Met De Opgewekte Woning Club

leer je in een aantal heldere stappen, je huis en energieverbruik beter kennen en word je in staat gesteld om een plan te maken je woning te verduurzamen.

Met buurtgenoten pak je de uitvoering van energiebesparende en comfort-verhogende maatregelen gezamenlijk op. Zo wordt energie besparen leuker, makkelijker en slimmer!

De Opgewekte Woning Club is inmiddels al in het Rozenprieel en de Leidsebuurt gehouden. In 2016 wordt de club in acht nieuwe wijken verspreid over de stad georganiseerd. Op 18 februari is een eerste bijeenkomst in Centrum-noord; aanmelden is nog mogelijk. In andere wijken is de gemeente nog op zoek naar bewoners die enthousiast zijn en de Opgewekte Woning Club naar hun buurt willen halen. 23 Februari is er een eerste bijeenkomst in het Ramplaan kwartier (daar is ook al een club actief).

Ervaring uit Leidsebuurt

Pieter Nelissen is één van de mensen die meededen aan de club in de Leidsebuurt. “Voor mij waren er eigenlijk twee redenen om mee te doen: geld besparen en het milieu van dienst zijn. Beide onderwerpen zijn ruimschoots aan bod gekomen. En het leuke vond ik dat je in een groepje met buurtgenoten aan de slag gaat. Wij wonen in een huis van rond 1900 en er waren meerdere deelnemers met soortgelijke woningen. Daardoor kan je goed ervaringen uitwisselen.” De Opgewekte Woning Club duurt in totaal tien weken en in die periode komen de deelnemers (maximaal 24) drie keer met z’n allen bij elkaar. Tijdens die avonden leren ze aan de hand van leuke spellen en workshops over verschillende soorten maatregelen die je in huis kan nemen. “Kleine maatregelen die niet zoveel geld kosten en snelle winst opleveren, zoals het gebruik van ledlampen, een besparende douchekop en stand-by killers. En grotere maatregelen als isolatie, zonnecollectoren en zonneboilers.”

Huizendokter

Tussendoor gaan de buurtgenoten in groepjes van zo’n zes personen zelf aan de slag. Zo verzamelt iedere deelnemer allerlei gegevens over zijn of haar huis: hoe groot is het en hoeveel glasoppervlak is er? Aan het einde van de cursus krijgt iedereen bezoek van de huizendokter, een gespecialiseerde bouwkundige. De Jong: “Aan de hand van die gegevens kan de huizendokter je een persoonlijk advies geven, rekening houdend met jouw (comfort)wensen, gepland onderhoud en met wat jij in je woning wil investeren. Zo heeft iedere deelnemer aan het einde van de cursus een praktisch plan voor een duurzamer en comfortabeler huis.” Nelissen heeft inmiddels al een hele reeks maatregelen uit zijn persoonlijke plan uitgevoerd. “Isolatie van het dak, vloerisolatie en we hebben de ramen op zolder vervangen door dubbel glas. Vervolgens ging de verwarmingsketel kapot en hebben we een zuinige Hr-ketel gekocht. En we hebben veel kleinere maatregelen genomen zoals de eerder genoemde zuinige lampen en douchekop.”

Kleine- en grote maatregelen

Daarbij scheelde het wel dat hij toch al van plan was om iets in huis te doen en dus ook al een potje geld had klaarstaan. “Maar ook met alleen de kleinere maatregelen kun je veel besparen, zowel als het gaat om het milieu als om je portemonnee. En de grotere maatregelen kun je ook over een langere periode uitsmeren. Bovendien is de Opgewekte Woning Club ook een goede manier om je buren te leren kennen; humor was echt de smeerolie in onze groep. Ik zou het anderen dus zeker aanraden om mee te doen.”

www.opgewektewoningclub.nl

www.degroenemug.nl

Centrum Noord - Haarlem

Eerste bijeenkomst 18 februari

Tijd: 20:00 (inloop 19:45)

Lokatie: De speeltuin De Glasblazers, Scheepmakersdijk 10

Aanmelden: owc@wijkraadburgwal.nl

Ramplaan kwartier - Haarlem

Eerste bijeenkomst 23 februari

Tijd: 19:45

Lokatie: Speeltuin Croesenstraat

Aanmelden: owc@deramplaan.nl.

Bewoners van andere wijken die mee willen doen of die de club naar hun wijk willen halen, kunnen contact opnemen met opgewekteclub@haarlem.nl