Ziggy Klazes:
Haarlem is een prachtige, monumentale stad. Maar het is ook een compacte stad. Dat betekent dat de beschikbare ruimte beperkt is gezien het ((groeiend) aantal inwoners. Die beperkte ruimte vormt een uitdaging wanneer je deze zo optimaal wil benutten maar vooral ook zo eerlijk mogelijk wil verdelen.
Hoeveel ruimte wil je dat er beschikbaar is voor groen? Voor fietsen? Voor spelen? Voor wandelen? Voor auto’s?
Het parkeren is, niet alleen in Haarlem, een heikel punt. De gemeente Haarlem heeft in 2015 dan ook een plan gepresenteerd voor hoe het parkeren er in de toekomst uit zou moeten zien. Hoe het systeem van vergunningen en de bezoekersschijven handiger kan en daarbij minder fraudegevoelig en dus eerlijker. En hoe de gemeente er voor kan zorgen dat de boetes die in Haarlem worden uitgeschreven door handhavers die door Haarlem worden betaald, niet in de zakken van het Rijk verdwijnen maar naar Haarlem terugvloeien zodat ze ten goede kunnen komen aan de stad zelf.
Het college heeft hierbij twee zaken centraal gesteld : de leefbaarheid in de stad en de inkomsten uit parkeren. In die volgorde.
Het plan dat oorspronkelijk werd gepresenteerd viel niet in goede aarde. De stad heeft zich duidelijk laten horen. In de pers en op de publieke tribune van de raadszaal. En die hartenkreten waren niet aan dovemans oren gericht. Het plan werd teruggenomen en er werd een uitgebreide inspraakronde georganiseerd om informatie uit de stad op te halen.
Het is inmiddels najaar 2016. De informatie uit de stad is opgehaald en het college heeft alle input vanuit de stad- uit bijeenkomsten en via de site haarlemparkeert.nl langs de lat van de uitgangspunten: rechtvaardige verdeling, leefbare stad en inkomsten gelegd. En vervolgens het oorspronkelijke plan herschreven tot de nota die nu voorligt.
In de nota staan de parkeermaatregelen die leiden tot een leefbaarder stad, een rechtvaardiger verdeling van de schaarse ruimte en inkomsten die in lijn zijn met de begroting.
Zal iedereen nu tevreden zijn? Nee. Er zullen altijd mensen zijn die niet krijgen wat ze graag willen. Dat kan ook niet. Maar GroenLinks is ervan overtuigd dat alle belangen op een zorgvuldige manier tegen elkaar zijn afgewogen en is blij met het resultaat - een paar punten: