• Maximale bouw van nieuwe (kleinere) woningen. Hierbij kiezen we voor het maximale scenario in de nieuwe Woonvisie en het regionaal Woonakkoord. Tot 2030 worden er bovenop de doelstelling van het coalitieakkoord Duurzaam Doen 3000 woningen gerealiseerd in de stad. Zowel in als buiten de ontwikkelzones. Dus in totaal 13.000 woningen erbij ten opzichte van 2016.
  • Balans op de woningmarkt. Bij nieuwbouw wordt het 40-50-10 principe aangehouden (40 % sociale huur, 50 % middenhuur en 10 % vrij sector huur). Zo zorgen we ervoor dat er woningen zijn voor alle Haarlemmers.
  • Woning splitsen. Het splitsen van woningen kan bijdragen aan het bieden van een oplossing voor het woningtekort, maar legt ook grotere druk op de openbare ruimte (meer fietsen/auto's per oppervlakte). Splitsen wordt toegestaan, maar vergunning-plichtig zodat de gemeente toezicht kan houden op een goede balans. Waar in de stad de druk op de openbare ruimte te groot wordt, verbieden we woningsplitsing.
  • Aandacht voor verschillende woningtypes. Per wijk kiezen we voor een balans tussen verschillende soorten woningen (bijv. eengezinswoning, appartementen). Ook wordt aandacht besteed aan het bouwen van aangepaste, gelijkvloerse woningen voor ouderen om zodoende de doorstroom te stimuleren.
  • Nieuwe, sociale woonvormen. We onderzoeken nieuwe, sociale woonvormen. Daartoe ondersteunt de gemeente ook burgers die zelf met initiatieven komen. Denk hierbij aan creatieve oplossingen voor studentenwoningen, beschutte woonvormen zoals woongroepen, ecologische tiny houses, woongemeenschappen voor ouderen (zoals een ‘Knarrenhof’), of het combineren van huisvesting voor jongeren met woningen voor ouderen, waarbij huurkorting gekregen kan worden in ruil voor een aantal uur inzet/hulp. Wat ons betreft hebben deze collectieve vormen van zelfbewoning de toekomst en gaan we daar in Haarlem mee experimenteren, bijvoorbeeld in de vorm van een kleinschalig woningbedrijf.
  • Woningen zijn om te wonen, niet om mee te beleggen. Bij verkoop van woningen wordt een anti-speculatiebeding en zelfbewoningsplicht opgenomen in het koopcontract.
  • We gaan leegstand tegen. Bijvoorbeeld door boetes te heffen bij leegstand van meer dan zes maanden. De gemeente kijkt samen met de eigenaar naar alternatieve oplossingen (bijv. tijdelijke bewoning door spoed-woningzoekers of een maatschappelijke functie voor het gebouw)
  • Eerlijke kansen voor iedereen. Er komt een meldpunt voor alle vormen van discriminatie op de woningmarkt. De gemeente ziet erop toe dat toewijzing van woningen op een eerlijke manier gebeurt.
  • Toegankelijkheid van de openbare ruimte. We zorgen dat alle publieke gebouwen goed rolstoeltoegankelijk zijn. Ook parken, pleinen en straten moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dat betekent voldoende ruimte op de stoep, veilige oversteekplaatsen, oplossingen voor hoogteverschillen en voldoende plekken om even te kunnen zitten. Een toegankelijke openbare ruimte is ook een openbare ruimte die voldoende bescherming biedt tegen de gevolgen van het veranderende klimaat. Bankjes plaatsen we dan ook bij voorkeur in de schaduw. Ook zal GroenLinks Haarlem het aantal rolstoeltoegankelijke speeltuinen en speeltoestellen verhogen zodat elk kind in de speeltuin kan spelen.
  • Groene en energieleverende nieuwbouw. Als we nieuwe woningen bouwen in Haarlem, doen we dat in één keer goed: we bouwen duurzaam, met bio-based materialen. Zo streven we naar 30% houtbouw in 2025, waarmee we verder gaan dan de huidige Green Deal duurzaam bouwen (die 25% in 2025 stelt). Verder houden we rekening met flora (bijv. muurgroen, verticale tuinen) en fauna (zoals nestkastjes). Hiervoor bieden we als gemeente duidelijkheid, door middel van een puntentelling-systeem, zoals bijvoorbeeld de gemeente Den Haag al doet.
  • Duurzame prestatieafspraken voor bestaande huurwoningen. De woningcorporaties spelen een grote rol in het verduurzamen van (huur)woningen. We maken duidelijke prestatieafspraken met woningcorporaties: onder andere over minimale energielabels, het percentage energiepositieve woningen en woningen met zonnepanelen.
  • Hangende tuinen Wij willen De Hangende Tuinen van Haarlem gaan lanceren. Ook in de verdichte stedelijke omgeving is het mogelijk om kwalitatief, onderhoudsarm en dus toekomstbestendig groen te realiseren. Tegelijkertijd is juist ook het genieten en het in stand houden van dit groen een kans om je buren te ontmoeten en in contact te staan met de natuur. Daarnaast bieden de verticale tuinen een plek voor insecten en vogels en dragen dus zodoende bij aan versterking van de Haarlemse fauna.
  • Daktuin op de Kamp. We zien het gehele bovenste parkeerdek van de Kamp als een prachtige plek die in de komende periode om te vormen is tot een groene daktuin, toegankelijk voor alle Haarlemmers.
  • Bestaande woningen in de ontwikkelzones zo snel mogelijk aardgasvrij. Vanzelfsprekend worden alle nieuwbouwwoningen aardgasvrij gebouwd. We zorgen ervoor dat de rest van de buurt kan meeliften op deze ontwikkeling en zo profiteert van de bouw van nieuwe woningen. Bijvoorbeeld door aansluiten op een nieuw aangelegd warmtenet of door gebruik te maken van overcapaciteit aan schone energie.
  • Groene loper. We verbinden het groen aan de oostkant van de stad met de westkant door middel van meerdere ‘bio-corridors’: ecoducten in de stad. Dit doen we samen met de stadsecoloog en stadsarchitect.
  • Geen bouw in de Groene Zoom. Nieuwe woningen worden gebouwd binnen de stadsgrenzen door verdichting: geen uitbreiding maar inbreiding. We moeten zuinig zijn op de onbebouwde ruimte, en de bereikbaarheid van onze historische binnenstad met haar vele winkels en horeca vormt een grote aantrekking voor elke bewoner, en daar wil je dus niet te ver vanaf wonen.
  • Er is nog zat ruimte in Haarlem voor nieuwe woonvormen en bebouwing, maar met name binnen het huidige stedelijk gebied. We actualiseren de plancapaciteit voor woningbouw de komende jaren waarbij we nadrukkelijk kijken naar transformatie en hoogbouw.
  • Maximaal beschermen en benutten van de natuur rondom en in de stad. Met de bouw van nieuwe woningen zullen er meer Haarlemmers bij komen. Des te meer reden om te investeren in het groen in én om de stad heen. We vergroenen de Groene Zoom en het westelijk tuinbouwgebied, kiezen voor actief ontpachten en investeren in (de omgeving van) de Veerplas. In de stad zien we kansen om verstening tegen te gaan en kleine groene oases aan te leggen: zie ook hoofdstuk Groen.