• Van de Waarderpolder willen we het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland maken. De 9 duurzaamheidsdoelstellingen uit het Convenant Waarderpolder zijn duidelijk, maar vrijblijvend. Blijf wijzen op het convenant en stimuleer duurzame bedrijven om zich in Haarlem te vestigen.
  • Haarlem start een langlopende wervingscampagne die ambitieuzer is dan de huidige aanpak. Bedrijven die zich willen vestigen in Haarlem moeten hun duurzaamheidsplan laten goedkeuren door de gemeente. De omgevingsdienst moet actief handhaven op de omgevingsvergunning van bedrijven, voor zover van toepassing.
  • We vragen de omgevingsdienst om een overzicht te verschaffen van grote bedrijven met een hoge CO2-uitstoot. Middels de wet Milieubeheer gaan we actief in gesprek om deze bedrijven te motiveren dan wel te verplichten om duurzame maatregelen te nemen.
  • Specifiek spreken wij ons uit tegen zomerschaatsen op ijs in Haarlem en wil dat de gemeente er alles aan doet om dit te voorkomen.
  • Haarlem stimuleert bedrijven die milieuvriendelijk opereren en bedrijven die milieuproblemen oplossen. Dat C-district wordt verder opgeschaald om innovatieve, technologische ontwikkelingen te stimuleren en een voorbeeld voor het bedrijfsleven te worden.
  • We geloven in publiek/private partnerships. Zowel op milieu als sociaalgebied willen we met de grootste bedrijven in Haarlem gaan samenwerken en de krachten van bedrijf, maatschappelijk middenveld en gemeente bundelen. Hierbij kunnen ook Impact funds worden ontwikkeld, zoals met MEO.
  • Het programma ‘Haarlem Doet Duurzaam’ krijgt een boost. Samen met bewoners, instellingen en ondernemers werken we aan een schoon en gezond Haarlem. Hiermee geven we een podium aan hen die dit doel een stapje dichterbij brengen.
  • In navolging van bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag, komt er een verbod op fossiele reclames in bushokjes en abri’s en op andere plekken waar de gemeente juridisch grip op heeft.
  • In de directe omgeving van Haarlem bevinden zich enkele bedrijven die grote milieu- en gezondheidsschade veroorzaken. Denk aan de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen, luchtvervuiling en/of geluidsoverlast door Tata Steel, AEB, Schiphol en Circuit Zandvoort. Actieve bemoeienis met de verduurzaming van deze bedrijven is nodig. GroenLinks wil dat de druk steeds verder opgevoerd wordt. Desnoods via het aanspannen van rechtszaken.
  • De gemeente Haarlem spreekt zich uit over Schiphol. Een gezonde leefomgeving in de regio is van levensbelang. Daarom willen wij dat het aantal vluchten op Schiphol wordt teruggebracht naar 300.000 en een stop op de nachtvluchten.
  • Wij staan achter het voorstel van Urgenda om Tata Steel in IJmuiden binnen 10 jaar te hervormen naar een staalfabriek op waterstof. De uitstoot die ook consequenties heeft voor bewoners in Haarlem Noord moet stoppen. Deze vervuilende industrie heeft geen toekomst. En wij willen wel een duurzame toekomst voor haar medewerkers. Daarom pleiten we ervoor om nu de koers naar een duurzaam Tata Steel in te zetten zodat bewoners en werknemers ook een toekomst hebben.
  • Wij waren, zijn en blijven tegenstander van Formule 1 races op het circuit in Zandvoort. Vanwege de gevolgen voor de kwetsbare natuur, druk op de bereikbaarheid en de uitstraling van dit evenement.