Haarlem is sinds 2012 Koplopergemeente homo-emancipatie. Per 2015 is Haarlem  Regenboogstad met een lokaal actieplan gericht op het ontwikkelen van de emancipatie van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Haarlem. De regenboogloper maakt aan bewoners en bezoekers kenbaar hoe belangrijk acceptatie van seksuele diversiteit voor Haarlem is.

Met een dansje op de muziek van “Hé, niet zoenen op het zebrapad” (Willeke Alberti 1961) openen Jur Botter en Cora-Yfke Sikkema de regenboogloper en onthullen de steen met de tekst “Haarlem staat voor diversiteit”.

Er zijn gemeenten met een regenboogzebra, soms gaybra  genoemd, maar Haarlem heeft gekozen voor een regenboogloper van rood-oranje-geel-groen-blauw-paars, tussen twee zebra’s, gelegd met klinkers in deze kleuren. Die kleuren zullen niet wegslijten zoals onlangs met de Leidse regenboogzebra is gebeurt.

René van der Laag van Gay-Haarlem.nl vertelde bij de opening: “In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de regenboogvlag hét wereldwijde symbool voor de ontluikende LHBT beweging. Toen gewoon nog homo-emancipatiestrijd genoemd. De originele regenboogvlag werd in 1978 in opdracht van Harvey Milk, stadsbestuurder van San Francisco ontworpen. Harvey Milk was één van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten en zocht naar een symbool om de Gay Pride in zijn stad kracht bij te zetten. Nadat Harvey Milk op 27 november 1978 werd vermoord vanwege zijn homoseksualiteit, groeide de vlag uit tot een internationaal symbool van trots en diversiteit………… Ik spreek de wens uit dat er op deze plek veel gezoend gaat worden.”