15 maart gaat de Tweede Kamer spreken over de Circulaire Economie. Eén van de onderwerpen is het verpakkingsbeleid. De staatssecretaris heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de “Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes”

De onderzoekers concluderen dat de afname van kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval in de range van 70 tot 90% zal liggen. Daarnaast zal volgens de onderzoekers een statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes leiden tot meer recycling van PET en aluminium als ook minder uitstoot van CO2. De kosten van een statiegeldsysteem kunnen variëren van € 10 mln tot € 110 mln per jaar afhankelijk van de gekozen variant.

Haarlem (wethouder Cora-Yfke Sikkema – Duurzaamheid) heeft zich vorig jaar aangesloten bij de statiegeldalliantie van gemeenten en organisaties die in Nederland en België  uitbreiding van de statiegeldregeling willen. Dus voortaan ook statiegeld op kleine PET-flessen en op blikjes. Sikkema zal bij de landelijke overheid gaan lobbyen voor die maatregel.

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen.

foto rkisielewski