PROGRAMMAPUNTEN
We vinden dat Haarlem klaar is voor de volgende maatregelen die onderverdeeld zijn in
Omgevingsvisie, Luchtkwaliteit, Klimaatadaptatie en Biodiversiteit.
Omgevingsvisie
- In ieder startnotitie/ stedenbouwkundig plan komt een groene paragraaf, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe dit plan de vergroening en klimaatadaptatie van Haarlem helpt.
- We transformeren veeteeltgrond naar ruimte voor recreatie met ecologische en educatieve waarde. We stimuleren duurzame stadstuin en -landbouw. In gebiedsvisies scheppen we voorwaarden hiervoor, door onder andere het gebruik van landbouwgif en kunstmest te verbieden. Daarnaast maken we regels voor goed bodembeheer om uitdroging te voorkomen. Stadslandbouw kan een bijdrage leveren aan versterking van de natuur. We kiezen voor strokenteelt. We stimuleren stadsvoedselvoorziening.
- Samen met het waterschap zetten we in op het vernatten van de veenweidegebieden. Als er gebouwd wordt voor mensen, dan doen we dat natuurinclusief. Zo wordt er ook gezorgd voor groen en ruimte voor vogels, insecten en vleermuizen. Dit wordt onderdeel van de bouwvergunning.
- We zien de recreatieve behoefte de komende jaren toenemen en zijn daarom erg blij met het recreatieschap Spaarnwoude. De Houtrakpolder blijft groen. Deze polder heeft een hoge natuurwaarde en zal niet dienen als uitbreiding voor de Amsterdamse Haven. Omdat deze groene buffer zo waardevol is voor Haarlem, zijn en blijven wij bereid hiervoor te betalen. Wij zijn voorstander van het verhogen van de participantenbijdrage mits achterstallig onderhoud wordt ingelopen en biodiversiteit wordt vergroot.
- Spaarnelanden begint al in 2022 met het gratis uitdelen van kleine boompjes/zaailingen. We zien dit als aanvullend op het beleid om Haarlemmers te helpen hun tuinen te vergroenen.
- Als de gemeente een boom kapt, planten we er twee terug. Om bomen te kappen met een bredere omtrek dan 20 cm (diameter 6,37) is een vergunning nodig, zowel voor de gemeente als voor particulieren en bedrijven.
- Er komt een bomenfonds: minimaal € 7.000 storting voor iedere gekapte boom bij bouwprojecten en als er meer dan 2 bomen in particuliere tuinen worden gekapt (uitgezonderd kap vanwege veiligheid). Dit wordt onderdeel van bouwvergunning en kapvergunning.
- We streven naar minimaal 1000 nieuwe bomen in de openbare ruimte per jaar.
- We leggen meer koeltezones aan, zodat bij zoveel mogelijk woningen binnen loopafstand van 5 minuten een ‘postzegelparkje’ te vinden is. Hierbij zorgen we voor verbindingszones tussen verschillende groengebieden.
- Scholen worden gestimuleerd om groene speelpleinen aan te leggen.
- Samen met de ondernemers vergroenen we de Waarderpolder. De gemeente stelt budget beschikbaar en kijkt hierbij slim naar, (de beperking van) kapvergunningen, het ontstenen van de openbare ruimte en, in overleg met ondernemers, ook het vergroenen van particuliere grond.
- Iedere nieuwe Haarlemmer krijgt als welkomstgeschenk de keuze uit een aantal natuurvriendelijke producten voor zijn of haar woning, zoals bijvoorbeeld een vogelhuisje/bijenhotel/vleermuisbox en zakje bio-zaad voor wilde bloemen.
Luchtkwaliteit
- Er komt een ‘Schone Luchtvisie’, waarmee in kaart gebracht wordt welke maatregelen Haarlem moet nemen voor het terugdringen van CO2, stikstof, fijnstof en andere verontreinigende stoffen. Hulp van provincie en rijk wordt gezocht indien bronnen zich buiten de gemeentegrenzen bevinden. Doel is het aantal Haarlemmers met longkanker terug te brengen naar maximaal op en bij voorkeur onder het nationale niveau.
- Houtstook is voor mensen met longaandoeningen, zoals astma, een groot probleem. Wij vragen meer aandacht hiervoor, zowel bij de Rijksoverheid in Den Haag als via een gemeentelijke communicatiecampagne.
- Haarlem voert actief campagne om het afsteken van vuurwerk te ontmoedigen met voorlichtingscampagnes over de milieubelasting en het fijnstof.
Klimaatadaptatie
- Er komt een ‘Klimaatadaptatie-visie’ met een routekaart ‘Haarlem Klimaatbestendig’. Aan het einde van de raadsperiode zijn er per stadsdeel concrete vergroenings- en waterbergingsmaatregelen uitgevoerd. Vergroenen kan op veel manieren: door de aanleg van parkeer- en stoeptuinen, gevel- en daktuinen, wegonderbrekingstuinen, voedseltuinen, natuurspeeltuinen, wereldtuinen, volkstuinen en doe-tuinen; al deze mogelijkheden worden meegenomen in de visie. De gemeente stelt hiervoor voldoende ambtelijke inzet en middelen beschikbaar.
- De gemeente geeft het goede voorbeeld door eigen vastgoed alvast te voorzien van geveltuinen, startend bij het stadhuis op de Grote Markt en het gemeentekantoor aan de Gedempte Oude Gracht.
- Er komt een team dat zich bezighoudt met het zoeken naar ‘snipperplekken’ voor nieuw ecologisch groen op gemeentegrond. Dit wordt in kaart gebracht met een duidelijk overzicht van welk oppervlak beschikbaar is en wanneer het aan de beurt komt. Verwijderde klinkers of stenen worden natuurlijk hergebruikt.
- Wijken en straten mogen hun eigen vergroeningsplannen maken. We stimuleren stadstuinieren. We maken het adopteren van openbare ruimte hiervoor mogelijk. Deze initiatieven ondersteunen we, bijvoorbeeld met hulp van de stadsecoloog, en het samen zoeken naar financiering bij gemeente of provincie. Er wordt budget vrijgemaakt om iedere Haarlemmer toegang te geven tot een bio-divers park en uitzicht op een groene straat.
- We herzien de contracten met Spaarnelanden. Wat GroenLinks betreft komt biodiversiteit op 1 te staan, aangevuld met onze circulaire ambities en het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte.
- Bij onze onderhouds- en herinrichtingsprojecten geven we de opdracht mee om minimaal 20% minder verharding terug te plaatsen.
- Wedstrijden als ‘de schoonste straat of de schoonste buurt’ kunnen daarbij stimulerend werken
Biodiversiteit
- Er komt een actieplan Biodiversiteit.
- Bij het beheer van openbaar groen wordt biodiversiteit het uitgangspunt. Onze parken, bermen en andere groene plekken worden voortaan verzorgd en aangelegd volgens de principes van ecologisch beheer. Doel is 50% verhoogde ecologische waarde in 2030.
- We gaan door met het beperken van maaien in de openbare ruimte.
- Samen met onze inwoners creëren we zoveel mogelijk groene punten om leefbaarheidsgroen en biodiversiteit te bevorderen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van geveltuinen en steenbreekacties in Haarlem. We halen de drempels hiervoor weg. En met groene daken: alle daken in Haarlem die hiervoor geschikt zijn, hebben in 2030 een groen dak. We stellen een subsidieregeling in voor m2 groen dak.
- We gaan de belangrijkste knelpunten van biodiversiteit in de stad oplossen. Bijvoorbeeld door de Sluis in Spaarndam vriendelijk voor de vissen te maken.
- We voeren het ecologisch beheerplan versneld uit en stellen hier structureel meer budget voor beschikbaar: 400.000 euro per jaar vanaf 2023.
- We gaan ontpachten en verlengen contracten niet meer. We reserveren een bedrag van 10 miljoen euro om de komende 15 jaar alle boeren in Haarlem uit te kopen en hierdoor de groene zoom biodiverser te maken. Hierin werken we nadrukkelijk samen met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Provincie Noord-Holland.
- We verhogen de bijdrage aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar 50.000 euro per jaar.