In het Duurzaamheidsprogramma 2015-2019 wordt een overzicht gegeven van de prioriteiten en doelen van het Haarlemse duurzaamheidsbeleid.

Doel blijft - Haarlem CO2-neutraal in 2030, - gemeentelijke organisatie CO2-neutraal in 2015; uit het Plan van Aanpak Haarlem Klimaatneutraal van 2008.

Bovendien is al in 2011 in de Kadernota Haarlem Duurzaam besloten dat ook op andere duurzaamheidsthema’s dan energie en klimaat moet worden ingezet.

In het gemeentelijk persbericht wordt als resultaat vermeld dat in 2019:

  • het aantal zonnepanelen in Haarlem meer dan verdubbeld is naar 50.000;
  • Bewoners minimaal 45% van het huishoudelijk afval scheiden;
  • De gemeente het eigen vastgoed twee labelsprongen energiezuiniger gemaakt heeft en met zonnepanelen op daken van sporthallen en scholen bijdraagt aan duurzame energievoorziening in wijken.

Link naar het stuk

Het Duurzaamheidsprogramma 2015-2019 wordt behandeld in de eerste commissievergadering Beheer na het reces: 27 augustus.

Wilt u de raadsleden adviseren, stuur dan commentaar naar fractie@groenlinkshaarlem.nl

 

 

Wethouder Duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema: ‘Met al die gezamenlijke inspanningen hebben we al voor elkaar gekregen dat de laatste jaren de uitstoot van CO2 in Haarlem is afgenomen. Ik wil blijven investeren in een groene en schone stad. Daarmee blijven voor Haarlemmers de energiekosten beheersbaar, gaat het wooncomfort omhoog en stijgt ook nog de werkgelegenheid.’

De Circulaire economie is in de nota verwerkt, maar wordt nog verder onderzocht voor nadere invulling,

Er zijn acht speerpunten

1. Industrie en bedrijven

2. Mobiliteit

3. Gebouwde omgeving

4. Groene energie

5. Gemeentelijke organisatie

6. Ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid

7. Verduurzaming lokale economie

8. Verduurzaming externe gemeentecontacten