31 mei tekende wethouder Cora-Yfke Sikkema de City deal ‘Waarden van groen en blauw in de stad' samen met 6 andere gemeenten, ministeries, een Hogeschool, een Universiteit en o.a. MVO-Nederland en de Coöperatie van Burgercoöperaties en -platformen (DCS).

Deze organisaties gaan het instrument, om de maatschappelijke en economische waarden van natuur meetbaar te maken, samen verfijnen. Al doende leren en delen in een netwerk. Het abstracte uitgangspunt ‘groen is goed’ moet tastbaar worden gemaakt en onderbouwd.

Jaren geleden is al een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse opgesteld voor groen in de stad. Deze MKBA maakte naast de economische en maatschappelijke waarde van natuur en water in en om de stad ook de kosten- en baathebbers inzichtelijk.

Een studie uit 2012 van Witteveen+Bos leverde een conclusie op dat de verwachte maatschappelijke baten van groen en water 1,5 tot 2 keer hoger zijn dan de maatschappelijke kosten.

Op basis van de MKBA is al langer een ‘TEEB-stadtool’ ontwikkeld, een instrument dat plannenmakers, gemeenten, ontwikkelaars, bedrijven en (burger)organisaties de mogelijkheid geeft om zelf de waarde van groen en blauw in hun leefomgeving te berekenen en te begrijpen. De tool verbindt wetenschappelijke kennis op het gebied van groen en de toepasbaarheid in de stedelijke praktijk.

De TEEB stadstool beperkt zich tot nu toe tot de baten die natuur heeft voor gezondheid, energieverbruik, vastgoedwaarde van woningen, recreatie en vrije tijd, sociale cohesie en waterhuishouding.

Andere baten worden nog niet meegenomen zoals bijvoorbeeld belevingsbaten of biodiversiteitsbaten, hittestress en de wateropgaven waar veel gemeenten voor staan.

Naast de TEEB-stadstool bestaat ook de Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) Dat zijn digitale kaarten van natuurlijk kapitaal (hout, grondwater, zwemwater, bodemvruchtbaarheid e.d.) in Nederland.

http://www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl/home  

"We weten dat we zuinig moeten zijn op ons natuurlijk kapitaal: water, bodem en lucht zijn de basis voor ons bestaan en voor onze economie. Groen en water in de stad spelen een belangrijke rol bij het aanpassen aan klimaatverandering: het zorgt voor verkoeling en het opvangen van overtollig (regen)water" aldus de spreker van het RIVM bij de presentatie van de City deal.

Natuur inclusieve oplossingen(die bescherming, beleving en benutting van natuur duurzaam combineren) zijn breed van waarde voor diverse stedelijke opgaven en dragen bij aan groene, duurzame en leefbare steden, en daarmee aan een prettig vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven. Hiervoor is het nodig dat de maatschappelijke en economische waarden van natuur breed bekend zijn en nadrukkelijk meegewogen worden in beleid en besluitvorming in de stad.