Wethouder Cora-Yfke Sikkema stuurde aan de commissie Beheer informatie over de procedure en besluitvorming inzake de kap van de scheve eik in het Ripperdapark.

"De afgelopen dagen is er commotie geweest rond de noodkap van een monumentale eik in het Ripperdapark. U ontvangt hierbij een overzicht van wat zich daaraan voorafgaand heeft afgespeeld.

Noodkap vindt plaats bij ‘grote gevaarzetting of vergelijkbaar spoedeisend belang’ (artikel 4, lid 7 van de Bomenverordening). Na de kap vindt publicatie plaats en vanzelfsprekend wordt er een boom teruggeplaatst.

De directe aanleiding om een onderzoek in te stellen in het Ripperdapark was een melding dat de boom steeds schever ging staan. De boomdeskundige van Spaamelanden heeft vervolgens een inspectie uitgevoerd. Hij constateerde scheuren in de grond en heeft het bureau Terra Nostra, voortgekomen uit de Nationale Bomenbank, opdracht gegeven tot een second opinion. Het rapport van Terra Nostra (zie bijlage 1) kwam op 22 januari beschikbaar.

De aanbeveling van het bureau luidde:

Naar aanleiding van deze bevindingen adviseren wij deze zachte eik zo spoedig mogelijk te verwijderen.



Spaamelanden heeft contact gezocht met de beheerder van het gebied en met de domeinbeheerder groen voor collegiaal overleg. Ook zij deelden de conclusie van Terra Nostra. Op 27 januari heeft Spaamelanden de bewoners van het Ripperdapark per brief geïnformeerd over de noodkap (bijlage 2).

Vanuit verschillende kanten werd er op aangedrongen de boom te behouden en een snoeiingreep toe te passen. De argumenten daarvoor zijn door de gemeente en Spaamelanden zorgvuldig afgewogen. Uiteindelijk is besloten de noodkap op 29 januari plaats te laten vinden. Hierover heeft een intensieve uitwisseling van standpunten plaatsgevonden met betrokken bewoners en de Haarlemse Bomenwachters.

 

Wat de afweging voor de noodkap betreft het volgende. Monumentale bomen waarvan de gezondheid achteruit gaat worden door de gemeente extra in de gaten gehouden middels VTA-onderzoek. Waar nodig krijgen ze extra onderhoud teneinde de bomen zo lang mogelijk te behouden.

De afgelopen j aren heeft de beheerder al extra aandacht besteed aan de boom in het Ripperdapark omdat de toestand tanende was. Regelmatig werd er dood hout in aangetroffen. Na verwijdering daarvan stierven er weer andere takken. Dit werd gezien als een teken dat de boom stervende was. Ook werd er een holte aangetroffen die op stamrot duidde.

De constateringen van Terra Nostra lieten er geen twijfel over bestaan dat handelend opgetreden moest worden: grondscheuren, spanning op de stam, het steeds weer opnieuw ontstaan van dood hout, opdruk van de bodem die op instabiliteit wees.

De gemeente heeft de zorgplicht voor de bomen in het openbaar gebied. Uit de onafhankelijke second opinion van Terra Nostra bleek dat de zorgplicht voor de bewuste eik niet meer te handhaven viel. Datzelfde gold voor de veiligheid van de gebruikers van het Ripperdapark.

De bij de kap aanwezige beheerders kregen ter plekke bevestigd dat de conditie van de boom uiterst slecht was. Met name de grondscheuren wezen op grote veiligheidsrisico’s. Na het vellen van de boom zijn er foto’s gemaakt waar op te zien valt dat een schimmel het hout aangetast heeft. Ik stuur een aantal van deze foto’s mee (bijlage 3).





Mijn conclusie luidt dat er een zorgvuldige afweging plaats heeft gevonden op basis van deskundige bevindingen en dat de gemeente en Spaamelanden als beheerder hun verantwoordelijkheid hebben genomen nu de veiligheid van de omgeving niet langer te garanderen viel en noodkap dus aan de orde was. Tegelijk betreur ik dat het onontkoombaar was om een monumentale boom te kappen.



Met vriendelijke groet

drs. Cora-Yfke Sikkema "

Zie voor rapport van de onafhankelijke second opinion van Terra Nostra (voorafgegaan door bovenvermelde brief):

Brief van wethouder Sikkema d.d. 2 februari 2016 inzake kap eik Ripperdapark