In tegenstelling tot wat berichten de laatste tijd doen vermoeden, wordt gescheiden ingezameld plastic toch vooral nog steeds hergebruikt. Het bericht dat er een overvloed aan afvalplastic dreigt te ontstaan, o.a. doordat met de lage olieprijzen het produceren van nieuw plastic goedkoper wordt, suggereerde dat je voor niets je plastic apart houdt omdat het toch verbrand wordt.

Bij Spaarnelanden wordt het gescheiden plastic naar een groot op- en overslagbedrijf gebracht. Vandaar gaat het, geperst en gebundeld, naar een groot bedrijf in Duitsland waar het wordt gescheiden in soorten plastic en bewerkt tot herbruikbare grondstoffen, voor producten als bijv. verpakkingen van schoonmaakmiddelen en bermpaaltjes. Deze verwerkingsbedrijven moeten een certificaat hebben waardoor je erop kunt vertrouwen dat het apart gehouden plastic daadwerkelijk wordt hergebruikt.

In Haarlem wordt dus 83% van het ingezamelde plastic gerecycled.

De rest is niet geschikt voor hergebruik, doordat het teveel is vervuild door ander afval of bijv. voedselresten.

Het plastic belandt  niet in verbrandingsovens, maar wordt voor een groot deel verwerkt tot nieuwe producten. Het blijft zinvol plastic te scheiden, het is milieuvriendelijker en er ontstaat minder afval.

Er bestaan strikte afspraken voor de inzameling van plastic afval, dat duurzaam dient te worden verwerkt tot herbruikbare grondstoffen. Gemeenten krijgen een vergoeding voor het inzamelen via Nedvang, de verpakkingsindustrie betaalt hieraan mee.

 

Bas van der Steeg