De Tweede Kamer heeft onlangs de initiatiefwet Wet Open Overheid aangenomen waarvoor GroenLinks Kamerlid Mariko Peters in 2012 de eerste versie schreef. De Vereniging Nederlandse Gemeenten lobbyde tegen deze wet die een transparante Overheid regelt, en gaat dat weer doen om aannemen in de Eerste Kamer te voorkomen. GroenLinks Haarlem vraagt samen met D66, PvdA en SP verbaasd aan het college van Haarlem of zij daarvan weet en er achter staat. Want GroenLinks is het daar uiteraard niet mee eens.

De nieuwe wet Wet open overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaarheid van Bestuur (W.o.b.).

Op basis van de nieuwe wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden vaker en meer informatie uit zichzelf openbaar maken. Er mag minder tekst dan voorheen zwart gemaakt worden. Er mag minder snel informatie geweigerd worden; bij een weigering moet dat goed onderbouwd worden met beperkte weigeringsgronden. De maximale antwoordtermijn is verkort van twee maanden naar 2 weken.

Bovendien wordt er een halt toegeroepen aan personen die Wob-verzoeken indienen voor financieel gewin (vanwege dwangsommen).

 

Gemeenten, Provincies, Waterschappen en Tweede Kamer maar ook  bedrijven als Prorail, Nederlandse Spoorwegen en andere organisaties die met meer dan 100.000 euro belastinggeld worden betaald, zullen onder de wet vallen.

In 2005 schreef GroenLinks Tweede Kamerlid Duyvendak de nota “Open de Oester”. Want ;was Nederland aanvankelijk in 1980 met de W.o.b. voorloper, dat was al snel niet meer zo. In 1991 is de W.o.b. aangepast. Maar Nederland liep inmiddels achter bij internationale en Europese verdragen en regelgeving. De regering liet zich uitgebreid adviseren over dit onderwerp. GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voorman nam het stokje over van Mariko Peters en probeerde aanvankelijk samen met Minister Plassterk van Binnenlandse Zaken tot een voorstel te komen maar dat mislukte. De initiatiefwet is dit jaar door Linda Voortman en Steven van Weyenberg (D66) verdedigd in de Tweede Kamer (zie foto) en op 19 april aangenomen.

In Vrij Nederland (https://www.vn.nl/hoe-de-machtigste-lobby-deze-week-een-smadelijke-nederlaag-leed/) valt te lezen hoe de VNG namens Nederlandse gemeenten een flinke lobby heeft gevoerd.