Indien een buurtbewoner moeilijk in contact komt met een medebuurtbewoner waarover zorg bestaat, kan nu online een zorgmelding worden gedaan. Het gaat hierbij om zorgen over buurtbewoners in situaties zoals verwaarlozing, vervuiling, eenzaamheid, schulden, psychische problemen of sociaal isolement. De melding wordt vervolgens behandeld door 1 van de 8 Sociaal Wijkteams in Haarlem.

Het is niet mogelijk om een anonieme melding te doen. Het Sociaal Wijkteam neemt alleen contact op met inwoners/families nadat signalen over de zorgwekkende situatie is toegelicht en onderbouwd. Daarvoor is het contact met de melder noodzakelijk. De Sociaal Wijkteams kijken met inwoners hoe problemen opgelost kunnen worden en of familie, vrienden of buren hierbij kunnen helpen. Als er geen bestaand sociaal netwerk is, kan het Sociaal Wijkteam helpen met het opbouwen van een netwerk.

Vanaf nu kan er op de gemeentelijke website naast meldingen over fysieke zaken  (bijv.:gat in de straat, straatverlichting kapot) ook een sociale melding gedaan worden. Dat is het resultaat van een motie van de ChristenUnie van 29 oktober 2015 waar o.a. GLH vóór stemde.

Zorgmelding doen via www.haarlem.nl/melding-of-klacht/.