Nu de schuldenlast afneemt, er voldoende reserve is in het sociaal domein om tegenvallers op te vangen en er daarbovenop ook nog structurele meevallers uit het Rijksbeleid komen, ontstaat een gunstige verwachting voor het komende begrotingsjaar. Uit de ruimte in het huidige begrotingsjaar kan versneld geld worden vrijgemaakt voor veranderingen waarvan de meerderheid van de raad vindt dat ze dringend gewenst zijn (Decemberrapportage, p.3).
Veranderingen zoals verduurzaming en vergroening.
Om Haarlem klimaatneutraal te maken in 2030 moet Haarlem alle zeilen bijzetten. We moeten versnellen. Dat doet Haarlem door middel van een zogenaamde routekaart die in het eerste kwartaal van volgend jaar vanuit het college naar de raad toekomt. Vooruitlopend op deze routekaart worden nu al enkele maatregelen genomen. Er wordt een duurzaamheidsfonds opgericht. Een energiefonds naar voorbeeld van Haarlemmermeer en Amsterdam waarvan derden gebruik kunnen maken.
Het mooie is dat we met dit fonds een lening verschaffen voor partijen in de stad om nog meer meters te maken als het gaat om energiebesparing.