22 januari: Na een toespraak van Burgemeester Wienen en de loco-gemeentesecretaris Maaike Patist spreekt Cryfke de volgepakte zaal van Frisk toe.

 

"Beste Haarlemmers, bewoners, ondernemers, raadsleden, collega bestuurders, ambtenaren en vrienden,



Nou, het is zover. Na vele afscheiden, borrels en etentjes de afgelopen weken is vandaag de grande finale, mijn grote afscheid van de stad hier in Frisk aan het Spaarne. Een plek die ik bewust heb gekozen: deze plek verbindt de stad met de Waarderpolder, deze horecalocatie wordt gerund door ambitieuze ondernemers, de inrichting is zoveel mogelijk circulair ingevuld en het ligt aan ons mooie Spaarne. Hier wil ik graag afscheid nemen van onze mooie stad en u allen.

André en ik wonen bijna 18 jaar in Haarlem, waarvan ik een groot deel mij actief heb ingezet voor politiek bestuurlijke zaken. Het begon met de Stedelijke Adviesraad Multiculturele stad. Dat vond ik een hele fijne club mensen die mijn blik hebben verruimd. Ik leerde nieuwe mensen kennen, en vormde een mooie tandem met de ambtelijke secretaris Herman Lock die hier ook aanwezig is. Hij voorspelde al dat GL mij zou benaderen voor de verkiezingen van 2010 en dat is ook gebeurd, waarna ik 9 jaar politiek actief ben geweest. Daar heb ik van genoten, veel van geleerd, fijne mensen leren kennen, een dikke huid van gekregen en je leert de stad enorm goed kennen. Je komt overal en ontmoet veel inspirerende mensen, dat voelt als een voorrecht.

Mensen die mij kennen, weten dat voor mij het glas halfvol is. Daarom ben ik er zo trots op dat wij in tijden van bezuinigingen toch veranderingen teweeg hebben weten te brengen. En telkens met enorme inzet van Haarlemmers. Die kwam ik tegen bij opening van vijf zonnedaken, bij bijeenkomsten over inrichting van de buurt, bij de discussies over parkeren, bij verschillende stadslandbouwprojecten.

In het afgelopen half jaar heb ik verschillende ondernemers in de Waarderpolder bezocht en ik ben onder de indruk wat voor mooie bedrijven we hebben, hoe ze op zoek zijn naar aansluiting op de veranderende maatschappij, het aantrekken van nieuw talent en hoe hierbij met Parkmanagement de samenwerking wordt gezocht met onze onderwijsinstellingen. Ook heb ik genoten van verschillende initiatieven uit de stad, zoals de verschillende leefstraten, waarbij ik jong en oud zag genieten, of de ontwikkeling van de Kweektuin. Laatst was ik daar met mijn vriendin en haar twee kinderen: lekker bakkie doen in het Kweektuin café en de kinderen konden heerlijk spelen op de natuurspeelplek, die echt gaaf is geworden.

Ik heb dus veel positieve energie ervaren.

Die voelde ik ook bij de bezoeken van het college aan de stad. Aan Teylersmuseum, in Haarlem Oost, de Philharmonie, grote Sint Bavo op de Grote Markt. Wat ik zei: een voorrecht om dit mee te mogen maken.

Uiteraard was die energie ook wel eens wat minder positief. Er zijn genoeg lastige gesprekken met de stad geweest. Daarbij heb ik telkens geluisterd naar de betrokken mensen en verbinding proberen te leggen. U kent de issues wel over parkeren en openbare ruimte. Ik herinner mij de Vrienden van Bakenessegracht over de kademuur, bewoners in de Zwaardstraat die erg verdeeld waren over wel of niet vergund parkeren. De bewoners aan de Jan Gijzenkade over de inrichting van de straat, de discussie tussen Viskraam en bewoner van de woonboot over de plek van de kraam aan Friese Varkenmarkt. Niet makkelijk, maar wel in gesprek gebleven, dat was voor mij belangrijk. Dan blijkt steeds weer dat we uiteindelijk allemaal het beste willen voor onze stad en elkaar.

Als bestuurder heb je soms ook het voorrecht om hele persoonlijke momenten met bewoners mee te mogen maken. Die maakten grote indruk op mij en maakten dat ik de stad weer door hele andere ogen zag. Zo was er bijvoorbeeld de opening van het Sterretjesveld, een herdenkingsplek voor te vroeg geboren niet levensvatbare baby’s. De liefde en warmte waarmee deze plek tot stand is gekomen vond ik heel bijzonder.

Een ander voorbeeld is de opening van de herdenkingsplek voor de vijf omgekomen leden van de Haarlemse familie Van Veldhuizen bij de MH17 ramp. Geïnitieerd door vrienden en familie en op een liefdevolle manier vorm gegeven.

Bij de opening van de kerstmarkt, wat een prachtig spektakel was, werd ook aandacht geschonken aan de Hospice in Haarlem. Ze verrichten bijzonder en humaan werk en hebben meer geld nodig om dit te kunnen voortzetten. Reden voor mij om vandaag geld te vragen voor deze mooie organisatie.

Wat ons allen bindt is dat we van Haarlem houden en die stad mooier en beter willen maken. Daarin maken we verschillende keuzes ieder vanuit eigen rol en achtergrond, en dan zijn dialogen goed en mooi. Hard op de inhoud, zacht op de relatie, zoals ik dat noem. En vanuit vertrouwen in elkaar.

Die gedachte neem ik mee naar Oldambt, waar ik volgende week word geïnstalleerd als burgemeester. Ik zie er naar uit. Heb er veel zin in, voel me er erg welkom.

Tegelijkertijd doet het ook pijn Haarlem te verlaten. Zoals ik zei, hebben André en ik hier 18 jaar gewoond. Met veel plezier. Met fijne en lieve buren. Met lieve vrienden. Met de leukste en tofste toneelclub van Haarlem, Depot Z. Met fijne en betrokken inwoners. Met gepassioneerde ondernemers. Met prettige collega bestuurders in de regio. Met hardwerkende ambtenaren. Met een bodedienst waar ik van hou. Met prettige en bevlogen raadsleden. Met prachtige collega’s in het college. En mijn team die door dik en dun mij bleven steunen en adviseren, in volgorde: Emine, Mirjam, Duncan, Rob, Adrie, Nelleke, Dennis en Jacqueline.

En dan heb ik het nog niet over de stad zelf, met het Spaarne, de mooie straten, prachtige panden, parken, groene zoom en stranden.

Ik ga jullie missen, wij gaan jullie missen. Dank voor alles en ik wens jullie alle goeds in deze prachtstad! "