Nu de schuldenlast afneemt, er voldoende reserve is in het sociaal domein om tegenvallers op te vangen en er daarbovenop ook nog structurele meevallers uit het Rijksbeleid komen, ontstaat een gunstige verwachting voor het komende begrotingsjaar. Uit de ruimte in het huidige begrotingsjaar kan versneld geld worden vrijgemaakt voor veranderingen waarvan de meerderheid van de raad vindt dat ze dringend gewenst zijn (Decemberrapportage, p.3).

Veranderingen zoals verduurzaming en vergroening. 

Om Haarlem klimaatneutraal te maken in 2030 moet Haarlem alle zeilen bijzetten. We moeten versnellen. Dat doet Haarlem door middel van een zogenaamde routekaart die in het eerste kwartaal van volgend jaar vanuit het college naar de raad toekomt. Vooruitlopend op deze routekaart worden nu al enkele maatregelen genomen. Er wordt een duurzaamheidsfonds opgericht. Een energiefonds naar voorbeeld van Haarlemmermeer en Amsterdam waarvan derden gebruik kunnen maken. 

Het mooie is dat we met dit fonds een lening verschaffen voor partijen in de stad om nog meer meters te maken als het gaat om energiebesparing. 

 

Circulair inkopen

Daarnaast ziet GLH ook de uitwerking van de motie Circulair Inkopen terug. Deze motie trok de fractie terug na een volledige toezegging tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling. GroenLinks ziet de circulaire economie als een cruciale stap naar een klimaatneutraal Haarlem. Een van de meest effectieve manieren om producenten te dwingen hun producten aan te passen is middels de manier waarop je inkoopt. Vandaar dat GLH daarop heeft ingezet. Het is dan ook zaak dat de gemeente Haarlem hier zo snel mogelijk ervaring mee gaat opdoen. 

Vergroenen

Tot slot is er € 250.000 beschikbaar gesteld voor het vergroenen van onze versteende stad. Hierbij is de nadruk gelegd op de vergroening van wijken. En dan met name die wijken die momenteel het minst groen zijn. Het vergroenen van de stad is niet alleen wenselijk maar ook zeer verstandig. Groen gaat hittestress tegen, een straat vol met bomen heeft vaak een positief effect op de waarde van de huizen in die straat. Bomen halen CO2 uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug. Afgelopen week al plantte wethouder Sikkema de eerste van meer dan 1000 bomen als vervanging voor de tijdens de zomerstorm van 2015 gesneuvelde bomen. 

Al met al zijn de voorstellen in de decemberrapportage een zeer nuttige en noodzakelijke versnelling om tot een duurzamer en groener Haarlem te komen. 

Robbert Berkhout