Op zondag 28 juni organiseerde een aantal raadsleden van GroenLinks, PvdA, D66, SP en de Actiepartij samen met Permanent Beta een inspiratie bijeenkomst over bewonersinitiatieven. Er zijn veel mensen die het beste voor hebben met Haarlem en initiatieven ontplooien om de stad nog leuker, veiliger of duurzamer te maken.  En hoewel dat wordt toegejuicht, participatie van burgers is iets dat actief wordt aangemoedigd, is het nog wel een beetje zoeken naar de nieuwe rol en rolverdeling voor de bewoners en de overheid.

De bijeenkomst vond plaats in Belcanto en was boven verwachting druk bezocht. Maar liefst 80 mensen waren om 15.00 uur aanwezig om de inspirerende verhalen van andere  buitensteedse en binnensteedse initiatiefnemers te horen. De bedoeling van de bijeenkomst was vooral om te inspireren maar ook om van elkaar te leren. Waarom loopt het ene initiatief soepel en het andere misschien wat stroever? Hoe kunnen partijen zich verbinden? Hoe kan de lokale overheid meebewegen met de veranderende eisen die worden gesteld? Allemaal vragen die zondag aan bod kwamen.

Opvallend was dat niet alleen initiatiefnemers en raadsleden aanwezig waren maar ook wethouders en ambtenaren. Dit gaf uitstekend weer wat het uitgangspunt van deze coalitie is namelijk ‘Samen Doen’.

De middag bestond grofweg uit drie onderdelen : initiatieven van buiten de stad, Haarlemse initiatieven en de netwerkborrel na afloop.

We starten met  initiatieven van buiten Haarlem. Elke vertegenwoordiger vertelt wat over het initiatief, over de doelstellingen en over het succes. Daarnaast komt de samenwerking met de gemeente (zowel ambtenaren, als college als gemeenteraad) aan de orde. Er worden knelpunten benoemd en succesfactoren. Hieronder een korte uiteenzetting van de initiatieven en hun tips aan Haarlem.

Austerlitz Zorgt is een coöperatie in het dorp Auterlitz waar de zorg voor elkaar op een brede manier is ingezet. Er is een hele heldere taakverdeling tussen gemeente en de coöperatie en daarmee zijn producten en diensten heel goed op elkaar afgestemd. De betaald WMO coördinator werkt biivoorbeeld voor beide partijen.

Door de heldere afbakening van taken is er duidelijkheid, structuur en een zakelijke omgeving waarin beide partijen gelijkwaardig met elkaar in gesprek zijn.

 

Bij Fort Vreeswijk hebben de initiatiefnemers enorm veel lobbywerk verricht om tot de ontwikkeling van het gebied te komen. Dat is dan ook et pleidooi van bestuurlid Monique de Beer. Ze geeft aan ze elke gelegenheid hebben aangegrepen om Fort Vreeswijk in de schijnwerpers te zetten. Ontmoeting tussen alle betrokken partijen is een aandachtspunt geweest. Door kennis en wensen te delen ontstond er begrip. Zo heeft Monique ook een duo gevormd met een ambtenaar wat heeft bijgedragen aan het project en de snelheid waarmee het van de grond kwam. Een tip voor de gemeente is: spreek je vertrouwen uit en benoem een vast aanspreekpunt.  Als tips voor de initiatieven geeft Monique mee: probeer steeds opnieuw creatief mee te denken. Dus bij elke “dat kan zo niet”, ook de vraag stellen hoe het wel kan. Geef presentaties in de stad, laat van je horen. Zorg dat niemand er meer omheen kan.

Wies Thesing geeft een snelle cursus crowdfunding die ook in de presentatie te bekijken is. Civic Crowdfunding is een manier om maatschappelijk sociaal iniatiatieven de mogelijkheid te bieden om financiering te vinden via de betrokken bewoners (crowd). Wies geeft aan dat er een aantal steden zijn die daarbij experimenteren en dat er in Haarlem nog weinig bekende voorbeelden zijn. Zij zou daar graag verandering in aanbrengen als Haarlemse. Dat wil ze samen doen met Tim Aarts. Bijvoorbeeld door het organiseren van Haarlem Shake, een samenkomst van informatie, initiatieven en mogelijke investeerders. Ze vraagt de gemeente naar hun standpunt over Civic Crwodfunding om ook op een andere wijze initiatieven te faciliteren. Ze verteld dat de Provincie NH ook bezig is met acties voor het MKB.

Marjan de Boer neemt ons mee naar Bewonersbedrijf Leidsebuurt. De ontmoetingsplek met en vóór de omgeving Leidsebuurt. Het bewonersbedrijf huurt de locatie van de gemeente. Zij hebben een uitdaging om het badhuis rendabel te krijgen zodat alle vaste kosten betaald kunnen worden.  Haar tip voor initiatieven is: heb geduld, zet door en doe dat met elkaar. Trek samen op met de gemeente en formuleer ook gezamenlijke doelen zodat iedereen weet waar hij/zij aan mee werkt. Zo voorkom je dat iedereen zijn eigen persoonlijke verwachtingen meeneemt.

Marjan heeft ook tips voor de gemeente: interesseer je voor de initiatiefnemer (kom kijken, ga in gesprek, achterhaal drijfveren en motivatie), toon begrip voor de situatie en ondersteun waar dat kan. Dat hoeft niet in geld te zijn, kennis en netwerk is ook heel belangrijk. Als je dingen mogelijk wilt maken (als je zegt dat je het belangrijk vind) doe er dan ook iets mee.

Bram Dercks start als eerste Haarlemmer op een regelluwe zone. Een gebied waar stadstuin nieuwe style mogelijk is. Waar innovatie, circulair, Maak industrie en perma cultuur bij elkaar komen. Bram is benieuwt naar de invulling van regelluw. En geeft daarbij aan dat het soms fijn is om dingen heel vaag te laten en soms ook goed is om uit te spreken wat je bedoelt, wat je van elkaar verwacht.

Vrienden van de Houtvaart bestaan al heel lang. Opgericht vanuit een actie om sluiting te voorkomen zijn ze inmiddels DE vaste kern die alles weten rondom beheer, toezicht en veiligheid van het enige openluchtzwembad van Haarlem. Een van de bestuursleden geeft aan dat het woord samenwerken soms verschillend geïnterpreteerd wordt. De gemeente en haar inwoners hebben voordeel bij al het werk dat door VvdH word verzet. Bij een aanbesteding voor beheer worden de VvdH niet betrokken. Het bestuurslid pleit ervoor om van samenwerken echt een werkwoord te maken. Die tip geeft hij de gemeente mee. Dat schept verantwoordelijkheden en verplichtingen. Neem elkaar serieus, betrek elkaar in grote processen die effect hebben. Zo uit je ook waardering en ga je op een gelwijkwaardige manier met elkaar om. Hij geeft initiatieven ook de tip om vanf dag 1 te werken aan een gelijkwaardige relatie.

 doet een verslag van alle activiteiten die zij ondernemen om Schalkwijk leefbaarder te maken. Zij besteden aandacht aan leefstijl, ontmoeting, sport en voorlichting. Mohammed verteld over de verschillende prijzen en nominaties die ze hebben gewonnen. Hij geeft aan hoe fijn het is als je als initiatief waardering krijgt voor wat je doet.

Jongeren in beweging laten een film zien over de samenwerking en wisselwerking tussen jongeren en ouderen.

De coöperatie Noorderlicht is de schakel tussen gebruikers en nieuwe groene energie van een zonnepaneel op het dak van een ander. Dit heet betrekking op een aantal postcode gebieden rondom de Indische Buurt. Zij geven aan dat het optrekken met de gemeente soepel ging omdat zij aansluiten bij de doelstelling van Haarlem Klimaat Neutraal. Tip voor initiatieven: kijk waar je aansluiting heb, in welke mate draagt je initiatief bij aan al reeds gestelde doelen. Dat brengt het gesprek makkelijk op gang.

Merel Moistra is bestuurslid van Rebup. De organisatie met en voor pubers die in veel zaken tegendraads zijn en ook zulke mooie en toffe dingen doen. Haar voordracht gaat over doen wat je leuk vind, doen waar je goed in bent, kijken naar mogelijkheden en niet naar regels. Het is onmogelijk om haar verhaal in een paar zinnen samen te vatten dus kijk gewoon op facebook naar een filmpje.

Conclusie

De middag was een succes hoewel er in de marge nog wat verbeterpunten waren zoals het geluid. Niet iedereen was zonder microfoon even goed verstaanbaar. Maar desondanks hebben we uiteindelijk allemaal verstaan waar het over moet gaan de komende tijd: het zoeken maar nieuwe verbindingen, tussen initiatiefnemers, bestuur en de ambtelijke organisatie om de doelen die er zijn individueel en gemeenschappelijk zo goed mogelijk vorm te geven.