk. Dit is fiscaliseren. Fiscaliseren is dus het geld van parkeerboetes behouden voor de gemeente. Wij vinden dat slim en financieel verantwoord beleid.