Uitgesproken GroenLinks in de Raad bij Begrotingbehandeling op 9 november.

Begroting Gemeente Haarlem 2016-2020

Voor ons ligt de nieuwe begroting voor de komende vijf jaar, waarvan de eerste twee jaar slechts met grote mate van realiteit te plannen is. Toch wijst de praktijk ook daarover telkens uit, dat we voor verrassingen komen te staan, maar die bieden we dan het hoofd.

Het zijn onrustige tijden waarin veel verandert. Hoe vaker en heftiger we geconfronteerd worden met de wereld buiten onze grenzen hoe vaker ik me realiseer, dat we leven in een heel welvarend deel van de wereld. We hebben een bevoorrechte positie en dat brengt wat ons betreft verantwoordelijkheden met zich mee.

Er liggen niet geringe uitdagingen voor ons die wat ons betreft het politieke belang zouden moeten  overstijgen. We kunnen meer bereiken wanneer we minder tijd kwijt zijn aan dat wat ons scheidt en meer tijd aan dat wat ons bindt. Deze heftige tijd vraagt om een constructieve houding van alle partijen.

Verder worden we als gemeente nogal eens ingehaald door de actualiteit. Zoals de brand onder de Schoterbrug en zomerstorm. De opvang van de vluchtelingen heeft laten zien, dat veel Haarlemmers begrip hebben voor de dramatische situatie van de meesten en ontfermen zich over hen. Daar is GroenLinks trots op. Geen verdeling binnen de samenleving, geen haat zaaierij. Maar betrokkenheid en praktische ruimhartigheid.

Ook financieel krijgen we uit Den Haag het een en ander te verwerken, zoals lopende het boekjaar 3 mio Euro minder voor de Gemeentelijke uitgaven, veroorzaakt door de rekenmodellen. En ook dat wordt verwerkt.

Voor 2016 staan natuurlijk in de planning:

  • de Beheer en Onderhoudsprojecten in de stad voortzetten, bovenop de projecten, die door allerlei omstandigheden niet tot uitvoering zijn gekomen;
  • Verkeer, fiets, OV, waaronder de ‘Opwaardering’ van de Amsterdamsevaart gaat in 2016 van start. En zo gaan we ook aan de slag met de fietsbrug in de Waarderpolder.

    De verbinding op de nachttrein is een langgekoesterde wens van vele Haarlemmers, vooral jongeren. En nu dringt GroenLinks er samen met de PvdA, D66, Actiepartij en Trots Haarlem op aan om dit nu te realiseren. Betere bereikbaarheid in de regio, daar zetten we op in. Ook ‘s nachts. (Motie ‘nachtnet’);
  • Van afval naar grondstof; We zien 2016 als het jaar van omdenken, afval is grondstof voor nu en de toekomst! Afvalscheiding levert geld op.
  • Stadsvernieuwing: onlangs heeft het college voorgesteld, om de ISV gelden van 1 mio Euro voor 2/3 te besteden kwetsbare wijken, waarbij een verdeling is voorgesteld in drie categorieën. GroenLinks is zeer verheugd, dat hierbij oa, leefomgeving/openbare ruimte aandacht krijgt. Wij zien hier kansen om hiermee aan de klimaatontwikkelingen en klimaatadaptatie te werken. Ook is hierbij van belang, dat er komend plantseizoen herplant van de bomen nu serieus wordt opgepakt, om minstens de bomen te vervangen, die afgelopen jaren verloren zijn gegaan. Zoals we allen weten spelen ook bomen een cruciale rol bij klimaatadaptatie.
  • Het Sociaal Domein vergt nog veel aandacht, waarbij de transformatie in volle gang is. Het jaar 2015 geeft ons inzicht in de gevolgen van de veranderingen, zodat we beter kunnen schakelen en aanpassingen kunnen doorvoeren waar dat nodig is.
  • Armoedebestrijding is voor GroenLinks een belangrijk thema. De voorzieningen voor minima geven nog steeds reden tot ongerustheid, de toegang tot voorzieningen voor minima stuit nog steeds obstakels. De bejegening is een gevoelig punt voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Daar moet aandacht voor blijven.
  • Betaald werk is voor mensen belangrijk, maar de toekomst roept een beeld op, dat dit steeds minder vanzelfsprekend haalbaar is voor iedereen. GroenLinks zou graag zien dat Haarlem de ruimte neemt die  geboden wordt door Den Haag om te experimenteren met het uitvoeren van de sociale bijstand. Dit in aanloop tot een experiment met een vorm van basisinkomen. De wethouder heeft eerder aangegeven, dat er in 2016 ruimte zou zijn om het ‘basis inkomen’ in Haarlem te onderzoeken, hoe dit werkt en welke effecten dit kan hebben. Vraag aan de wethouder of we dit nu in 2016 gaan oppakken.
  • Ook werken we aan de leefbaarheid in Haarlem, met name in Oost is van belang, Er staat in dit stadsdeel veel gepland voor de nabije en verdere toekomst en dat vergt veel voorbereiding en overleg.
  • de sportvoorzieningen vragen om extra aandacht in het bijzonder in Oost. Er ligt de invulling van de taakstelling, die op dit moment ter discussie staat. Hiervoor is door drie van de Coalitie partijen een Motie ingediend. GroenLinks worstelt nog met de formulering van de motie. Onze insteek is, dat in het belang van de sociaal maatschappelijke functie van de clubs, er een nieuwe benadering van het beheer en onderhoud noodzakelijk is, zodat de clubs kunnen helpen bij hun voortbestaan. Kunnen we een reactie krijgen van de wethouder over de manier waarop dit wordt opgepakt. Voor ons is belangrijk om ervoor te zorgen dat de clubs een eerlijke kans krijgen, bij voorbeeld voor 2 jaar. We vragen de wethouder een reactie te geven of dit ook zal gebeuren.
  • De ongedeelde stad is voor GroenLinks een ‘work in progress’. Dit proces is nooit af en in een tijd waarin de kloof tussen arm en rijk groter wordt en de mogelijkheden van corporaties kleiner is een gemeente het aan zijn inwoners verplicht om maatregelen te treffen. Het vraagstuk huisvesting, bouw en doorstroming, blijft ons bezighouden. Sociale woningbouw is nodig om de wachtlijsten te verkorten. Momenteel zien we de wachtlijsten oplopen. De corporaties worstelen met hun nieuwe situatie. GroenLinks houdt als hoofddoel een betaalbare woning voor iedere Haarlemmer! Dat betekent voor nu meer sociale huur, een stop op sloop binnen een goede nieuwe woonvisie. Simpel gezegd: Zolang scheefwoners niet kunnen doorstromen zullen we ervoor moeten zorgen dat er voldoende betaalbare woningen in de stad zijn. Wij stellen voor  hierbij te kijken naar nieuwe vormen van woningbouw, tijdelijk op braakliggende terreinen of via transformatie in leegstaande kantoorpanden. Dit kan gerealiseerd worden door corporaties, maar ook ontwikkelaars zouden hiervoor geïnteresseerd kunnen worden. Ook zou GroenLinks willen kijken naar nieuwe vormen van huurcontracten, tijdelijk, flexibel, inkomensafhankelijk. Alles om een zo goed mogelijke verdeling van de beschikbare woonruimte in Haarlem te maken. Dit zou een goede mogelijkheid zijn voor bv. starters op de woningmarkt, ouderen, die kleiner willen wonen waardoor de doorstroming mogelijk op gang kan komen, maar ook voor de statushouders zou hier een grote stap gemaakt kunnen worden.

    GroenLinks vraagt de wethouder om hiervoor met een plan van aanpak te komen, graag reactie;
  • Veiligheid in de wijken, in samenwerking met de bewoners, bedrijven en instellingen, vraagt voortdurende aandacht.
  • Kwetsbare Jongeren in Haarlem; over de behaalde resultaten met de huisvesting voor zwerfjongeren is GroenLinks zeer positief gestemd en zal de vinger aan de pols houden om ervoor te zorgen dat alle zwerfjongeren een passend aanbod krijgen.

    De bestrijding jeugdwerkeloosheid, blijft aandacht vragen voor bv. stageplekken, waarmee jongeren betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt;
  • Investeren in Schalkwijk, zodat bij voorbeeld het winkelcentrum weer gaat bruisen;

In tegenstelling tot wat gesuggereerd lijkt te worden door de oppositie, wil GroenLinks naast het coalitie programma, ook samenwerken met alle andere fracties aan andere thema’s die GroenLinks na aan het hart liggen. We denken hierbij aan bv

  • Een verdere ontwikkeling van de nieuwe bestuursstijl. Nu de transitieperiode van de drie decentralisaties wordt afgerond is het tijd voor de zogenaamde transformatie. Hierbij moeten alle betrokkenen, bestuur en organisatie maar ook de betrokken Haarlemmers en belangenorganisaties wennen aan en moeten groeien in hun nieuwe rol. GroenLinks dringt er op aan om deze betrokkenheid serieus te nemen en bv. belangenorganisaties echt bij het begin van beleidsstappen te betrekken. Wij denken graag actief mee over de manieren waarop dit kan.
  • Op het gebied van Sociale cohesie en actief burgerschap, zouden we ook willen zien dat er actiever gewerkt wordt aan integraal benaderen van vraagstukken, zoals sociaal domein en huisvesting. Onderwerpen als bestrijden van eenzaamheid en zorg aan huis vragen een andere benadering, dan de standaard oplossingen. Met behulp van creatieve woonvormen kan bijvoorbeeld bijgedragen worden aan meer sociale cohesie waardoor de kans op eenzaamheid afneemt.
  • Vooruitlopend op de resultaten van het RKC rapport over het openbaar groen zullen we ook veel meer rekening moeten houden met de diverse functies van het groen. Dit roept GroenLinks ook al jaren, nu blijkt, dat nog eens bevestigd, en dat de gemeente hier nog onvoldoende integraal aan werkt. Hier vragen we opnieuw aandacht voor. En zijn benieuwd wat de aanpak zal worden naar aanleiding van dit rapport. Met het oog op de klimaatverandering kan meer groen in de stad niet langer worden gezien als een GroenLinks hobby. Er zal meer groen bij moeten komen om de steeds heftiger gevolgen van de klimaatverandering op te kunnen vangen. Wij zouden dan ook graag zien dat er zuinig wordt omgegaan met het bestaande groen.

Al met al staat er nogal wat te gebeuren en wordt er hard gewerkt om Haarlem een nog mooiere stad te maken.